Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Θεόπνευστα λόγια

 

 
"Καθ' ἑκάστην ἡμέραν εὐλογήσω σε (Ψαλμός 144, 2)": Να ευχαριστούμε και να δοξολογούμε τον Κύριο πάντοτε και μόνοι μας και με τους άλλους. Και στα καλά και στα κακά και με τα λόγια μας, αλλά και με όλη τη ζωή μας. Για να αξιωθούμε να Τον δοξάζουμε και αιωνίως στη Βασιλεία Του (Σκέψεις ιεράρχη).
Εάν κρίναμε τους εαυτούς μας όπως πρέπει, δεν θα κρινόμαστε (Σκέψεις ιεράρχη). 
Ο Θεός είναι Πατέρας, με φροντίζει μ' αγαπά· μου' δωσε τον κόσμο όλο να τον χαίρομαι απλά. Ο Θεός είναι Αγάπη και ειρήνη και χαρά· μου' δωσε τον Εαυτό Του, που η ψυχή μου λαχταρά. Ο Θεός είναι αλήθεια, είναι Φως, είναι Ζωή· μου' δωσε την Εκκλησία, τον Παράδεισο στη γη. Κύριε, στην αγκαλιά Σου τα παιδιά σου ασφάλισε· και τα μέλη τα δικά σου φύλαξε και άγιασε (Προς τη Νίκη).
Είμαστε μια φαμελιά, του Θεού στη γη μια ευλογία· γεροντάματα και νιάτα μάτια λαμπερά, μια όλη παλμό δημιουργία· με γλυκόχυμα σταφύλια μια αμπελιά. Είμαστε μια φαμελιά μια καρδιά, μια γνώμη. μια αρμονία· το τραγούδι της αγάπης μουσική γλυκιά πάντα νέα κι υπερκόσμια μελωδία, τραγουδάνε της ψυχής μας τα βιολιά. Είμαστε μια φαμελιά, γύρω απ' το Ευαγγέλιο του Χριστού μας. Μια φαμελιά Ελληνική, μια Εκκλησιά, θέμελο και κάστρο του καιρού μας τ' αγριοβόρια, μια ψυχή ορθή που δεν λυγά (Προς τη Νίκη). 
Ἀντίστητε τῷ διαβόλῳ καί φευξεται ἀφ' ὑμῶν (Ιακ. δ, 7): Αντισταθείτε στον διάβολο που σας πειράζει και θα φύγει μπροστά από σας, νικημένος και ντροπιασμένος. Ο Κύριος με τον σωτήριο θάνατό Του και την ένδοξη Ανάστασή Του έστησε τρόπαιο αιώνιο. Έδεσε τον σατανά και τον κρατά αιχμάλωτο. Δεν μπορεί να κάνει στον άνθρωπο το παραμικρό κακό (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Δεν έχεις πίστη όταν τ' απόβραδο προσμένεις να προβάλλουν τ' άστρα και με του πετεινού το λάλημα να φέξει η αυγή ροδογελάστρα. Πίστη έχεις, όταν, όσο αλόγιστο και πλάνο ο νους σου κι αν το ξέρει, προσμένεις ήλιο τα μεσάνυχτα κι αστροφεγγιά το μεσημέρι. Δεν έχεις πίστη όταν πιστεύοντας ρωτάς την κρίση και τη γνώση. Δεν έχεις πίστη, όταν την πίστη σου στο λογικό έχεις θεμελιώσει. Πϊστη έχεις, όταν κάθε σου όνειρο τ' ανάφτεις στο βωμό της τάμα· κι αν κάποιο τάμα σου είν' αδύνατο, προσμένεις να γενεί το θάμα (Προς τη Νίκη). 
Σκέψου τον Θεό, τον υψηλό Θεατή. Σκέψου Αυτόν ο Οποίος από τον ουρανό σκύβει κάτω και κοιτάζει όσα κάνουν οι άνθρωποι. Όπου κι αν περπατάς, ό, τι κι αν κάνεις, είτε στο σκοτάδι, είτε την ημέρα, έχεις το μάτι του Θεού το οποίο σε βλέπει. Όλους τους ανθρώπους ο Θεός εποπτευει. Δεν μπορεί ούτε ένας να διαφύγει την εποπτεία Του. Ούτε σκοτάδι ούτε τοίχοι - που φυσικά κρύβουν- τίποτε δεν γίνεται εμπόδιο στα μάτια του Θεού (Μέγας Βασίλειος. ομιλία στον 32ο ψαλμό). 
Κουρασμένες, ταραγμένες, ανήσυχες ψυχές, προσβλέψατε προς τον Σωτήρα σας και παρηγορηθείτε, ενισχυθείτε... Εμπιστεύσου σε μένα, για να περάσεις ειρηνικά τα χρόνια της ζωής σου. Εγώ, και όταν πονάς, και όταν στενοχωριέσαι, θα είμαι πάντοτε στο πλευρό σου (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ).  

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Χρόνια πολλά σε όσες κι όσους γιορτάζουν! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails