Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Παραινέσεις Θεού




Οι άγιες γραφές μάς οδηγούν στην ενάρετη πράξη και στην καθαρή θεωρία. Ας χτυπήσουμε λοιπόν την πόρτα στον πολύ όμορφο παράδεισο των Γραφών, αυτόν που είναι γεμάτος ευωδία, τον γλυκύτατο, τον ωραιότατο, εκείνον που σκορπίζει ευχάριστους ήχους στ' αυτιά μας με τα τα κάθε είδους κελαδήματα των άυλων θεοφόρων πουλιών· τον παράδεισο που συγκινεί την καρδιά μας, και που, όταν είναι λυπημένη, την παρηγορεί κι όταν είναι ταραγμένη, τη γαληνεύει και τη γεμίζει παντοτινή χαρά (Ιωάννης Δαμασκηνός).
Οι άνθρωποι μπορούμε να χρησιμοποιούμε από την κτίση ό, τι είναι αναγκαίο για τη ζωή μας. Αν ασυλλόγιστα σπαταλούμε τα αγαθά της φύσεως και μολύνουμε το περιβάλλον με την αχαλίνωτη καταναλωτική μας μανία, αμαρτάνουμε. Και κάποια μέρα όχι μόνο θα πληρώσουμε ακριβά την καταστροφική τακτική μας, αλλά και θα δώσουμε λόγο ενώπιον του Κριτού για τη συμπεριφορά μας. Ας αναλογιστούμε την ευθύνη μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο κατεστραμμένο. Χρέος μας είναι να τον φροντίζουμε και να τον προστατεύουμε: "ἐργάζεσθαι καί φυλάσσειν (Γένεσις, β, 15)"
Στην προθυμία και το ζήλο που απαιτείται για κάθε θεάρεστο έργο να μην είστε δυσκίνητοι και οκνηροί. Οι εσωτερικές σας πνευματικές δυνάμεις να είναι γεμάτες από θερμή αφοσίωση και πάντοτε ζεστές από την πνευματική φλόγα του Αγίου Πνεύματος. Και με όλα αυτά να υπηρετείτε τον Κύριο αφοσιωμένοι δούλοι Του (Προς Ρωμαίους, ιβ, 11)
Για τον Θεό "οὐ τό ἠναγκασμένον φίλον ἀλλά τό ἐξ ἀρετῆς κατορθούμενον (ο Θεός αγαπά όχι κάτι που γίνεται κατ' ανάγκην, αλλά ό, τι κατορθώνεται με την αρετή)". Ἀρετή δέ ἐκ προαιρέσεως καί οὐκ ἐξ ανάγκης γίνεται (Η αρετή μάλιστα γίνεται με ελεύθερη επιλογή και όχι αναγκαστικά)<Μέγας Βασίλειος>.  
Η Παναγία μας, η άσπιλη κόρη της Ναζαρέτ, αν και ήταν προικισμένη με εξαίρετα και έξοχα χαρίσματα, αν και ήταν πάναγνη και πανάρετη, αν και καταγόταν από τη βασιλική γενιά του Δαβίδ, είχε βαθύτατη συναίσθηση πτωχείας και ασημότητας. Αισθανόταν δούλη Κυρίου. Ποτέ δεν θέλησε να προβληθεί μεταξύ των ανθρώπων και να πάρει κάτι από τη μεγαλοσύνη του Υιού Της. Σ' όλη της τη ζωή τον ακολουθούσε στο δρόμο της ταπεινώσεως και της οδύνης. Με την ταπείνωσή της όμως αυτή η Παναγία μας έγινε η Βασίλισσα του ουρανού και της γης, η τιμιωτέρα και ενδοξοτέρα των αγγέλων, η λατρευτή Μητέρα όλου του κόσμου και του Θεού μας (Σωτήρ)
Εἰ μέν ἐν παραδείσῳ ἀναγκαία ἡ νηστεία, πολλῷ μᾶλλον ἐκτός τοῦ Παραδείσου: εάν η νηστεία ήταν αναγκαία μέσα στον πρώτο παράδεισο, πόσο περισσότερο είναι αναγκαία έξω από τον Παράδεισο (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)
Ο Κύριος έδωσε εντολή μετά το θαύμα της διατροφής των πέντε χιλιάδων ανθρώπων να μαζέψουν τα περισσεύματα: "Συναγάγετε τά περισσεύματα κλάσματα, ἵνα μή τι ἀπόληται (Ιωάννη, στ, 12)". Και σε άλλο θαύμα που έθρεψε τέσσερις χιλιάδες λαού, εμάζευσαν οι μαθητές τα περισσεύματα επτάμεγάλα κοφίνια (Μάρκου, η, 1-9). Μας δίδαξε ο Κύριος να αγαπήσουμε την οικονομία. Η σπατάλη, αφθονία, η πολυτέλεια γίνεται πρόξενος πολλών κακών (Ο Σωτήρ).
Πόσο ολιγόπιστοι είμαστε οι άνθρωποι!... Λησμονούμε τις τόσες και τόσες εκδηλώσεις της Θείας προστασίας και λυπούμαστε και απογοητευόμαστε και κινδυνεύουμε να καταποντιστούμε στα κύματα της απελπισίας...Η αγάπη του Θεού δεν παύει να μας περιβάλλει. Η Θεία Παντοδυναμία εξακολουθεί να μας προστατεύει. Γιατί λοιπόν ν' ανησυχούμε; Γιατί η στενοχώρια; Γιατί να απελπιζόμαστε; Ας καταφεύγουμε με πίστη στον Θεό: "Κύριε, σώσον με" (Σκέψεις ιεράρχη από το εδάφιο Κατά Ματθαίον, ιδ, 22-34) 
Η θερμή προσευχή, όταν μάλιστα συνοδεύεται με νηστεία, αποκτά δύναμη εκπληκτική διά της οποίας επιτυγχάνονται θαυμαστά αποτελέσματα. "Ἐν προσευχῇ καί νηστείᾳ" θα κατανικάται ο εχθρός διάβολος και θα έρχεται πλούσια η χάρις του Θεού (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Δεν θα μας συγχωρήσει ο Θεός εάν δεν συγχωρήσουμε κι εμείς τους άλλους ανθρώπους. Οι δικές μας αμαρτίες προς τον Θεό είναι αναρίθμητες. Είναι χρέος τεράστιο, το οποίο όμως η αγαθότητα του Θεού συγχωρεί, εφόσον και εμείς συγχωρήσουμε τους αδελφούς μας. "Καί ἄφες ἡμῖν τά ὀφειλήματα ἡμῶν ὡς καί ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν"(Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Ο άγιος Κοσμάς είναι και σήμερα εμπνευστής και οδηγός μας. Και σήμερα μας φωνάζει: "Ψυχή και Χριστός σας χρειάζεται". Και σήμερα μας προτρέπει να αγαπήσουμε πραγματικά τους αδελφούς μας και να εργαστούμε για τη σωτηρία τους. Και σήμερα μας παρακινεί να φροντίσουμε, για να μάθουν τα παιδιά μας τα αληθινά γράμματα, τα γράμματα της πίστεώς μας. Και σήμερα μας στηρίζει με τα λόγια του και μάλιστα με τις προφητείες του, όπως στήριξε σε τραγικά χρόνια τους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου. Μας στηρίζει βεβαιώνοντάς μας ότι θα έρθει η ημέρα που θα πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά. Να εμπνευστούμε λοιπόν απ' αυτόν και να τον μιμηθούμε (Σκέψεις ιεράρχη) 
Ἀλλ' ἥν ἐκ παιδός ἔλαβον ἔννοιαν περί Θεοῦ παρά τῆς μακαρίας μητρός μου καί τῆς μάμμης Μακρίνης, ταύτην αὐξηθεῖσαν ἔσχον ἐν ἑαυτῷ· οὐ γάρ ἄλλα ἐξ ἄλλων μετέλαβον έν τῇ τοῦ λόγου συμπληρώσει, ἀλλά τάς παραδοθείσας μοι παρ' αὐτῶν ἀρχάς ἐτελείωσα: την έννοια του Θεού την οποία από μικρός γνώρισα από την μακαρίτισσα μητέρα μου και τη γιαγιά μου τη Μακρίνα, αυτήν κράτησα μέσα μου και την επαύξησα. Δεν προσέθεσα άλλα αντ΄ άλλων όταν ωρίμασα διανοητικά, αλλά ολοκλήρωσα με βάση τις αλήθειες που μου παρέδωσαν από τα παιδικά μου χρόνια (Μέγας Βασίλειος). 
Κύριε, πριν πάρω σήμερα το τιμόνι στα χέρια μου, Σου ζητώ μια χάρη. Βοήθησέ με να περάσω σώος και αβλαβής από όλους τους κινδύνους της συγκοινωνίας. Δώσε μου χέρι σταθερό και μάτια ανοιχτά και δυνατά, για να οδηγώ προσεκτικά, χωρίς να παρασυρθώ από την ταχύτητα, που μπορεί να αφαιρέσει ή να καταστρέψει τη ζωή του άλλου. Φώτισέ με να οδηγώ πάντα ψύχραιμα, ευγενικά και με συναίσθηση ευθύνης για την ασφάλεια της ζωής των δικών μου και των άλλων. Άγιε Χριστόφορε, προστάτη των οδηγών, πρέσβευε ιδιαίτερα για όλους εμάς που οδηγούμε. Αμήν (Η προσευχή του οδηγού). 
Σε παρακαλούμε και σε ικετεύουμε, Κύριε ο Θεός ημών, για τη νεότητα. Άπλωσε τα παντοδύναμα και γεμάτα στοργή και αγάπη θεϊκά Σου χέρια και ανασήκωσέ την. Καθοδήγησε τους νέους μας στο ανέσπερο φως της αληθείας Σου και φώτισε το νου τους να εννοήσει ότι δεν υπάρχει πουθενά αλλού η σωτηρία και η ευτυχία παρά μόνο κοντά σε Σένα τον σωτήρα και Λυτρωτή μας. Ιδιαιτέρως σε παρακαλούμε για τους νέους εκείνους που αγωνίζονται να ζουν σύμφωνα με το θέλημά σου το άγιο, να τους ενισχύεις, να τους ενδυναμώνεις, να τους αγιάζεις, να τους καθοδηγείς, να τους στηρίζεις στην προς Εσένα πίστη και αφοσίωση. Κύριε, φύλαξε τους νέους μας, τα παιδιά μας και κράτησέ τα κοντά Σου (προσευχή ιεράρχη για τη νεολαία).
Κύριε, σε ικετεύω για όσους πονούν και βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου. Για όλους τους νοσηλευτές που μένουν άγρυπνοι δίπλα στον άρρωστο, για να του απαλύνουν τον πόνο του. Για όσους νιώθουν μοναξιά ή είναι απελπισμένοι και εγκαταλελειμμένοι από τα προσφιλή τους πρόσωπα. Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησέ μας (Προσευχή ιεράρχη).
Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής και η θριαμβευτική λύση των προβλημάτων μας , όχι εκ των κάτω, αλλά εκ των άνω. Όχι εκ της γης, αλλά εκ των ουρανών. Όχι εκ των ανθρώπων, αλλά εκ του Θεού. Θα κάνουμε κι εμείς ό, τι εξαρτάται από εμάς. Συγχρόνως θα ανυψώνουμε την καρδιά μας προς τα άνω και θα επικαλούμεθα την θεία επέμβαση, την προστασία του Θεού (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Τον Χριστό να αγαπάμε με όλη μας την ψυχή. Αυτός είναι ο μεγάλος θησαυρός, τον οποίο, όταν έχει ο άνθρωπος, θα περάσει ήσυχος και ειρηνικός την παρούσα ζωή, θα κληρονομήσει δε και την βασιλεία των ουρανών. Να διδαχθούμε από το πάθημα του πλουσίου νέου που προσκολλήθηκε η καρδιά του στα υλικά αγαθά και τα πλούτη του (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! Η Παναγιά να σκεπάζει με αγάπη τις ζωές όλων μας! Χρόνια πολλά σε όσες κι όσους γιορτάζουν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails