Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Φράσεις για προβληματισμό

Για να αντέξουν στη συνεχή φθορά του χρόνου οι λαοί και να μην εξαφανίζονται, βοηθεί η Εθνική συνείδηση που μετατρέπει τους λαούς σε έθνη και τους οδηγεί στη συνέχεια στον σχηματισμό ανεξάρτητων κρατών. Όσο ισχυρότερες είναι οι ρίζες κάθε λαού, τόσο πιο ισχυρή είναι η έννοια της πατρίδας. Το έθνος αποτυπώνεται σε κράτος (Κων. Λούλης, Η υφήλιος επί χάρτου, Βόλος 2013).
Η Ευρώπη χρειάζεται τα αρχαία ελληνικά ασχέτως με το τι απαιτούν κάποιοι σύγχρονοι Έλληνες. Όποιος επιδιώκει ν' αποκτήσει επαρκή γνώση της γλώσσας του Καβάφη, έχει ανάγκη να καταλάβει τη δομή της γλώσσας του Ομήρου (Φρανκ Ένγκελ, Ευρωβουλευτής Λουξεμβούργου).
Όταν ο Μαρξ αντιμετώπιζε κάποιον χοντροκέφαλο ομιλητή, του έλεγε σαρκαστικά: "Άντε, παιδί μου, να μάθεις Αρχαία ελληνικά και έλα έπειτα να μιλάς" (σκέψη Σαράντου Καργάκου, από το περιοδικό Ενοριακή ευλογία).
Άνθρωπος σοβαρός και συνετός δεν θα παραβλέψει καμιά ξένη γνώμη. Ο ξένος όμως προς την ευσέβεια και ο υπερήφανος δεν θα αναχαιτισθεί από κανένα φόβο και όταν κάνει μόνος του - και χωρίς συμβουλή - ασύνετη πράξη, δεν θα μετανιώσει (Σοφία Σειράχ, λβ', 18).
Ἐξετράπησάν τινες εἰς ματαιολογίαν, θέλοντες εἶναι νομοδιδάσκαλοι, μή νοοῦντες μήτε ἅ λέγουσι μήτε περί τίνων διαβεβαιοῦνται: μερικοί παρεκτράπηκαν σε μάταια και ανώφελα λόγια και διδασκαλίες. Θέλουν να παρουσιάζονται ως διδάσκαλοι του νόμου, και δεν καταλαβαίνουν ούτε εκείνα που λένε, ούτε εκείνα για τα οποία δίνουν αυθεντικές διαβεβαιώσεις (Α΄ Τιμ. α΄, 6-7). 
"....μηδέ προσέχειν μύθοις καί γενεαλογίαις ἀπεράντοις, αἵτινες ζητήσεις παρέχουσιν": να μην ασχολείσθε με μύθους και ατελείωτες γενεαλογίες προγόνων ή μυθικών θεών. Αυτές περισσότερο προκαλούν ανώφελες συζητήσεις και φιλονικίες παρά ωφελούν και οικοδομούν (Α' Τιμ. α, 4). 
Δεν είναι τόσο λαμπρός ο βασιλιάς που κάθεται πάνω στον βασιλικό θρόνο και φοράει στέμμα, όσο ένας άνθρωπος που ανέβασε μέσα του την ορθή σκέψη πάνω στον θρόνο της εξουσίας των ταπεινών παθών και με την απόλυτη εξουσία επάνω τους, σαν με κάποιο λαμπρό στέμμα στεφάνωσε το κεφάλι του (Ιωάννης Χρυσόστομος). 
Ο πλεονέκτης όσο παίρνει τόσο περισσότερο επιθυμεί. Η φωτιά, ότα βρει υλικό δε σταματά, παρά μόνον όταν το κάψει. Τον πλεονέκτη ποιος μπορεί να τον σταματήσει; Είναι χειρότερος από τη φωτιά, διότι τα πάντα κατατρώγει (Μέγας Βασίλειος).
Δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς πολλά, για να είναι προσκολημμένη η ψυχή του σ' αυτά... Μη ζηλεύουμε τους πλούσιους, μη πικραινόμαστε για τη φτώχεια μας. Ό, τι δίνει στον καθένα μας ο Θεός, εκείνο χρειάζεται για τη σωτηρία μας. Ας προσπαθούμε να θησαυρίζουμε θησαυρούς ουράνιους, για να είμαστε αιώνια ευτυχείς (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Αὐτοῦ γάρ ἐσμεν ποίημα, κτισθέντες ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ ἐπί ἔργοις ἀγαθοῖς (Εφεσ. β΄, 10): Ως άνθρωποι, αλλά προπάντων ως αναγεννημένοι Χριστιανοί, δικό του δημιούργημα είμαστε, που δημιουργηθήκαμε, για να μένουμε ενωμένοι με τον Ιησού Χριστό και να κάνουμε καλά έργα για τα οποία μας προετοίμασε ο Θεός, ώστε να πορευθούμε και να ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας μ' αυτά. Έργα αγιασμού προσωπικού, έργα δικαιοσύνης και αγάπης προς τους αδελφούς (Κυριακοδρόμιο, τόμος 6ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Όταν ρωτήθηκε ο βασιλιάς των Λακεδαιμονίων Αγασικλής πώς θα μπορούσε ένας ηγεμόνας να κυβερνήσει με ασφάλεια το βασίλειό του απάντησε: "εάν φέρεται στον λαό του με τον τρόπο που φέρεται ο πατέρας στα παιδιά του" (Περιοδικό Λυδία, τεύχος 283).
Βοῦν ἀλοῶντα οὐ φιμώσεις: δεν θα κλείσεις το στόμα του βοδιού που αλωνίζει· δικαιούται να τρώει από αυτά που αλωνίζει. Δηλαδή όποιος δουλεύει και κουράζεται, δικαιούται να αμείβεται (Α' Τιμ. ε, 18).
Εἴ τις τῶν ἰδίων καί μάλιστα τῶν οἰκείων οὐ προνοεῖ, τήν πίστιν ἤρνηται καί ἐστιν ἀπίστου εἴρων: αν κάποιος δεν φροντίζει για τους συγγενείς του και μάλιστα για τους στενούς συγγενείς και ανθρώπους του σπιτιού του, αυτός έχει αρνηθεί την πίστη και είναι χειρότερος ακόμη κι απ' τον άπιστο, ο οποίος συνήθως δεν στερείται τη φυσική στοργή (Α΄ Τιμ. ε, 8)
Οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά με τον αρχοντικό τρόπο, ο οποίος καλλιεργεί το φιλότιμο στις ψυχές τους, ώστε να καταλάβουν το καλό ως ανάγκη (Μακαρίου Ιερομονάχου, Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, Λόγοι σοφίας και χάριτος).
Στερήθηκες ίσως πολυαγαπημένο σου παιδί, αδελφό αγαπητό, στοργικούς γονείς, πιστό και αφοσιωμένο σύντροφο της ζωής σου... Έρημο σου φαίνεται το σπίτι... Αλλά, "μή κλαῖε". Σκούπισε τα δάκρυά σου και με τα μάτια της πίστης κοίταξε ψηλά, εκεί όπου βρίσκονται οι ψυχές των "κεκοιμημένων". Δεν χωρίσθηκαν από εμάς αιώνια. "Μή κλαῖε", αλλά έλπιζε στην ''ἐν Χριστῷ'' ένδοξη και μακαρία αιώνια ζωή (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Η χαρά εναλλάσσεται με τη λύπη. Τα ευχάριστα διαδέχονται τα δυσάρεστα. Μακάριος ο άνθρωπος ο οποίος θα χαίρεται "μετά χαιρόντων", αλλά και θα κλαίει "μετά κλαιόντων". Αυτός που θα πονεί "μετά των πονούντων" και θα γίνεται άγγελος παρηγοριάς των θλιβομένων. Ο σοφός και συνετός άνθρωπος επισκέπτεται τα σπίτια που πενθούν και θλίβονται (Εκκλησ. ζ, 4-7). Και ο λαός μας λέει "Μοιρασμένη χαρά, διπλή χαρά, μοιρασμένη λύπη, μισή λύπη" (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Ἐκ τοῦ καρποῦ τό δένδρον γινώσκεται: κάθε άνθρωπος φαίνεται ποιος είναι από τα έργα του, τα λόγια του και γενικά όλη του την αναστροφή (Ματθ. ιβ', 33). 
Ἐν φίλῳ καί ἐν ἐχθρῷ μή διηγοῦ: να είσαι προσεκτικός και από τους φίλους σου στο να τους ανακοινώνεις τα μυστικά σου. Πιθανόν σε κάποια ώρα απροσεξίας να τα φανερώσουν. Όμως να μην πεις τίποτα ούτε και στον εχθρό σου, όπως λέει και η παροιμία: μην το πεις στον φίλο σου, για να μην το μάθει και ο εχθρός σου (Σοφία Σειράχ, ιθ΄, 8).
Εγώ στο σκύλο το' λεγα κι εκείνος στην ουρά του: λέγεται για τις περιπτώσεις που αναθέτεις σε κάποιον μια εργασία και αυτός από ραθυμία και οκνηρία τη μεταβιβάζει σε άλλον, ανίκανο να την εκτελέσει (Παροιμία Θράκης).
Έναν κυρίως εχθρό έχουμε στη ζωή μας οι άνθρωποι, εχθρό φοβερό, κακούργο, μοχθηρό, ανθρωποκτόνο. Τον γνωρίζουμε όλοι. Βέβαια με τα μάτια μας δεν τον βλέπουμε. Είναι ο Εωσφόρος, ο καλούμενος διάβολος. Κάνει τον άνθρωπο δυστυχισμένο. Βλέπει ο δαιμονισμένος τον Χριστό και τον ικετεύει να μην τον στείλει στην άβυσσο. Τρέμει ο σατανάς μπροστά στον Χριστό! Ας μην πτοούμαστε από τα τεχνάσματα του πονηρού. Ο Χριστός είναι παντοδύναμος. "Ἰησοῦ ὀνόματι μάστιζε πολεμίους. Ὅπλο κατά τοῦ διαβόλου τόν Σταυρόν ἡμῖν δέδωκας" (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Δεν χάνει ο ήλιος τίποτε από την αξία του, επειδή η νυχτερίδα δεν καταδέχεται ν' αντικρίσει το φως του! (Σκέψη ιεράρχη)
Το ''θα'' πολλές φορές το σπείρανε, αλλά καμιά δε φύτρωσε (Περιοδικό Προς τη Νίκη, τ. 743).
Ένας φλύαρος λέει ό, τι ξέρει. Ένας σοφός ξέρει ό, τι λέει (Νεοελληνικό ρητό). 
Ο πτωχός και ασθενής Λάζαρος υπήρξε τύπος και παράδειγμα για όλους μας με την αγόγγυστη υπομονή του. Η υπομονή ας μας συνοδεύει στις στερήσεις, στις θλίψεις μας, στα πένθη μας, στα βάσανά μας. Ας υπομένουμε χωρίς γογγυσμούς. Η υπομονή θα μας ανακουφίζει, θα μας παρηγορεί. Η υπομονή στο τέλος θα μας σώσει. Δεν είμαστε μόνοι. Είναι μαζί μας ο παντοδύναμος (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).  
Όταν γιορτάζεις την ονομαστική σου γιορτή, γιόρταζε με σκοπό να πετύχεις έλεος από τον Θεό με τις πρεσβείες του Αγίου σου (Συμεών, ο νέος Θεολόγος).
Ν' ακούμε και να μελετούμε με προσοχή τον λόγο του Θεού. Ας προσπαθούμε να τον εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Ας παράγουμε, με την Χάρη του Θεού, τους καρπούς: την πίστη, την υπομονή, την ελπίδα, τη δικαιοσύνη και την αγάπη. Η παραβολή του Σπορέως μας τονίζει την ανάγκη ο λόγος του Θεού να σπέρνεται πλούσια στις ψυχές μας (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Τον κόπο και τον μόχθο με τον οποίο είναι συνδυασμένη, εξαιτίας των αμαρτιών μας, η εργασία,μπορούμε να τον ελαφρύνουμε και να τον ελαττώνουμε, όταν εργαζόμαστε με δικαιοσύνη και τιμιότητα, όπως ο Θεός ορίζει και νομοθετεί. Η ευλογία του Θεού που δόθηκε στους ψαράδες της Γεννησαρέτ, συντέλεσε να γεμίσουν τα δίχτυα τους από ψάρια. Η ίδια ευλογία του Θεού θα δίνεται και στα έργα μας, εάν το θέλουμε (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Εγώ φοβάμαι τον Θεό που' ναι ψηλά και βλέπει. Φοβάμαι και τον άνθρωπο όπου Θεό δεν έχει (Λαϊκό τετράστιχο).
Απλή είναι η αγία νομοθεσία του Σωτήρος Χριστού. Σαφής, πρακτική, ώστε εύκολα να νοείται και εύκολα να εφαρμόζεται. Όπως θέλετε να σας φέρονται οι άλλοι άνθρωποι, έτσι να φέρεσθε και σεις προς αυτούς. Ό, τι θέλετε να κάμουν αυτοί σε σας, το ίδιο να κάνετε και σεις προς αυτούς. Ας έχουμε όλοι ως μέτρο και οδηγό των πράξεών μας αυτόν τον χρυσό κανόνα του Κυρίου μας (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ)

Σύνεση είναι η τήρηση φρόνιμης στάσης απέναντι στα πράγματα, κυρίως ως αποτέλεσμα ορθής κρίσης· η σοφία που εφαρμόζει κάποιος σε ζητήματα καθημερινότητας. Η σύνεση υπαγορεύει την αποφυγή κάθε προκλητικής ενέργειας. Η λέξη σύνεση είχε αρχικά την απλή σημασία της "ένωσης", της "ενοποίησης". Πολύ σύντομα όμως πήρε και τη μεταφορικά έννοια της περίσκεψης, της φρόνησης, η οποία απορρέει από την προσεκτική συνεκτίμηση όλων των παραγόντων (Περιοδικό Προς τη Νίκη).

Η υπομονή, η εμπιστοσύνη, η επιμονή είναι καλές εργάτριες· κράτησέ τες στην υπηρεσία σου. Η βιασύνη και η ανυπομονησία δεν έχουν φθάσει ποτέ σε τίποτε μεγάλο· κι η ομορφιά δεν είναι έργο μιας στιγμής. Περίμενε κι άφησε τον χρόνο να περνά…. Κοίταξε την φύση! Από ένα παιδί φτιάχνει έναν άνδρα· κι από ένα βελανίδι φτιάχνει μια δρυ. Αλλά πόσες ώρες πρέπει να προστεθούν στις ώρες, πόσες μέρες στις μέρες, για να γίνει το παιδί άνδρας και το βελανίδι δρυς! (Α. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).
Το πιο μαλακό μαξιλάρι είναι η ήρεμη συνείδηση και η καθαρή καρδιά (Περιοδικό Προς τη Νίκη, τ. 75) 
Η αρετή έχει περισσότερους εχθρούς που την καταδιώκουν παρά φίλους που την αγαπούν (Μ. Θερβάντες).
Αγάπη να έχουμε όπως ο καλός Σαμαρείτης. Με αγάπη να συμπεριφερόμαστε και προς αυτούς τους εχθρούς μας. Αυτήν την εντολή έδωσε τότε ο Κύριος, αυτήν επαναλαμβάνει και προς εμάς. Πήγαινε, λέγει στον καθένα μας και κάνε και συ ό, τι έκανε ο καλός Σαμαρείτης. Δείξε πάντοτε και προς όλους αγάπη. Μόνο έτσι θα κληρονομήσουμε τη βασιλεία του Θεού (Κυριακοδρόμιο τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails