Το τοπίο αν και χάρτινο, έδειχνε ουράνιο. Χρυσά κι ασημένια αστεράκια σε σκούρο μπλε φόντο, και το Αστέρι των Μάγων ανάμεσά τους να στοχεύει με τις ακτίνες του τη χάρτινη σπηλιά που αγκαλιάζει τη βυζαντινή εικόνα της Γέννησης.
Άριστη η συνεργασία σας, όπως και το αποτέλεσμά της, είπα στους «διακοσμητές» της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, τους μαθητές των Εικαστικών, και πρότεινα: πάνω από τη χριστουγεννιάτικη σύνθεση ας προσθέσουμε τη φράση: «Καί ἐπί γῆς Εἰρήνη». Αμέσως έκαναν καλλιτεχνική εκτύπωση καλλιγραφικών γραμμάτων κι άρχισαν να συνθέτουν τη φράση.
- Ποιος είπε αυτά τα λόγια, κυρία; ρώτησε κάποιος, κι ένας άλλος πρόσθεσε:
- Όποιος κι αν τα είπε, έκανε λάθος. Πού την είδε την Ειρήνη στη γη;
- Την επομένη ώρα στην τάξη -αν συμφωνείτε- θα σας πω μια ιστορία, την ιστορία του πολέμου και της ειρήνης. Και νομίζω πως θα πάρετε απάντηση στο ερώτημά σας...
- Την ολόφωτη και χαρούμενη νύχτα που μας επισκέφθηκε ο Θεός, οι άγγελοί Του Τον δοξολογούσαν και μας μηνούσαν, μ’ αυτή τη φράση, πως μαζί Του θα έρθει στη γη Ειρήνη.
Οι πρώτοι άνθρωποι που τότε πήραν το μήνυμά τους, οι βοσκοί με την απλή και καθαρή καρδιά, πλημμύρισαν φόβο και χαρά κι ελπίδα.
Ήρθε στον κόσμο Λυτρωτής! Τα ανθρώπινα δεινά κι ανάμεσά τους το πιο οδυνηρό, ο πόλεμος, τελείωσαν, αφού, «ἐπί γῆς Εἰρήνη». 2000 χρόνια μετά, όμως, στρέφοντας τα μάτια στο καταματωμένο πρόσωπο της γης, η σκέψη κινδυνεύει να πάρει τον γλιστερό κατήφορο της αμφιβολίας.
Πως τάχα «λάθεψαν οι άγγελοι», αφού κάθε στιγμή μια νέα πολεμική εστία ανάβει σε κάποια γωνία του
πλανήτη μας και της καρδιάς μας. Ο πατερικός λόγος γίνεται οδηγός και στήριγμά μας στην αναζήτησή απάντησης στην απορία μας.
Γιατί και πώς γεννήθηκε στη γη ο πόλεμος; «Οι άγιοι άγγελοι ειρηνεύουν πάντα προς τον Θεό, γιατί με κανέναν τρόπο δεν ξεφεύγουν απ’ αυτό που Εκείνος θέλει. Εμείς όμως, οι ταλαίπωροι άνθρωποι, υψώσαμε την επιθυμία μας ενάντια στο θέλημά Του παρασυρμένοι απ’ τον προαιώνιο εχθρό (Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας)». Έτσι ήρθε στον κόσμο η αμαρτία και μαζί της ο διχασμός.
Ο άνθρωπος αυτονομημένος από τον Δημιουργό - Πατέρα του στρέφεται κατά του αδελφού του και μαζί κατά του εαυτού του και ρίχνεται έτσι «στην πιο παράλογη και τραγική περιπέτειά του», τον πόλεμο. Και η Ειρήνη; Αν φυγαδεύτηκε για πάντα από τη γη, ποιο ήταν το νόημα της υπόσχεσης των αγγέλων;
Θα μπορούσε να το φοβηθεί κανείς βλέποντας τον άνθρωπο να την αναζητά και να μην τη βρίσκει πουθενά. «Τη λύση στο δράμα τη δίνει ο Χριστός (Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας)». Όχι γιατί φέρνει στον κόσμο την Ειρήνη, που σημαίνει την κατάπαυση ενός πολέμου, αλλά γιατί γίνεται Εκείνος η ΕΙΡΗΝΗ μας.
Ο Υιός και Λόγος του Θεού ενώνει στο πρόσωπό Του, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, τη θεία φύση με την ανθρώπινη. Έρχεται στη γη και κηρύττει το Ευαγγέλιο της ειρήνης, διδάσκοντάς μας πως, «εάν πολεμούμε με τον διάβολο, τότε ειρηνεύουμε με τον Θεό (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)». Πάνω στον Σταυρό απλώνει τα πανάχραντα χέρια Του κι ενώνει όσα ήταν απόμακρα πριν: τον άνθρωπο με τον Θεό, με τον συνάνθρωπό του και τον εαυτό του.
Μετά την Ανάστασή Του αποστέλλει το Πανάγιο Πνεύμα, που ζωοποιεί το Σώμα Του, την Εκκλησία, και καλεί όλους να γίνουν μέλη Του, για να ζήσουν ενωμένοι την Ειρήνη Του. Μέσα στην Εκκλησία, η χάρις των ιερών μυστηρίων «ελευθερώνει τον άνθρωπο από τον εσωτερικό πόλεμο (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)», τον κάνει ειρηνικό και ειρηνοποιό, ικανό δηλαδή να βοηθάει τους συνανθρώπους του να ειρηνεύουν με τον Θεό και μεταξύ τους.
Ο άνθρωπος του Θεού είναι η ζωντανή απόδειξη πως ήρθε στη γη μας η Ειρήνη, και όποιος τη βρει, παλεύει να την αιχμαλωτίζει μέσα του κηρύττοντας πόλεμο ασυνθηκολόγητο με τον διάβολο. Η Ειρήνη δεν είναι το μόνο αίτημα κάποιων διαδηλωτών ούτε το επισφράγισμα μιας συνθήκης κάποιων μεγάλων.
Τίποτα απ’ αυτά δεν είναι η Ειρήνη που υποσχέθηκαν τότε οι άγγελοι. «Είναι λουλούδι του ουρανού». Το’φερε δώρο μοναδικό και πανάκριβο ο ίδιος ο Θεός, για να φυτρώνει στις καρδιές που έσκαψε ο εσωτερικός αγώνας και πότισε η θεία χάρις». Αυτές οι καρδιές, μες στους αιώνες, μελωδούν το αγγελικό δοξαστικό για το πιο «γλυκύ πράγμα και όνομα (Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος)», την Ειρήνη του Θεού, και γράφουν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του πολέμου και της ειρήνης που ήρθε στη γη.
(Μαρίας Δ. Παναγοπούλου, Η ιστορία του πολέμου και της
ειρήνης, 8:15 π.μ. μαθήματα εκτός ύλης, Εκδόσεις Σωτήρ).
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια πολλά σε όλους! Η φάτνη της ψυχής μας ας είναι πάντα ολάνοιχτη στον Κύριο !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου