Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Φράσεις για προβληματισμό 112ο μέρος

Άστραψε η θαρρετή ομολογία του εκ γενετής τυφλού της ευαγγελικής περικοπής. Περιφρονώντας τις απειλές και τις ειρωνείες των Φαρισαίων ύψωσε την ηρωική φωνή του και με παρρησία ομολόγησε την πίστη και την ευγνωμοσύνη του προς τον μεγάλο Ευεργέτη του. Ας είναι και για μας αξιοθαύμαστο παράδειγμα καλής ομολογίας, καρπός πίστεως και ευγνωμοσύνης. Ομολογία με λόγια και έργα και ανάλογη παρρησία, μέσα στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στις διαπροσωπικές σχέσεις (Σπουδαία σκέψη). 

Να είστε ευγενικοί με τους ανθρώπους, γιατί ο καθένας έχει τον δικό του πόλεμο, μάχη και απώλειες. Ζήστε απλά, αγαπάτε απλόχερα, νοιαστείτε για τις ανάγκες των άλλων. Να μιλάτε αργά. Αφήστε τα υπόλοιπα στον Θεό (Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως). 

Τοιοῦτος ἕκαστος ὑπολαμβάνεται, ὁποίοις ἑταίροις συναναστρέφεται: ο καθένας θεωρείται τέτοιου χρακτήρα, ανάλογα με τους φίλους που κάνει παρέα (Αίσωπος).

Όταν θέλετε να κάνετε παρατήρηση για μια αταξία, κοιτάξτε το παιδί σας στα μάτια σταθερά, χωρίς θυμό, υπομονετικά. Το πρόσωπό σας να δείχνει ότι δεν είναι θυμωμένο, αλλά δεν διασκεδάζετε και καθόλου με τη συμπεριφορά του. Να είστε σίγουροι ότι θα το πάρει το μήνυμα (Σπουδαία σκέψη). 

Μηδέν τῆς τύχης (ἐστίν), ἀλλά πάντα τῆς εὐβουλίας καί τῆς προνοίας: τίποτε δεν οφείλεται στην τύχη, αλλά όλα εξαρτώνται στο σύνολό τους από την προνοητικότητα και την ορθή κρίση και σκέψη (Σπουδαία σκέψη). 

Κάνε ό, τι εξαρτάται από σένα και προσευχήσου. Με τη βοήθεια του Θεού κατόπιν προχώρα (Σπουδαία σκέψη). 

Ἐγώ γάρ ἔμαθον ἐν οἷς είμί, αὐτάρκης εἶναι. Οἶδα ἐγώ καί ταπεινοῦσθαι, οἶδα καί περισσεύειν ἐν παντί καί ἐν πᾶσι· μεμύημαι καί χορτάζεσθαι καί πεινᾶν καί περισσεύειν καί ὑστερεῖσθαι. Πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντι με Χριστῷ: έμαθα να είμαι αυτάρκης με αυτά που έχω. Μπορώ να είμαι και ταπεινός και πλούσιος. Ἐχω μυηθεί και να πεινώ και να είμαι χορτάτος. Αυτή τη δύναμη μου δίνει ο Χριστός (Φιλιππ. δ, 11-13). 

Πρέπει να χαίρεσαι, όταν παρουσιάζεται κάποια δοκιμασία στη ζωή σου. Καλλιτεχνική σμίλη κρατά τότε στο χέρι Του ο Χριστός. Θέλει να σε ετοιμάσει ένα άγαλμα του ουράνιου παλατιού (Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής). 

Να λέμε στους άλλους όλα όσα πρέπει να τους πούμε, μόνο όσα πρέπει να τους πούμε, με σωστό τρόπο όσα πρέπει να τους πούμε (Σπουδαία σκέψη). 

Η ευαγγελική περικοπή των μυροφόρων είναι ένας ύμνος αγάπης προς τον Κύριο. Οι μυροφόρες γυναίκες έμειναν κοντά Του μέχρι την Σταύρωση και την Ταφή Του. Αλλά και μετά τα συγκλονιστικά εκείνα γεγονότα, ήταν εκείνες που έσπευσαν με τρόπο μοναδικό να εκφράσουν τη λατρεία και την αγάπη τους προς τον νεκρό Διδάσκαλό τους. 
Το ίδιο και ο Ιωσήφ ο απ' Αριμαθαίας, ο οποίος τόλμησε να ζητήσει την άδεια από τον Πιλάτο και μαζί με τον νυχτερινό μαθητή Νικόδημο, έκαναν την ταφή του Κυρίου και απέδωσαν την πρέπουσα τιμή στο νεκρό σώμα Του. Ας προσπαθήσουμε κι εμείς στη ζωή μας να Τον λατρεύουμε κάθε Κυριακή, αλλά και κάθε μέρα, τηρώντας το θέλημά Του (Σπουδαία σκέψη).

"Θέλεις ὑγιής γενέσθαι;" Θα έλεγε κανείς τι ερώτηση είναι τούτη; Ήταν δυνατόν να μην ήθελε να γίνει καλά ο τριανταοκτώ χρόνων ανάπηρος;  Ναι, ήταν δυνατόν. Θα μπορούσε να είχε απογοητευθεί. Να έλεγε στον Χριστό: Ὠχου, άνθρωπέ μου, με τον πόνο μου παίζεις; Άφησέ με ήσυχο. Θέλεις να γίνεις καλά; Μια ερώτηση που διαχρονικά θέτει ο Κύριος σε όλους μας. 

Και το θέμα είναι πρώτα-πρώτα να καταλάβουμε ότι είμαστε άρρωστοι -η αμαρτία είναι αρρώστια- κι έπειτα να θελήσουμε να απαλλαγούμε από την αρρώστια μας. Πόσοι γύρω μας είναι παραδομένοι στην ψυχοφθόρα επίδραση των παθών, αλλά δεν τους περνά από το μυαλό να βγουν από αυτή την κατάσταση που ροκανίζει την ύπαρξή τους; (Αρχιμ. Αποστόλου Χ. Τσολάκη, "Μίλησέ μου, Χριστέ"). 

Άνθρωπε! Αν εξακολουθείς να πιστεύεις πως η σωματική τροφή και το ποτό είναι ικανά να θρέψουν και να ξεδιψάσουν την ψυχή σου, θα βρεθείς στο επίπεδο όπου βρίσκονται τα οικόσιτα ζώα και τα άγρια κτήνη. Αν ξεπέρασες το επίπεδο αυτό και ελπίζεις πως η ψυχή σου μπορεί να τραφεί και να αναζωογονηθεί από την ανθρώπινη σοφία, τότε θα βρεθείς στο επίπεδο εκείνων που έχουν αποκτήσει ημιανάπτυξη. 
Η πρώτη σκέψη είναι ανόητη, η δεύτερη είναι στείρα. Αν ξεπέρασες το επίπεδο αυτό κι ένιωσες μα ανέκφραστη δίψα, που καμιά πηγή στον κόσμο δεν θα μπορούσε να σβήσει, τότε έχεις αποκτήσει πραγματική εμπειρία, είσαι άνθρωπος αληθινός. Τότε θα κατανοήσεις με πληρότητα το Ευαγγέλιο της Κυριακής της Σαμαρείτιδας (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς). 

Η Χάρη του Θεού έκανε τα πάντα για μένα. Ενώ Τον είχα ξεχάσει, μου υπενθύμισε τον εαυτό Του. Ενώ πήγαινα μακριά Του, με προσκάλεσε. Ενώ βρισκόμουν σε απόγνωση, με στήριξε. Ενώ έπεφτα, με σήκωνε. Όταν επέστρεψα, με οδήγησε. Κι όταν ήλθα κοντά Του, με αγκάλιασε και με ασφάλισε (Ιερός Αυγουστίνος). 


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Φράσεις για προβληματισμό 111ο μέρος

Η Πόλη μας δεν έπεσε. Σαν σπόρος θάφτηκε στη γη, σαν πετρωμένο χώμα, που κάποτε θα έρθει βροχή στης Παναγιάς το δάκρυ. Και θα φυτρώσει πιο τρανή, θα ζήσει στους αιώνες και με φωνή πιο δυνατή μαζί με τους αγγέλους θα ψάλλουμε στην Εκκλησιά την Άγια, τη Μεγάλη, το "Χαίρε" στην Παντάνασσα, την ένδοξη Κυρά μας (Μπαλογιάννης Σταύρος). 

Στο δικαστήριο δεν οδηγούνται όλοι οι ένοχοι και εγκληματίες. Πολλοί από αυτούς, με την πανουργία τους και με τη βοήθεια διαφόρων προσώπων, κατορθώνουν να ξεφύγουν τη δίκη, να αποφύγουν την τιμωρία των ανθρώπων. Αλλά από το δικαστήριο του Χριστού δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς, όσο πανούργος και δυνατός κι αν είναι. Είναι ο παντοδύναμος Κριτής που θα αποδώσει με δικαιοσύνη στον καθένα κατά τα έργα αυτού. Ενώπιόν Του θα λογοδοτήσουν και θα απολογηθούν όλοι ανεξαιρέτως. Και η κρίση εκείνη θα σημάνει την αιώνια ζωή και ευτυχία του ανθρώπου ή, αντιθέτως, την αιώνια καταδίκη και δυστυχία (Σπουδαία σκέψη). 

Ύψη δεν ξέρω δίχως κόπους να ανεβαίνουν ξεκούραστα, μονάχα κατεβαίνουν (Σπουδαία σκέψη).

Λάρυγξ γλυκύς πληθυνεῖ φίλους αὐτοῦ: ο άνθρωπος που είναι γλυκός στα λόγια του θα πληθύνει τους φίλους του (Σοφία Σειράχ, στ. 5). 

Φίλος πιστός σκέπη κραταιά, ὁ δέ εὑρών αὐτόν εὗρε θησαυρόν: ο πιστός φίλος είναι σκεπή και προστασία ισχυρή, αυτός δε που βρήκε τέτοιον φίλο, βρήκε πολύτιμο θησαυρό (Σοφία Σειράχ, στ.14). 

Μή ἀστόχει γυναικός σοφῆς καί ἀγαθῆς, ἡ γάρ χάρις αὐτῆς ὑπέρ τό χρυσίον: μην παρατρέξεις και μην αστοχήσεις να εκλέξεις ως σύζυγό σου γυναίκα συνετή κι ενάρετη, διότι η χάρη και η γοητεία των αρετών της είναι μεγαλύτερη από την αξία του χρυσού (Σοφία Σειράχ, ζ, 15). 

Να παντρέψεις με προσοχή τη θυγατέρα σου και με ιδιαίτερη φροντίδα και θα έχεις τακτοποιήσει τότε μεγάλη υπόθεση και σοβαρό ζήτημα του οίκου σου και χάρισέ την σε άνδρα συνετό και φρόνιμο (Σοφία Σειράχ ζ, 25). 

Όταν οι πολλοί λένε ψέματα, εμείς να προσπαθούμε να λέμε πάντα την αλήθεια. Όταν οι πολλοί βλέπουν  ή διαβάζουν τις ειδήσεις, εμείς να διαβάζουμε κάτι από την Αγία Γραφή. Όταν οι πολλοί δηλώνουν ανήσυχοι, εμείς να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε (Σπουδαίες σκέψεις). 

1) Γέροντα, ποιος πρέπει να κάνει τις δουλειές στο σπίτι; Όποιος προλάβει πρώτος! 2) Εσείς να ζητάτε να γίνεται το θέλημα του Θεού και όλα θα πάνε καλά. 3) Να προσέχεις στη ζωή σου και να διαλέγεις ως φίλους σου τους ενάρετους. 4) Φρόντισε να σε φωνάζουν όλοι με το όνομα που σε βάπτισε ο ιερέας. 5) Αν διαβάζεις μισή ώρα την Αγία Γραφή και δεν προσεύχεσαι, μισή ώρα την ημέρα θα αφομοιώνεις και θα μαθαίνεις καλύτερα τα μαθήματά σου. Έτσι θα επιτύχεις. 6) Συνέστησε, πριν από τις εξετάσεις, να λένε οι διαγωνιζόμενοι " Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε..." (Σοφές συμβουλές Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου). 

Ἀχάριστον εὐεργετεῖν καί νεκρόν μυρίζειν, ὄφιν τρέφειν καί πονηρόν εὐεργετεῖν, ταὐτόν ἐστιν: το να ευεργετεί κάποιος αχάριστος και να αλείφει με μύρα νεκρό, είναι το ίδιο πράγμα με το να τρέφει φίδι και να ευεργετεί πονηρό (Πλούταρχος). 

Ἀτυχοῦντι μή ἐπιγέλα: να μην γελάς με άνθρωπο που του συμβαίνουν διάφορες ατυχίες (Πλούταρχος). 

Τίποτε άλλο δεν χαρακτηρίζει τη φιλοσοφημένη ζωή σου όσο η απλότητα, η λιτότητα και η κατά το δυνατόν απουσία κάθε ανάγκης (Ιωάννης Χρυσόστομος). 

Η λιτότητα ακόμα και στην τροφή είναι μητέρα της υγείας και της ευχαρίστησης, επειδή και την επιθυμία ικανοποιεί, χωρίς να προξενεί κορεσμό και διάφορες διαταραχές. Μετρίασε τις απολαύσεις σου με φρόνηση, για να μη δεις γραμμένη πάνω στην καρδιά σου τη λέξη "κορεσμός". "Ἔχοντες διατροφάς καί σκεπάσματα τούτοις ἀρκεσθησόμεθα (Α Τιμ. στ, 8)". (Σπουδαία σκέψη). 

Όπως το ίδιο νερό της βροχής στον μεν κρίνο δίνει το ωραίο λευκό χρώμα, ενώ στο τριαντάφυλλο το ωραίο κόκκινο και γενικά σε όλα τα άνθη το διαφορετικό τους χρώμα, κατά τον ίδιο τρόπο το Άγιο Πνεύμα "διαιρεῖ τά χαρίσματα καθώς βούλεται", αρκεί ο άνθρωπος "νά δίνει ἑαυτόν καί τά "ἑαυτοῦ πάντα τῷ Πνεύματι". Τότε η ψυχή του ανθρώπου μεταβάλλεται σε "κῆπον μεθύοντα παντείοις ἄνθεσι", δηλαδή στολισμένος με όλες τις αρετές (Σπουδαία σκέψη). 

Άχρηστα και σκοτεινά καταντούν τα ανθρώπινα μάτια, όταν δεν υπάρχει απ' έξω το φως· άχρηστος και σκοτεινός ο νους, όταν δεν έχει τον φωτισμό του Θεού. Ο ανθρώπινος βίος είναι μια πορεία· πορεία σε άγνωστα και επικίνδυνα μέρη, πορεία γεμάτη κόπους, ανησυχίες, πειρασμούς, κινδύνους και θλίψεις. Για να βαδίσουμε με ασφάλεια, χρειαζόμαστε μια καθοδήγηση· έχουμε ανάγκη από ανάλογο φως. Το φως λοιπόν αυτό μόνο ο Θεός είναι σε θέση να μας το δώσει. Πρέπει όμως να θέλουμε και να ζητάμε το φως και την καθοδήγηση του Θεού. Όπως μας στέλνει καθημερινά το φως της ημέρας, παρόμοια πρέπει να Του ζητάμε να μας στέλνει και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, για να γνωρίζουμε το θέλημά Του, για να διακρίνουμε το καλό και το κακό, για να προφυλασσόμαστε από την αμαρτία και για να κάνουμε το καλό (Σπουδαία σκέψη). 

Καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν κατάμαυρα στον ουρανό και καθώς προδοτικά χέρια ανοίγουν από μέσα τις πύλες, και τα κάστρα πέφτουν ένα-ένα, είναι καιρός να αφυπνισθούμε κατανοώντας ότι βρισκόμαστε σε "ἑσχάτη ὥρα". Το κακό αυθαδιάζει υβριστικά πάνω στα ερείπια του καλού, ισοπεδώνοντας παραδόσεις αιώνων. "Ἑσχάτη ὥρα" θα είναι η ώρα κατά την οποία ο Κύριος θα επανέλθει στη "ἐν δόξῃ", για να κρίνει τον κόσμο. Τότε θα τελειώσουν τα πάντα. Τότε θα αρχίσει η μέρα που δεν πρόκειται να δύσει ποτέ (Σπουδαία σκέψη). 

Σε νιώθω στης ζωής το κάθε βήμα στην ανθοστόλιστη του Απρίλη γη, μες στο αφρογάλανο το κύμα μες στη ροδολουσμένη αυγή. Σε νιώθω στις νυχτερινές μου ώρες, όταν των άστρων τα μυστήρια μελετά, όταν μες στις ουράνιες τις χώρες τον φωτεινό Σου θρόνο αναζητώ. Σε κάθε επίσημη στο σπίτι μας ημέρα ή σε γιορτές ή σε χαρές ή σε σκηνές του πένθους θλιβερές, Σε νιώθουμε ανάμεσά μας σαν πατέρα (Αριστομένης Προβελέγγιος, Προς τον Θεό). 

Καλημέρα σας! Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!



Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 75ο

Είναι αλήθεια πως μέσα από τις σελίδες της Αγίας Γραφής ο Χριστός αποκαλύπτει στους ανθρώπους το πρόσωπό Του. Μέσα εκεί μπορεί πράγματι ο άνθρωπος να γνωρίσει τον Θεό! Ναι..., αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Η μελέτη της Αγίας Γραφής είναι ο πρώτος δρόμος, για να γνωρίσεις τον Χριστό. Αλλά όχι ο μόνος και ούτε αυτονομημένος. Διότι υπάρχουν πολλοί Χριστιανοί που διαβάζουν την Καινή Διαθήκη, αλλά δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά είναι ο Χριστός. Μια επιφανειακή απροϋπόθετη ανάγνωση της Αγίας Γραφής, από μόνη της δεν μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον Χριστό. Αλλά και μια καλοπροαίρετη μελέτη της Αγίας Γραφής, από μόνη της δεν αρκεί. Γιατί άραγε;

Διότι τον Χριστό δεν μπορούμε να Τον γνωρίσουμε μόνο με το μυαλό μας, μόνο με τα βιβλία που διαβάζουμε γι' Αυτόν. Χρήσιμα βέβαια είναι αυτά. προπαντός το θεόπνευστο βιβλίο της Αγίας Γραφής. Αλλά από μόνα τους δεν βοηθούν να καταλάβουμε σε βάθος ποιος είναι ο Χριστός. Τι άλλο λοιπόν χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να εισδύσουμε στο μυστήριο που λέγεται "Ιησούς Χριστός"; Τον Χριστό μπορούμε να Τον γνωρίσουμε σε βάθος, μόνο αν είμαστε μέλη της Εκκλησίας! Γιατί άραγε; Αρχικά ας δούμε τι σημαίνει να είμαστε μέλη της Εκκλησίας.

Είμαστε μέλη της Εκκλησίας σημαίνει ότι με το άγιο Βάπτισμα και το ιερό Χρίσμα έχουμε ενταχθεί στο σώμα της. Με την ιερή κατήχηση έχουμε αποδεχθεί την πίστη της Εκκλησίας. Και ζούμε τη ζωή της. Προσευχόμαστε όπως προσεύχεται η Εκκλησία. Λατρεύουμε τον Θεό όπως Τον λατρεύει η Εκκλησία. Ζούμε μέσα στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας. Γιατί όμως δεν μπορεί κάποιος να γνωρίσει τον Χριστό, αν δεν είναι μέλος της Εκκλησίας;

Διότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό από μόνος του, αν δεν του αποκαλυφθεί ο ίδιος ο Θεός. Και για να σου αποκαλυφθεί ο Θεός, πρέπει να έχεις τις προϋποθέσεις να Τον αναγνωρίσεις. Πρέπει να έχεις τη Χάρι και τον φωτισμό του Θεού. Γι' αυτό ο Θεός αποκαλύπτεται σε ανθρώπους είναι μέλη της Εκκλησίας ή έχουν τη διάθεση να μπουν σ' αυτήν. Δεν είναι λοιπόν θέμα υψηλού διανοητικού επιπέδου ή επιστημονικής μελέτης ή θεογνωσίας. Και ένας αγράμματος μπορεί να γνωρίζει τον Χριστό. Γιατί; Γιατί έχει τη Χάρι του Θεού. Αλλά και ότι είμαστε μέλη της Εκκλησίας, κι αυτό από μόνο του δεν μας εξασφαλίζει τη γνώση του Θεού. 

Διότι μπορεί να είμαστε μέλη της και όλα να τα κάνουμε μηχανικά, τυπικά. Πόσοι άνθρωποι βαπτισμένοι, χρισμένοι, εξομολογούνται τυπικά, κοινωνούν από συνήθεια, γι' αυτό και δεν γνωρίζουν τον Χριστό! Συνοψίζοντας, δεν αρκεί το ότι βαπτιστήκαμε, μυρωθήκαμε, εξομολογούμαστε, κοινωνούμε, για να γνωρίσουμε τον Χριστό. Ακόμη κι αν διαβάζουμε την Αγία Γραφή και άλλα πνευματικά βιβλία, δεν είναι βέβαιο πως θα γνωρίσουμε όλοι μας τον Θεό. Πρώτον, διότι δεν έχουμε όλοι μας στον ίδιο βαθμό τη Χάρι του Θεού και δεύτερον, διότι πρέπει να έχουμε κι άλλες προϋποθέσεις. 

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης τονίζει ότι μόνο όποιος αγωνίζεται να τηρεί τις εντολές του Χριστού, μπορεί να έχει επίγνωση του Χριστού, να τον γνωρίσει δηλαδή βαθιά. Κι αντίστροφα, λέει ότι όποιος ισχυρίζεται ότι έχει γνωρίσει τον Χριστό, αλλά δεν τηρεί τις εντολές του, είναι ψεύτης. Γιατί όμως η τήρηση των εντολών αποτελεί προϋπόθεση της θεογνωσίας; Διότι τηρώντας τις εντολές του Θεού, αποκτούμε καθαρά πνευματικά αισθητήρια. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον Χριστό. 

Μα είπε ο Χριστός: "Είναι ευτυχισμένοι όσοι έχουν καθαρή καρδιά, διότι αυτοί μπορούν να γνωρίσουν και να δουν τον Θεό". Και ο ιερός Χρυσόστομος εξηγεί ότι "καθαροί στην καρδιά δεν είναι αυτοί που έχουν μόνο καθαρότητα ψυχής και αγνότητα σώματος, αλλά αυτοί που έχουν κάθε αρετή ". Όσοι δηλαδή προσπαθούν να ζουν με το θέλημα του Θεού. Αυτοί μπορούν με τα μάτια της ψυχής τους να γνωρίσουν τον Θεό, όσο βέβαια είναι δυνατόν στην ανθρώπινη φύση τους. 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 74ο


Όταν θέλουμε να γνωρίσουμε κάποιο ιστορικό πρόσωπο, όταν θέλουμε, για παράδειγμα, να γνωρίσουμε τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Σωκράτη, έναν στρατηγό, έναν άνθρωπο ξεχωριστό στην ιστορία, ο καλύτερος τρόπος είναι να διαβάσουμε βιβλία που αναφέρονται σ' αυτόν. Βιβλία κυρίως της εποχής του. Τι είπαν γι' αυτόν οι θαυμαστές του, τι είπαν γι' αυτόν οι επικριτές του. και μέσα από τα θετικά και αρνητικά στοιχεία, προσπαθούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Τι ήταν αυτός; Τι ρόλο έπαιξε; Ποια ήταν η ζωή του, ποια ήταν η φιλοσοφία που είχε, οι ιδέες του, η συμπεριφορά του; 

Όταν όμως αναφερόμαστε στον Θεό, που έγινε άνθρωπος για εμάς, δεν μπορούμε να τον προσεγγίσουμε μόνο ως ιστορικό πρόσωπο που ήρθε και έφυγε. Διότι ένα άλλο οποιοδήποτε πρόσωπο της ιστορίας το γνωρίζεις με βάση αυτά που βλέπεις, διαβάζεις ή ακούς, ή με βάση αυτά που είδαν, άκουσαν, διάβασαν οι άλλοι γι' αυτόν. Ή προσπαθώντας να εξιχνιάσεις τα μυστικά που  μπορεί να κρύβει το ιστορικό αυτό πρόσωπο: διαθέσεις, κίνητρα, σκοπιμότητες... Όταν όμως θέλεις να γνωρίσεις τον Θεό, που κρύβεται μέσα στην ανθρώπινη φύση, τότε ο τρόπος που μπορείς να Τον γνωρίσεις, δεν μπορεί να είναι ανθρώπινος, ιστορικός, δημοσιογραφικός. Γι' αυτό ακριβώς είναι πολύ δύσκολο να γνωρίσεις σε βάθος τον Χριστό. 

Για να γνωρίσεις τον Χριστό, δεν είναι απαραίτητο να έχεις υψηλά διανοητικά χαρίσματα, να είσαι μορφωμένος. Ούτε υποχρεωτικά θα πρέπει να έχεις έχεις διαβάσει τα πάντα γι' Αυτόν. Δεν προσεγγίζεται ο Χριστός κυρίως διανοητικά. Δυστυχώς όμως, πολλοί Χριστιανοί νομίζουν ότι γνωρίζουν τον Χριστό, επειδή ξέρουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωής του: πότε και πού γεννήθηκε, πώς έζησε, ποια τα βασικά στοιχεία της διδασκαλίας Του, των θαυμάτων Του και της προσωπικότητάς Του....

Η αναζήτηση του Θεού διαφέρει ακόμη από όλες τις άλλες αναζητήσεις, διότι η αναζήτηση αυτή δεν είναι αναζήτηση λίγων "ψαγμένων" ανθρώπων, αλλά όλων των ανθρώπων, είναι έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους. Είναι ο μεγαλύτερος πόθος της ανθρωπότητας. Ένας πόθος που τον φύτεψε μέσα μας ο ίδιος ο Θεός. Μας έπλασε  έτσι ώστε να μην μπορούμε να ζήσουμε μακριά Του. Αυτό ακριβώς εξήγησε ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους, στον Άρειο Πάγο. Ο Θεός, είπε, έπλασε εμάς τους ανθρώπους έτσι, ώστε να Τον αναζητούμε και να Τον βρούμε. Διαφορετικά, μακριά Του δεν μπορούμε να ζήσουμε. 

Γι' αυτό σ' όλη την προ Χριστού εποχή η ανθρωπότητα που δεν γνώριζε τον αληθινό Θεό, υπέφερε μακριά Του, ασφυκτιούσε, αργοπέθαινε. Κι έψαχνε παντού να βρει θεούς, έφτιαχνε είδωλα, βωμούς, θεοποιούσε ακόμη και τα ζώα και τα ανθρώπινα πάθη. Και έτσι εξέφραζε με λάθος τρόπο τη λαχτάρα της αναζήτησης του Θεού. Γι' αυτό ο Θεός έγινε άνθρωπος κι έζησε ανάμεσά μας, για να μπορούμε να Τον γνωρίσουμε, να Τον αγαπήσουμε. να Τον ακολουθήσουμε, να ενωθούμε μαζί Του. 

Όταν όμως ο Χριστός γεννήθηκε ως άνθρωπος, οι άνθρωποι δεν Τον κατάλαβαν. Ένα μυστήριο ακατάληπτο ήταν ο Χριστός για τους πάντες. Και γι' αυτούς που Τον μισούσαν και γι' αυτούς που Τον λάτρευαν. Γι' αυτό και κάποιοι Ιουδαίοι έλεγαν στον Κύριό μας: "Μη μας βασανίζεις άλλο! Πες μας ποιος είσαι.....". Όλοι οι Ιουδαίοι περίμεναν με λαχτάρα τον Μεσσία, διάβαζαν προφητείες γι' Αυτόν. όταν όμως ο Μεσσίας ήρθε, δεν Τον αναγνώρισαν. Δεν τους βοήθησε ούτε η κοινή εθνικότητα, ούτε η μελέτη των Γραφών, ούτε η προσδοκία, που φλόγιζε τις καρδιές τους. Κι ενώ επί τρία χρόνια έβλεπαν θαύματα εκπληκτικά, δεν κατάλαβαν ότι Αυτός ήταν ο Μεσσίας! "Ήλθε από τον ουρανό στη δική Του γη, μα οι δικοί Του άνθρωποι, οι Ιουδαίοι, Τον αρνήθηκαν!".

Αλλά κι αυτοί που Τον αποδέχθηκαν ως Κύριό τους, οι μαθητές, κι αυτοί επί τρία χρόνια δεν καταλάβαιναν ποιος ήταν Αυτός που αγάπησαν τόσο πολύ και του πρόσφεραν τον εαυτό τους. Κι ο Πέτρος, ακόμη, όταν είπε στον Χριστό: "Εσύ είσαι ο υιός του Θεού", δεν καταλάβαινε πλήρως τι έλεγε. Βέβαια οι μαθητές του Χριστού ήταν δικαιολογημένοι. Δεν είχαν δεχθεί τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Μετά την Πεντηκοστή κατάλαβαν σε βάθος ποιον είχαν δίπλα τους και επί τρία χρόνια δεν είχαν πάρει είδηση. Εμείς όμως σήμερα που είμαστε μέλη της Εκκλησίας Του, που ζούμε μέσα στη Χάρι του Αγίου Πνεύματος, πώς θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε αληθινά τον Χριστό;

Καλημέρα σας! Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!

                         Ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Ιούνιος!



Related Posts with Thumbnails