Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 63ο μέρος

Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι θάνατος, είναι μετάσταση, είναι είσοδος "πρός τήν λίαν κρείττονα καί θειοτέραν σκηνήν....εἰς τά Ἅγια τῶν Ἁγίων" στα θεία σκηνώματα του ουρανού. Δεν έχει όμως εγκαταλείψει τη γη μας- "ἐν τῇ κοιμήσει τὀν κόσμον οὐ κατέλιπες, Θεοτόκε". Σ' αυτήν να καταφεύγουμε με πίστη και ταπείνωση, για να μας οδηγήσει δια της μετανοίας σ' Αυτόν που είναι  το το φως, ο μοναδικός, αληθινός και αιώνιος, ο ζωοδότης Χριστός (Σπουδαία σκέψη). 

Η Παναγία η Προυσιώτισσα, Μεγάλο το όνομά της κι όποιος πονάει, σιμά της. Πρώτη Κυρά της Ρούμελης κι αρχόντισσα στη χάρη, κανένας δεν της ζήτησε και πήγε χωρίς να πάρει. Λες κι είναι το χεράκι της ολούθε που μας σώνει κι όποιος δε έχει το φιλεί κι αν έχει το χρυσώνει (Αθ. Κυριαζής).

Η σύγχρονη εποχή προβάλλει ως ιδανικό την υλική ευμάρεια, την άνεση, την καλοπέραση. Δεν αγαπά τον κόπο, την προσφορά, την αυτοθυσία. Είναι εποχή αντισταυρική. Γι' αυτό και οι σύγχρονοι άνθρωποι, κατά κανόνα, δεν αντέχουμε στην κακοπάθεια, τη στέρηση, τις δυσκολίες, έχουμε πολύ μικρότερες αντοχές από ό, τι οι παλαιότεροι. Να γίνουμε άνθρωποι του ευλογημένου κόπου, της θεάρεστης φιλοπονίας, αληθινοί άνθρωποι  του Θεού! (Περιοδικό Σωτήρ)

Ἵππου μέν ἀρετήν ἐν πολέμῳ κρίνομεν, φίλου δέ πίστιν ἐν ἀτυχίᾳ: την αξία του αλόγου την κρίνουμε στον πόλεμο και την αξία του φίλου την διαπιστώνουμε στην ατυχία και στις δύσκολες ώρες (Σπουδαία σκέψη). 

Τά χαλεπά ταῖς ἐπιμελείαις ἁλίσκεται: τα δύσκολα κατορθώνονται με τις φροντίδες (Πλούταρχος). 

Μυῖαι σαπριοῦσι σκευασίαν ἐλαίου ἡδύσματος: Οι μύγες που ψόφησαν μέσα στο μύρο το βρωμίζουν (Εκκλησ. ι, 1). 

Μικρό ολίσθημα είναι δυνατόν να αμαυρώσει και την πλέον ''αἰγληέασαν φήμην'', δηλαδή τον πιο φημισμένο άνθρωπο (Σπουδαία σκέψη). 

Μικροί κόκκοι σκόνης καταστρέφουν το έπιπλο (Σπουδαία σκέψη). 

Μια σταγόνα χολής μέσα σε ένα γεμάτο ποτήρι νερού αχρηστεύει όλο το περιεχόμενο του ποτηριού (Σπουδαία σκέψη). 

Ὕδωρ θολερόν καί ψυχήν ἀπαίδευτον οὐ δεῖ ταράττειν: δεν πρέπει κάποιος να αναταράσσει το θολό νερό και την απαίδευτη, ακαλλιέργητη ψυχή (Αρχαιοελληνική σκέψη).

Οἱ ψευδῶς καί παρ' ἀξίαν ἐπαινοῦντες τυφλοῦσιν καί ἀπολλύουσιν άνθρωπον: όσοι επαινούν με ψέματα και παρά την αξία του -χωρίς να το αξίζει- κάποιον άνθρωπο, τον τυφλώνουν και τον καταστρέφουν (Πλούταρχος). 

Έχω έναν πόθο να μπορέσω να πάω κάπου, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται και μαλώνουν λιγότερο, όπου δεν φορτώνουν ενοχλητικά τον Θεό με παράπονα και δεν αδικούν, ούτε πληγώνουν τους ανθρώπους κρίνοντάς τους με μίσος και κακία (Μαξίμ Γκόρκι). 

Ο παππούς μου έλεγε για το  κέντημα: ποτέ μη λυπηθείς να ξηλώνεις. Η αξιοσύνη της νοικοκυράς φαίνεται στην πίσω πλευρά του κεντήματος. Ό, τι κάνουμε όσο ζούμε είναι σαν την πίσω πλευρά του κεντήματος. Όλο κόμποι και ξέφτια. Στον ουρανό, ο Θεός θα γυρίσει το κέντημα από την καλή (Ε. Τ.)

Μην παραπονιέσαι για κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί, αλλά διόρθωσε αυτό που σε κάνει να παραπονείσαι (Σπουδαία σκέψη). 

Τα παράπονα, όταν δεν εκφράζονται πληθαίνουν και όταν αποσιωπούνται, σβήνουν (Σπουδαία σκέψη). 

Πάντα με το παράπονο τα χείλη μου ανοίγει, γιατί 'ναι η πίκρα μου πολλή και η χαρά μου λίγη (Λαϊκό τετράστιχο).

Η εκκλησία είναι όλα. Ζωή και θάνατος. Η πολιτική είναι πια ένα παιχνίδι αρρωστημένων από φιλοδοξία και φιλοχρηματία δημοσίων υπαλλήλων, εναντίον των αδυνατοτέρων και ανἠμπορων να αμυνθούν συνανθρώπων τους (Σταμάτης Σπανουδάκης). 

Να συγχωρούμε, αν όχι από αγάπη για τον άλλο, τουλάχιστον από ενδιαφέρον για τη δική μας σωτηρία -είναι κι αυτό ένα πρώτο βήμα. Η ανεξικακία είναι πολύ μεγάλη αρετή. Μας εξομοιώνει με με τον Θεό, ο οποίος συνέχεια συγχωρεί όσους μετανοούν και ελεεί όλους. Αυτή μας ανοίγει τον Παράδεισο. ''Αν συγχωρείς μέσα από την καρδιά σου όσους σου φταίνε, εγώ θα σου συγχωρήσω όλα τα αμαρτήματά σου, όσα πολλά κι αν είναι αυτά!" Τι συμφέρουσα πρόταση! Τι επιείκεια, τι έλεος εφαρμόζει ο Κύριος απέναντί μας! (Σπουδαία σκέψη)

Ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης και της χαράς. Κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου η πρώτη λέξη ήταν "Χαῖρε" (Λουκά α, 28)· την αγία νύχτα των Χριστουγέννων ο άγγελος λέει στους ποιμένες: "Εὐαγγελίζομαι ἡμῖν χαράν μεγάλην ἤτις ἔσται παντί τῷ λαῷ (Λουκά β, 10)". Ο Κύριος υπόσχεται στους μαθητές του ότι με τη σταυρική θυσία Του και την ένδοξη ανάστασή Του θα απολαύσουν την πλήρη και τέλεια χαρά (Ιωάννου ιστ, 22-24). Κι εμείς ως πιστοί χριστιανοί να χαιρόμαστε, αλλά και να δίνουμε χαρά και στους άλλους. Να είμαστε "συνεργοί τῆς χαρᾶς αὐτῶν (Β Κορινθ, α, 24)" (Σπουδαία σκέψη). 

Μεριμνώντας ο Θεός των όλων για τη δική μας αδυναμία, ούτε μας αφήνει να ζούμε με τις θλίψεις, για να μην αποδεικνύεται η ασθένεια της φύσης μας, αλλά μας βοηθά αμέσως, ενισχύοντας την προθυμία μας και ενθαρρύνοντας τη σκέψη μας, ούτε μας αφήνει να ζούμε διαρκώς με ανέσεις, για να μην παρασυρθούμε προς την κακία, με το να γινόμαστε πιο ράθυμοι. Γιατί η ανθρώπινη φύση, όταν ζει με πολλές ανέσεις, ξεχνά την ευγενική της καταγωγή (Ιωάννης Χρυσόστομος). 

Ο Θεός θέλει τη σωτηρία σου πριν εσύ τη θελήσεις. Κι αν τη θελήσεις, σε βοηθάει να την απολαύσεις (Περιοδικό ο Ποιμήν).

Ο Χριστός είναι το κεφάλι. Εμείς το σώμα. Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει κάποιο κενό διάστημα ανάμεσα στην κεφαλή και στο υπόλοιπο σώμα; Αυτός είναι το θεμέλιο, εμείς η οικοδομή. Ο Χριστός είναι η άμπελος, εμείς τα κλήματα. Ο Χριστός είναι ο πρωτότοκος, εμείς οι αδελφοί Του. Αυτός είναι ο κληρονόμος, εμείς οι συγκληρονόμοι. Αυτός η ζωή, εμείς οι ζωοποιούμενοι. Αυτός είναι το Φως, εμείς οι φωτιζόμενοι. Όλα αυτά φανερώνουν ένωση και αδιάρρηκτο σύνδεσμο. Δεν επιτρέπουν κανένα κενό, ούτε το παραμικρό ανάμεσα σε εμάς και σ' Εκείνον (Ι. Χρυσόστομος). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Καλή σχολική χρονιά με τις πρεσβείες της Παναγίας και των αγίων μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails