Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Παραδοσιακό μάθημα ή μάθημα στο διαδραστικό πίνακα; (Μέρος 1ο)


Στα πλαίσια της διδακτικής με τη νέα τεχνολογία, οι μαθητές ερωτήθηκαν για το αν προτιμούν παραδοσιακό μάθημα στον πίνακα ή μάθημα συνεπικουρούντος του διαδραστικού πίνακα. Οι σκέψεις τους είναι πηγαίες, ειλικρινείς και γεμάτες κριτική σκέψη.

Οι οπαδοί:

Κάθε χρόνο τα παιδιά μπαίνανε στην αίθουσα και παρακολουθούσαν παραδοσιακό μάθημα με κάποιον καθηγητή. Πολλές φορές το μάθημα δεν το καταλάβαιναν, άλλοτε κάποια παιδιά δυσκολεύονταν. Ίσως να έφταιγε ο καθηγητής, μπορεί να μην πρόσεχε κι ο μαθητής. Στα σχολεία οι πίνακες με την κιμωλία αντικαταστάθηκαν από λευκούς με μαρκαδόρους, ενώ τώρα πια στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν οι διαδραστικοί. 
Η τεχνολογία είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας, μια και οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι ήδη με τον υπολογιστή. Έτσι, ο μαθητής κάνει ένα ταξίδι στη γνώση και στη μάθηση μέσω του διαδικτύου. Βέβαια, προκειμένου να γίνει μια τέτοια αλλαγή, πρέπει ο δάσκαλος και τα παιδιά να προσαρμοστούν, μια και δεν πρόκειται για απλό παραδοσιακό μάθημα στον μαυροπίνακα. 
Επιπροσθέτως, ένα μάθημα στο διαδραστικό πίνακα είναι δημιουργικό, εφόσον διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών, θέτει προβληματισμούς, ξυπνάει την απορία, σπέρνει αμφιβολία και τρέφει χωρίς ιδιαίτερο κόπο τη μόρφωση. Ο διαδραστικός πίνακας είναι μια αλλαγή από το κλασικό μάθημα της σύγχρονης εκπαίδευσης. Όμως, δεν καταργεί το είδος της διδασκαλίας που ήδη γνωρίζουμε, αν και μας ωθεί σε κάτι νέο και πρωτόγνωρο! 
Με το παραδοσιακό μάθημα ο μαθητής γίνεται παθητικός δέκτης, ενώ ο καθηγητής αυθεντία. Εξάλλου ο δάσκαλος αποκτά τις ικανότητες του σωκρατικού δασκάλου, ο οποίος δημιουργεί ένα περιβάλλον συζήτησης για την καλύτερη κατανόηση του μαθήματος.
Το μάθημα στο διαδραστικό πίνακα είναι καλύτερο, μια και αυτός ο τρόπος μάθησης είναι αποδοτικότερος για τους μαθητές, αλλά και πιο ευχάριστος. Οι μαθητές, με τη χρήση του διαδικτύου, θα έχουν περισσότερες εικόνες και πληροφορίες για το μάθημά τους. Είναι ωραίο να βλέπεις βιντεάκια, να συνεργάζεσαι με τους συμμαθητές σου ή να κάνεις μαζί τους τεστάκια (όχι απροειδοποίητα!) Όμως, ο όρος τεχνολογία δεν παύει για ένα παιδί να είναι το κλειδί για την πόρτα του παιχνιδιού και της διασκέδασης. 
Και η αντίδραση: 
Ο διαδραστικός πίνακας δεν βοηθά πάντα τον καθηγητή να διδάξει το μάθημα: αφενός χρειάζεται 5-10 λεπτά να λειτουργήσει, αφετέρου χρειάζεται χρόνος κι από τον καθηγητή, ώστε να τον συνηθίσει. Έτσι, κάποτε οι μαθητές συμπεριφέρονται σαν εξάχρονα, αφού δεν μπορούν να δείξουν σοβαρότητα στο διαδικτυακό μάθημα.
Το παραδοσιακό μάθημα βοηθά το παιδί να μάθει τους τρόπους μάθησης με τη βοήθεια του σχολικού βιβλίου, επειδή ο διαδραστικός πίνακας τα έχει όλα έτοιμα κι ο μαθητής απλώς διασκεδάζει. Η παιδεία είναι η καλλιέργεια της μάθησης. Ο διαδραστικός μάλλον βοηθά περιπτώσεις παιδιών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες (πχ. δυσλεξία). Στο παραδοσιακό μάθημα ο καθηγητής εξηγεί τις απορίες των παιδιών όσες φορές εκείνα θέλουν. Γι' αυτό και πιστεύω πως όσο πιο μακριά βρίσκεσαι από την τεχνολογία, τόσο το καλύτερο!
Η μετριοπαθής και ισόρροπη σκέψη: 
Η μάθηση θα πρέπει να είναι ευχάριστη για τους μαθητές, αλλά και για τους καθηγητές. Με το διαδραστικό πίνακα εμπεδώνεται καλύτερα το μάθημα, εφόσον το σχολείο θα έπρεπε να είναι ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά θα θέλουν να έρθουν και να αποκτήσουν γνώσεις με τη βοήθεια του καθηγητή. Αρκεί σαφώς κι οι μαθητές να συνεργάζονται με τον διδάσκοντα! Έτσι, ο διαδραστικός πίνακας θα βοηθούσε πολύ σε αυτή την κατάσταση, αν βέβαια και οι καθηγητές ήταν πρόθυμοι να υιοθετήσουν κι αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας.  

Καλημέρα σας! Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!  


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπερα Στην Κυρια Ανθη Και Στους Αναγνωστες Του Blogger Απο Της 3 Φιλες (Αθανασια)(Ελενη)(Χρυσα)Εμεις Ειχαμαι Τους Πινακες Και Γραφαμαι Με Κιμολια Παντος Πιστεβουμε Με Την Καινουργια Τεχνολογια Θα Ειναι Καλητερα Εμεις Οταν Πιγεναμε Σχολιο Στα Διαλιματα Ολο Και Καμια Ζαβολια Θα Καναμε Ολο Και Κατι Θα Γραφαμε Στον Πινακα Η Θα Ζογραφιζαμαι Κανενα Συμαθητη Μας Τοτε Ηταν Ξεγνιαστα Νιατα Για Μας Ολο Παιχνιδι Ημασταν Θα Θελαμε Να Γυρισουμε Μερικα Χρονια Πησω Και Να Πιγεναμαι Παλη Στο Σχολιο Οπως Παλια Που Καναμε Απιαστα Ονειρα Τελιοσαμε Το Δυμοτικο Και Σταματησαμε Και Η 3 Η Γονης Μας Δεν Ειχαν Τη Δυνατοτητα Και Το Γυμνασιο Ηταν 35 Χιλιομετρα Μακρια Επρεπε Να Παρουμε Λεοφωριο Και Η Γονης Μας δεν Μας Αφινανε Να Παμε Μονες Μας Απο Φοβο Μην Χαθουμε Και Εμεις Οπως Δυο Κοριτσια Που Χαθηκαν Και Δεν Βρεθηκαν Μεχρει Και Σημερα Δεν Ξερουμε Να Σας Δοσουμε Περισοτερες Πλιροφοριες Γιατι Δεν Θημομαστε Πολλα Και Ο Δευτερος Λογος Η Ιοκογενιες Μας Ηταν Φτωχη Αγροτες. Καληνυχτα Στην Κυρια Ανθη Και Σε Οσους Διαβαζουν Το Blogger.

ΑΝΘΗ είπε...

Αθανασία, Ελένη και Χρύσα καλή σας μέρα!

Ο δρόμος του καθενός είναι επιλογή, αλλά και ευλογία από το Θεό! Κορίτσια, σημασία έχει να έχετε αγάπη μεταξύ σας και να προσεύχεστε στον Κύριο, ώστε το φιλάνθρωπο βλέμμα Του να αγγίζει όχι μόνο το μυαλό, αλλά και τις καρδιές σας!

Να έχετε ένα ευλογημένο σαββατοκύριακο!

Related Posts with Thumbnails