Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Αγιολόγιο και Ιστορία



2000 χρόνια τώρα η Εκκλησία διώκεται. Το κήρυγμα του Ευαγγελίου αντιμετωπίζει αμφισβητήσεις, σατανικές συκοφαντίες, ύπουλες ή και κατά μέτωπον επιθέσεις. Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τη διάδοσή του. Διότι ο λόγος του Θεού κρύβει μέσα του δύναμη μυστική. Μεταδίδει πνεύμα και ζωή στις καρδιές των ανθρώπων. Αναγεννά τις ψυχές και επιτελεί θαυμαστές μεταβολές.
Το έτος 325 μΧ στη Νίκαιας της Βιθυνίας οι Άγιοι Πατέρες της Α Οικουμενικής Συνόδου έδωσαν βαρύτητα στο ότι ο Κύριος Ιησούς είναι Υιός Θεού, ομοούσιος και ομότιμος με τον Θεό Πατέρα. Να μαθητεύσουμε στο Πνεύμα του Ευαγγελίου και τη διδαχής των θεοφώτιστων Αγίων Πατέρων, για να μείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στην πίστη και την παράδοση της Εκκλησίας (Σπουδαία σκέψη).
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν το πρόσωπο της υποχωρητικότητας, της καρτερίας, της λιτότητας, της εγκρατείας, της σωφροσύνης, του ασκητισμού, της αγνότητας, της κοινωνικότητας, της φιλανθρωπίας, της αγάπης, της πίστεως, της υπομονής, της ελπίδας....της μεγαλοψυχίας, της μακροθυμίας, της προς εαυτόν αυστηρότητας, της προς τους άλλους γλυκύτητας.... (Νικόλαος Μπρατσιώτης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών).
Ο Ευαγγελιστής Μάρκος ονομαζόταν αρχικά Ιωάννης. Στο σπίτι τους, στα Ιεροσόλυμα, γίνονταν συγκεντρώσεις για τις ανάγκες λατρείας των πρώτων χριστιανών. Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται ότι η μητέρα του λεγόταν Μαρία, ο Απόστολος Βαρνάβας ήταν συγγενής του, ο ίδιος ακολούθησε τον Απόστολο Παύλο και τον Απόστολο Βαρνάβα σε περιοδείες. Στη Ρώμη συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο, του οποίου το κήρυγμα διέσωσε στο Ευαγγέλιό του. Θεωρείται ιδρυτής της εκκλησίας της Αλεξανδρείας και πολιούχος της Βενετίας, όπου κτίστηκε και περίλαμπρος ναός προς τιμήν του (Προς τη Νίκη).
Μερικοί επικρίνουν την Εκκλησία, γιατί ανακήρυξε άγιο τον Μ. Κων/νο μετά από τόσους πολέμους και φόνους, Ξεχνούν όμως ότι πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας ήταν πρώην μεγάλοι αμαρτωλοί. Η μετάνοιά τους και η αλλαγή της ζωής τους είναι που μέτρα κι όχι τα αμαρτήματα της άγνοιάς τους, Έτσι, ο Απόστολος Παύλος, μέγας διώκτης των χριστιανών, ο ληστής με τα πολλά εγκλήματα, η Μαρία η Αιγυπτία, μεγάλη πρώην πόρνη, χάρη στη μετάνοιά τους ευαρέστησαν τον Θεό και τιμώνται ως Άγιοι (Προς τη Νίκη).
Όπου κορφή, πλαγιά, καρδιά, η Ελλάδα, η Ορθοδοξία ως πέρα, τον ένθεο Προφήτη της γιορτάζει αυτή τη μέρα! Ο ένσαρκος Άγγελος, των Προφητών η κρηπίς! Τον πύρινο ζήλο σου ζητάμε και μεις! Και ως λάμπει το άρμα σου στην κάθε Εκκλησιά μας κι η φλόγα της Πίστης σου ας λάμπει βαθιά μας! (Α. Αυγερινού)
Στη χάρη σου γονατιστή, απόψε στη γιορτή σου κερί ανάβει ευλαβικά σκέτο, αγνό, η ψυχή μου, για τα πολλά τα δώρα σου στης ζήσης μου τα χρόνια· πλήθος οι μνήμες κι άσωστες τώρα πάντα κι αιώνια, τάμα το δάκρυ δέξαι μου, Άγια Παρασκευή μου (Ανθή Λιβάνη).
Ας παρακαλούμε λοιπόν τον Άγιο Παντελεήμονα που βοήθησε τόσους ανθρώπους να βρουν την οδό της σωτηρίας να πρεσβεύει και για τη δική μας πνευματική αναγέννηση, αλλά και για τη σωτηρία πολλών ψυχών προς δόξαν Θεού (Προς τη Νίκη).
Οι κάρες των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου σώζονται στη βασιλική του Αγίου Ιωάννου του Λατερανού. Ένα μέρος του σκηνώματος του Αγίου Παύλου βρίσκεται κάτω από το θυσιαστήριο της βασιλικής του Αγίου Παύλου, ενώ το άλλο -μαζί με το σκήνωμα του Αγίου Πέτρου- κάτω από το θυσιαστήριο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου του Βατικανού (Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου).
Ο Απόστολος Παύλος είναι ο κατεξοχήν απόστολος της Ελλάδος. Αυτός αποκάλυψε στους Έλληνες τον άγνωστο Θεό. Δίκαιο λοιπόν είναι να διατρανώσουμε οι Ορθόδοξοι Έλληνες τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας και την οφειλόμενη υιική στοργή προς τον πνευματικό μας πατέρα, τον μεγάλο της οικουμένης διδάσκαλο, τον θείο Παύλο. "'Ἐὰν γὰρ μυρίους παιδαγωγοὺς ἔχητε ἐν Χριστῷ, ἀλλ᾿ οὐ πολλοὺς πατέρας (Α' Κορ. δ, 15)"(Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Ο Απόστολος Παύλος την πίστη στον Χριστό έβαλε ως θεμέλιο της ζωής του και αυτήν έταξε ως σκοπό της μελλοντικής σταδιοδρομίας του. Αυτό το διακηρύττει: "Δεν ζω πλέον εγώ, ο παλαιός δηλαδή άνθρωπος, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός. Και τη φυσική ζωή που ζω μέσα στο σώμα μου τώρα που επέστρεψα στον Χριστό, τη ζω με την έμπνευση και την κυριαρχία της πίστης στον Υιό του Θεού, ο οποίος με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για τη σωτηρία μου." Αυτό ας είναι και το δικό μας θεμέλιο της πίστης μας και ο σκοπός της ζωής μας (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, Εκδόσεις Σωτήρ). 
Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι ένα από τα τρία ζεύγη Αναργύρων, με τα ονόματα Κοσμάς και Δαμιανός. Το 1ο γιορτάζει 1η Ιουλίου, το 2ο 17 Οκτωβρίου και το 3ο 1η Νοεμβρίου. Ήταν δίδυμα αδέλφια. Ζούσαν στη Ρώμη ως γιατροί. Επειδή για τις υπηρεσίες τους δεν έπαιρναν χρήματα, άλλοι γιατροί τους φθόνησαν, τους κατηγόρησαν στον αυτοκράτορα και τελικά τους σκότωσαν (Προς την Νίκην).

Ο Άγιος Νεκτάριος συνέθεσε τον ύμνο «Αγνή Παρθένε Δέσποινα», ο οποίος θεωρείται από τους πιο κατανυκτικούς της ορθοδοξίας. Η παράδοση θέλει την Παναγία να εμφανίζεται ενώπιον του Αγίου Νεκταρίου στο μοναστήρι της Αίγινας, και να του ζητάει να καταγράψει σε χαρτί τον ύμνο. Μετά την Κοίμησή του (8 Νοεμβρίου 1920) ετάφη εκεί, κάτω από την σκιά ενός πεύκου που είχε φυτέψει ο ίδιος και που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Καθημερινά, δεκάδες πιστοί προσέρχονται στον τάφο του και πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν ακούσει τον Θαυματουργό Άγιο, να μετακινεί ή να χτυπάει από μέσα με τη Ράβδο του, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη ζωντανή Παρουσία του ανάμεσά μας, ενώ το ίδιο Θαύμα συμβαίνει και στη Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου όπου φυλάσσεται το χέρι του.
Ο Ιωάννης ο ευαγγελιστής είναι ο μαθητής "ὅν ἠγάπα ὁ Ίησοῦς''. Είναι ο μόνος μαθητής από τους δώδεκα που ακολούθησε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό μέχρι και τον Σταυρό. Σ' αυτόν εμπιστεύθηκε και την μητέρα Του, όταν του είπε:"Ἰδού ἡ μήτηρ σου (Ιωάννη, ιθ, 27)". Αλλά και την αγάπη δίδαξε μέχρι τα βαθιά του γεράματα (Προς την Νίκην)
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρείται ο πρύτανης των χριστιανών ρητόρων. Σήκωσε το βαρύ σταυρό δυο εξοριών και καθαίρεση από Σύνοδο επισκόπων αγόγγυστα. Τον καταδίωξε η αυτοκράτειρα Ευδοξία, γιατί ήλεγχε τη ζωή της. Ορισμένοι επίσκοποι συμμάχησαν μαζί της και τελικά τον καθήρεσαν.
Πέθανε καθηρημένος, εξόριστος, με υψηλό πυρετό στα βάθη της Αρμενίας με τους λόγους «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν», σε ηλικία περίπου 60 ετών. Ύστερα από 30 χρόνια επανέφεραν το όνομά του στα δίπτυχα της Εκκλησίας, για να μνημονεύεται  (Περιοδικό Σωτήρ, 2103 15.1.2015).
Μέσα στη νύχτα έρχομαι στον Τάφο Σου Χριστέ μου κι έχω ένα μύρο που κρατώ και το φυλάω για Σένα και μια καρδιά που Σ' αγαπά κι άλλο δε θέλει, Θεέ μου, μόνο να ζει κάθε στιγμή κάτω απ' το θείο Σου βλέμμα (Προς τη Νίκη, τεύχος 734).
Η Αγία Νόννα ήταν η ευεργετική εστία της οικογένειάς της. Ο σύζυγός της, επίσκοπος Ναζιανζού, τη βρήκε στήριγμα Ορθοδοξίας. Τα τρία παιδιά της (Γοργονία, Γρηγόριος, Καισάριος) σ' αυτήν οφείλουν τη χριστιανική τους ανατροφή και το σμίλευμα του εξαιρετικού χαρακτήρα τους (Προς τη Νίκη).
Την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού η Εκκλησία μας εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Τον Τίμιο του Κυρίου μας Σταυρό ύψωσε για πρώτη φορά στις 14 Σεπτεμβρίου 335 μ.Χ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος. Τότε που η αγία Ελένη τον βρήκε και τον ανέσυρε από τα σπλάχνα της γης. Τον ύψωσε ο Πατριάρχης μέσα στον περίλαμπρο ναό της Αναστάσεως. Οι πιστοί με ρίγη συγκινήσεως σκύβουν και τον προσκυνούν και ύμνος ως ιερή ιαχή βγαίνει από τις καρδιές και τα στόματα όλων: "Κύριε ελέησον!" (Περιοδικό Προς τη Νίκη, τ. 327).

Μακάρι όλοι οι Άγιοι και ειδικά ο Τίμιος Σταυρός να φροντίζουν όλους μας (γονείς, καθηγητές, μαθητές) και ειδικά τη νεολαία, με την ευκαιρία έναρξης του νέου σχολικού έτους αύριο! 
Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails