Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Φράσεις για προβληματισμό 6ο μέρος




Χαρίσματα ενός ηγέτη είναι: 1. Συνέπεια στις αρχές που πρεσβεύει και απαιτεί από τους άλλους, 2. Εμπνέει ενότητα, 3. Με διορατικότητα προβλέπει μελλοντικά προβλήματα, 4. Είναι εύστροφος και ευέλικτος, 5. Ανάλογα με την περίπτωση είναι άλλοτε ρηξικέλευθος και άλλοτε συντηρητικός, άλλοτε καινοτόμος και άλλοτε συνετός, 6. Παραμένει πρότυπο για την ομάδα στην οποία ηγείται και 7. Νοιάζεται για τη διαδοχή του, για την ανάδειξη νέων στελεχών (Περιοδικό Λυδία).
Είναι ζωντανό σήμερα το Βυζάντιο; Βεβαίως. Πάμε στην εκκλησία. Τι ακούμε; "Τ περμάχ στρατηγ τά νικητήρια" ή "ῥῦσαι μς πό το πονηρο". Γυρνάμε στο σπίτι. Ο μπαμπάς λέγεται Παναγιώτης, η μάνα Βασιλική, υπάρχει το εικονοστάσι. Χρησιμοποιούμε βυζαντινές παροιμίες. Λέμε: "έφαγε τον περίδρομο", επειδή το βαθύ πιάτο των Βυζαντινών είχε γύρω γύρω ένα περιθώριο όπου ξεχείλιζε το φαγητό. Η λέμε: "το παίζει στα δάχτυλα", επειδή ακριβώς οι Βυζαντινοί μετρούσαν τα πάντα...(Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Συνέντευξη στα Νέα, 3/4/2010). 
Η νύχτα έχει γίνει για την ανάπαυση· ας σεβόμαστε την ανάπαυση της νύχτας, ας είμαστε σιωπηλοί, όπως αυτή... Τώρα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ζούμε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον (Ποιήματα Λεζάρ, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).
Νοσεῖς; εὐθύμει. Ὅν γάρ ἀγαπᾶ Κύριος, παιδεύει. Πτωχεύεις; εὐφραίνου, ὅτι Λαζάρου σε τά ἀγαθά διαδέξεται. Ἀτιμάζῃ διά τό ὄνομα Χριστοῦ; μακάριος εἶ, ὅτι σοι ἡ αἰσχύνη εἰς δόξαν ἀγγέλου μεταβληθήσεται: είσαι άρρωστος; να γελάς. Γιατί (εκ)παιδεύει εκείνον που αγαπά ο Κύριος. Είσαι πτωχός; Να νιώθεις χαρά, γιατί θα σε ακολουθήσουν τα αγαθά του Λαζάρου. Σε ατιμάζουν για το όνομα του Χριστού; Είσαι ευτυχισμένος, γιατί η ντροπή που νιώθεις θα μεταβληθεί σε αγγελική δόξα (Μέγας Βασίλειος).
Γρηγορετε= προσέχετε σαν άγρυπνοι φρουροί. Στήκετε ν τ πίστει= μένετε στερεοί και όρθιοι στην πίστη. 
νδρίζεσθε= αγωνίζεστε σαν άνδρες γενναίοι. Κραταιοσθε= πάρτε δύναμη και θάρρος. Πάντα μν ν γάπη γινέσθω= όλα όσα κάνετε ας γίνονται με αγάπη ( Α Προς Κορινθίους, ιστ, 13-14).
Να μην επιτρέπουμε να τα κάνει όλα ένας. Ένας να έχει τη φροντίδα, την ευθύνη για όλα. Αποφασιστικοί να σηκωνόμαστε και να ζητάμε το μερίδιό μας από την κούραση. Να μοιραζόμαστε (Ποιήματα Λεζάρ, μετάφραση Εριέττας και Κώστα Διαμαντοπούλου, εκδόσεις Πουρνάρα).
Η τρομοκρατία σαν μέθοδος στρατείας ενάντια στον Θεό και την αλήθειά Του δεν είναι καινούργια εφεύρεση. Χρησιμοποιείται σήμερα σε πλατιά κλίμακα. Αλλά η θωριά της είναι κιτρινισμένη απ' τον χρόνο και απ' τη χρήση. Ο Θεός μιλάει στην εκκλησία κι η Εκκλησία μιλάει στον κόσμο για τον Θεό. Και οι πονηρές δυνάμεις συνασπίζονται κι οργανώνουν την τρομοκρατία. Με τη βία και την απειλή και πολλούς άλλους τρόπους θέλουν να πνίξουν τις φωνές της μοναδικής αλήθειας που είναι το Ευαγγέλιο και η Ορθόδοξη χριστιανική πίστη (Προς τη Νίκη). 

Ο Υιός του Θεού μιλάει στον ουράνιο Πατέρα Του. Ο σαρκωμένος Υιός και Λόγος προσεύχεται στον αγέννητο Πατέρα. Παρακαλεί για τους Αποστόλους Του και για τους κατοπινούς μαθητές Του. Να φτάσουν οι μαθητές και Απόστολοι του Κυρίου να φτάσουμε και μεις, οι σημερινοί μαθητές, στη γνώση του αληθινού Θεού "να γινώσκωσί σε τόν μόνον ληθινόν Θεν καί ν πέστειλας ησον Χριστόν" (Κατά Ιωάννη ιζ, 3).

Κι αν ακόμη σας θανατώνουν μη νομίσετε ότι ο Θεός σας εγκατέλειψε και γι' αυτό θανατώνεσθε. Όχι. Δυο σπουργίτια δεν πωλούνται στην τιμή των δέκα λεπτών. Κι όμως ένα από αυτά δεν θα πέσει νεκρό στη γη χωρίς να το επιτρέψει ο Πατέρας σας. Κι όσο για σας μάθετε ότι ο Θεός έχει μετρημένες ακόμη και τις τρίχες του κεφαλιού σας, όλες, τη στιγμή που εσείς για μια από αυτές δείχνετε μικρή ή καμιά φροντίδα και αγνοείτε τον αριθμό τους. Ο Θεός δηλαδή γνωρίζει κι αυτά ακόμη τα ελάχιστα που σας συμβαίνουν, στα οποία εσείς δίνετε μικρή σημασία (Ματθαίου ι, 29-30).
Η άκριτη και ασυγκράτητη διασκέδαση είναι το τέλμα όπου αδειάζει με φυσικότητα η ζωή, όταν δεν έχει πειθαρχία και σκοπό... Τίποτε δεν είναι περισσότερο ανόητο από μια ζωή που πέρασε με διασκεδάσεις,. Γιατί να ζει κανείς, αν η ζωή αποτελείται από χορό, τρέλες, αυτοκινητάδες, κινηματογράφο, παρακολούθηση ραδιοφώνου; (Alex Carrel).

Να φυλαχθούμε από την αντίληψη ότι η εγκράτεια καταδικάζεται από τη φύση, ότι δήθεν τίποτε δεν είναι περισσότερο καταστρεπτικό από τη γενετήσια αποχή κι ότι σ' αυτήν βρίσκεται η ρίζα της νευρώσεως. Κι ας αναγνωρίσουμε ότι η γενετήσια εγκράτεια δεν είναι πρόξενος φυσικών ανωμαλιών, αλλά πηγή ενέργειας και δημιουργικής δυνάμεων (Jean Lhermitte, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Ακαδημίας Παρισίων).

 Όταν η ψυχή είναι ταραγμένη, θολώνει το λογικό και δεν βλέπει καθαρά. Μόνο όταν η ψυχή είναι ήρεμη, φωτίζει το λογικό, για να βλέπει καθαρά την αιτία κάθε πράγματος (Άγιος Πορφύριος). 
Να αγαπάμε την ομορφιά της επιστήμης μα και την ομορφιά του Θεού (Alexis Carrel, ιατροβιολόγος, Nobel βιολογίας).
Για μένα Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι δυο τεράστια φτερά με τα οποία η Ελλάς αγκαλιάζει τον κόσμο (Σαράντος Καργάκος).
...ἐγὼ γὰρ ἔμαθον ἐν οἷς εἰμι αὐτάρκης εἶναι. οἶδα καὶ ταπεινοῦσθαι, οἶδα καὶ περισσεύειν· ἐν παντὶ καὶ ἐν πᾶσι μεμύημαι καὶ χορτάζεσθαι καὶ πεινᾶν, καὶ περισσεύειν καὶ ὑστερεῖσθαι· πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῷ: έμαθα να είμαι αυτάρκης με αυτά που έχω. Μπορώ να είμαι και ταπεινός και πλούσιος. Έχω μυηθεί και να πεινώ και να είμαι χορτάτος. Αυτή τη δύναμη μου δίνει ο Χριστός (Προς Φιλιππησίους, δ, 11-13).
Μαζί με τον Χριστό μου λαχτάρησα να ζήσω, μαζί με τον Χριστό μου ώσπου να ξεψυχήσω. Στις φοβερές φουρτούνες, στα ήσυχα νερά, στα γαλανά ουράνια, κυβέρνα Βασιλιά (Γ. Βερίτης)

Είναι τόσο απλή η ευτυχία σ' αυτόν τον κόσμο! Αλλά την ψάχνουμε εκεί που δεν υπάρχει. Η ευτυχία δεν υπάρχει πουθενά αλλού παρά μέσα σου. Δεν εξαρτάται ούτε από τους ανθρώπους ούτε από τα πράγματα. Μόνο από σένα και τον Θεό (Ποιήματα Λεζάρ, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου, εκδ. Πουρνάρα)
Ο λόγος του Ευαγγελίου δεν είναι φυσικά πρακτικός λόγος, ούτε διανοητικός· είναι καρδιακός λόγος. Το μήνυμα πάει κατευθείαν στην καρδιά μας. Δεν είναι κάτι, για να το καταλάβουμε· αυτό γίνεται στα πανεπιστήμια. Ούτε κάτι για να το πράξουμε· αυτό συμβαίνει στα κοινωνικά έργα. Είναι κάτι για να το ζήσουμε (Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής). 
Νίκα το εγώ σου. Είναι η πιο τρανή νίκη. Ενδύσου την αγάπη. Είναι η πιο μεγάλη εντολή. Γίνε στύλωμα στον ανήμπορο. Είναι κι αυτός αδελφός σου. Ζήτησε συγγνώμη από ένα παιδί. Είναι ο Άγγελος του Θεού στη γη. Μείνε κι εσύ παιδί. Είναι αμύθητο το κέρδος (Προς τη Νίκη).
Κύριε, αν σε δοξολόγησα λίγο, είναι γιατί η γλώσσα μου είναι φτωχή. Αν σου είπα τον πόνο μου, είναι γιατί σε θεωρώ γιατρό μου. Αν σε παρακάλεσα τόσο, είναι γιατί σε ήθελα δίπλα μου. Αν σε πίκρανα πολύ, είναι γιατί συγγενεύω με τον πηλό. Αν σου ζήτησα έλεος, είναι γιατί τα λάθη μου έγιναν αμέτρητα. Στήριξέ με, Αγαθέ, ώστε πάντα να προσπαθώ να θυμηθώ " τό ὄνομα σου τοῖς ἀδελφοῖς μου" (Προς τη Νίκη).
Όσα βουνά κι αν ανεβείτε, απ' τις κορφές τους θ' αγνάντευετε άλλες κορφές ψηλότερες μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα. Και την κορφή σαν φτάσετε την ψηλότερη, πάλι θα καταλάβετε πως βρίσκεστε σαν πρώτα κάτου απ' όλα τα άστρα (Κωστής Παλαμάς).

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails