Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Στρέψε την πυξίδα της ζωής στον Χριστό! (μέρος 4ο)




Ποιος με βεβαιώνει ότι η Καινή Διαθήκη γράφει απαραχάρακτη κι ανόθευτη την αλήθεια για τον Χριστό; Τι αποδεικνύει την εγκυρότητα των πληροφοριών της; Αποκλείεται οι συγγραφείς της να περιέλαβαν στις διηγήσεις τους εξωπραγματικά στοιχεία, για να ενισχύσει την πίστη των συγχρόνων τους και να ισχυροποιήσουν τη θέση της Εκκλησίας;
Δεν είναι η πρώτη φορά που σ’ ακούω να μου το λες και δεν είναι η πρώτη φορά που μ’ ακούς να σου λέω: Η υπόθεση μοιάζει λογική, αποδεικνύεται όμως απίθανη, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι:
1.Τα κείμενα της Καινής Διαθήκης κυκλοφορούν αρχικά και στις περιοχές που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που ιστορούν και έχουν μεγάλη χρονική εγγύτητα με αυτά. Γράφονται κατά το δεύτερο μισό του πρώτου αιώνα (50-100 μ.Χ.). Η ανακάλυψη μάλιστα κάποιων παπύρων αποδεικνύει ότι το «Κατά Ματθαίον» γράφτηκε ακόμη νωρίτερα, πριν από το 50 μ.Χ., 17 χρόνια περίπου από την Ανάσταση του Κυρίου.  
2. Οι αναγνώστες τους ήταν σίγουρα και άνθρωποι που άκουσαν τη διδασκαλία του Χριστού και είδαν τα θαύματά Του, άρα είχαν προσωπική αντίληψη και γνώμη γι’ αυτά. Θα διέκριναν, επομένως, την ελάχιστη παραποίηση της αλήθειας, με συνέπεια να δυσπιστήσουν σ’ολες τις υπόλοιπες αγιογραφικές μαρτυρίες, στο θεσμό της Εκκλησίας και φυσικά στο πρόσωπο του Αρχηγού της.  
3. Τα 25 από τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης είναι έργα συγγραφέων που γνώρισαν προσωπικά τον Κύριο. 
Τον πίστεψαν βαθιά, Τον αγάπησαν δυνατά και Τον ομολόγησαν ενώπιον των εχθρών Του, υπογράφοντας, οι περισσότεροι, την ομολογία τους με το αίμα τους. Θα το έκαναν, αν δεν ήταν απόλυτα βέβαιοι για την αλήθεια που μαρτυρούσαν; Ποιος πεθαίνει για κάτι που ξέρει ότι είναι ψέμα;
4. Εξωχριστιανικές μαρτυρίες σύγχρονων Του Ιουδαίων και εθνικών Ιστορικών επιβεβαιώνουν αρκετά από τα στοιχεία που μας δίνουν για τη δράση του Κυρίου.
5. Η ειλικρίνεια των συγγραφέων διαφαίνεται και στο ότι με ευκολία γράφουν για αδυναμίες τους, όπως και για τους ελέγχους που κάποτε δέχονταν από τον Διδάσκαλό Τους. Επίσης τα γεγονότα της Ιερής Ιστορίας δεν τα αναφέρουν όλοι κατά τρόπο πανομοιότυπο, αλλά ό, τι ο καθένας θεωρεί σημαντικότερο. 
Αυτό το στοιχείο, όπως και οι μικροδιαφορές, σε λεπτομερειακά στοιχεία της διηγήσεώς τους, αποδεικνύει ότι γράφουν χωρίς καμία μεταξύ τους προηγούμενη συνεννόηση για παραποίηση των στοιχείων. Περιμένεις όμως απάντηση και σε κάποιες άλλες απορίες σου:
Κάποιοι μιλούν για «Απόκρυφα Ευαγγέλια». Τι είναι αυτά και γιατί έτσι ονομάζονται;
Μεταξύ 2ου και 4ου αιώνα συγγράφονται και κυκλοφορούν κείμενα που συμπληρώνουν κενά των ευαγγελικών διηγήσεων με πληροφορίες ανακριβείς ή και ψευδείς. Οι συγγραφείς τους, αιρετικοί κατά κανόνα, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αναγνωστών, χρησιμοποιούν το όνομα κάποιου  μαθητή του Κυρίου. 
Έτσι προέκυψαν τα λεγόμενα «απόκρυφα» ή «ψευδεπίγραφα» Ευαγγέλια. Η Εκκλησία τα απέκλεισε από τις πηγές της διδασκαλίας της, γιατί φυσικά δεν ήθελε να στηριχθεί σε ψευδείς μαρτυρίες. 
Οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης έγραψαν την αλήθεια. Είμαστε όμως βέβαιοι πως εμείς διαβάζουμε αναλλοίωτα όσα εκείνοι έγραψαν;
Η γνησιότητα του κειμένου της Καινής Διαθήκης πιστοποιείται από τη χειρόγραφη παράδοση:
1. Από το πλήθος των χειρογράφων. Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των κωδίκων που διασώζουν έργα οποιουδήποτε άλλου συγγραφέως των κλασικών χρόνων. Για την Ιλιάδα του Ομήρου σώζονται 643 κώδικες, 8 για την Ιστορία του Θουκυδίδη και 500 για τα έργα του Ορατίου, ενώ για το κείμενο της Καινής Διαθήκης υπάρχουν περισσότεροι από 4000 κώδικες.
2. Από την αρχαιότητα αυτών των χειρογράφων. Την Ιστορία του Θουκυδίδη (5ος αιώνας π. Χ.) και τα Ομηρικά έπη (8ος αιώνας π.Χ) τα διαβάζουμε από χειρόγραφα που χρονολογούνται τον 10ο αιώνα μ.Χ. Ενώ οι αρχαιότεροι κώδικες που διασώζουν τα κείμενα της Καινής Διαθήκης είναι του 4ου αιώνα, ο Σιναϊτικός και ο Βατικανός, και του 5ου ο Αλεξανδρινός. Απέχουν δηλαδή 3-4 αιώνες περίπου από τον χρόνο συγγραφής των πρωτοτύπων κειμένων (50-90 μ.Χ.). 
Έχει επίσης βρεθεί και ο Πάπυρος 52 που περιέχει τμήμα του «Κατά Ιωάννην» Ευαγγελίου και χρονολογείται λίγες δεκάδες χρόνια από τη συγγραφή του. Είπαν ότι, «σύμφωνα με επιστημονικές μαρτυρίες, η Καινή Διαθήκη είναι το πιο αξιόπιστο βιβλίο σ’ ολόκληρο τον κόσμο». Κι ακόμη πως «οι άνθρωποι δεν μπορούν να επινοήσουν περισσότερα ερωτήματα απ’ όσες απαντήσεις υπάρχουν στην Αγία Γραφή (Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς)».
Μελετώντας την μ’ εμπιστοσύνη απόλυτη στην κρυμμένη κάτω απ’ τις λέξεις της Σοφία του Θεού και ζητώντας τον φωτισμό Του, θα νιώθεις να σου δίνει απαντήσεις προσωπικές όχι μόνο σ’ αυτά, αλλά και σε όλα σου τα ερωτήματα. Και... θα πιστεύεις δυνατά στον Χριστό, όχι μόνο γιατί εμείς σου μιλήσαμε για Εκείνον, αλλά γιατί εσύ μόνος Τον γνώρισες προσωπικά και Τον άκουσες  να σου μιλά...

(Ξένια, αφιερωμένη σε σένα η τελευταία παράγραφος)


συνεχίζεται....


 (Μαρίας Δ. Παναγοπούλου, Γράφει την αλήθεια η Αγία Γραφή;, 8:15 π.μ. μαθήματα εκτός ύλης, Εκδόσεις Σωτήρ).



 Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Δεκέμβριος! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails