Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πατήρ Αλέξανδρος Σμέμαν: Η σημασία της Εκκλησίας στην ανθρώπινη ζωή



Ο μόνος λόγος που η Εκκλησία παραμένει στον κόσμο είναι για να λέμε ξανά και ξανά: "Κύριε, καλὸν ἐστί ἡμᾶς ὧδε εἶναι". Ο σύγχρονος πολιτισμός μιλάει μια θρησκευτική γλώσσα και την ίδια στιγμή μισεί τη θρησκεία. Το πραγματικά δαιμονικό μυστήριο του πολιτισμού μας δεν βρίσκεται τόσο στην αναζήτηση κάποιου νοήματος, όσο στο ότι αναζητά τόσο παθιασμένα ένα νόημα δίχως Θεό. Το όνομα αυτής της ανοησίας είναι η υπερηφάνεια: "ἔσεσθε ὡς Θεοί". 
Η ιδέα της Εκκλησίας, η μυστηριακή αρχή της ζωής της, βρίσκεται ακριβώς στο ότι θέλει να μας απομακρύνει από τη δραστηριότητα (πᾶσαν τὴν βιοτικὴν αποθώμεθα μέριμναν), να μας κάνει να κοινωνήσουμε με μια νέα ζωή, την αιωνιότητα, τη Βασιλεία. 
Ο άνθρωπος είναι capax Dei (ικανός να είναι με το Θεό). Όταν το φως της Βασιλείας του Θεού, που βρίσκεται μόνο στην καρδιά, μόνο μέσα μας, πέσει πάνω στον κόσμο και τη ζωή, τότε όλα φωτίζονται και ο κόσμος γίνεται ένα χαρμόσυνο σημείο, ένα σύμβολο και μια προσδοκία. 
Η πίστη είναι πάντοτε η μεταφορά σε μια άλλη διάσταση, σε ένα άλλο επίπεδο και γι' αυτό είναι ο εκμηδενισμός των προβλημάτων, όχι η λύση τους. Το ουσιαστικό λάθος του σύγχρονου ανθρώπου είναι η αδυναμία να ζήσει τη ζωή ως ένα διαρκές δώρο. 
Η Εκκλησία είναι το σπίτι μας, από το οποίο ξεκινούμε, για να πάμε στην εργασία μας και στο οποίο επιστρέφουμε με χαρά, για να βρούμε τη ζωή, την ευτυχία και τη χαρά, και όπου όλοι μας μεταφέρουμε τους καρπούς των κόπων μας. Εκεί τα πάντα μεταμορφώνονται σε γιορτή, σε ελευθερία, σε πλήρωμα, σε παρουσία και εμπειρία εκτός χρόνου, αμετάβλητη, αποκαλύπτοντας την αιωνιότητα.
Η Εκκλησία είναι η μόνη γνήσια συνάντηση  με την Πραγματικότητα του Θεού. Το μυστήριο είναι αποκάλυψη, συνάντηση, γνώση, κοινωνία. 
Νόμος της Εκκλησίας είναι να δίνεσαι σε αυτό που είναι δεδομένο, να μην αναζητάς το δικό σου. Τα πάντα είναι πεπληρωμένα, δεδομένα. 
Εκκλησία και ευχαριστία παραμένουν και υπάρχουν στον κόσμο, για να μπορεί να υπάρξει αυτή η αποξένωση, αποστασιοποίηση, να μπορεί η ζωή μας να "κέκρυπται σὺν τῷ Χριστῷ ἐν τῷ Θεῷ".
Η Εκκλησία είναι η μνήμη και η ανάμνηση, αλλά στο φως της Ανάστασης. Η Ευχαριστία είναι το πλήρωμα των πάντων εν Αγίω Πνεύματι. Εδώ βρίσκεται το πραγματικό νόημα της επίκλησης, στην ένωση με τον Χριστό μέσω του Αγίου Πνεύματος. Η Εκκλησία εξαγιάζει τον λαϊκό καθιστώντας τον κοινωνό της Βασιλείας του Θεού και εξαγιάζει τη ζωή του στον κόσμο, δείχνοντάς του έστω και ιδεωδώς το νόημα της ζωής.
(Πατήρ Αλέξανδρος Σμέμαν, Ημερολόγιο, Εκδόσεις Ακρίτας)











10 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

αγαπημένος ο Σμέμαν...

φιλώ σε

πώς πάει το σχολείο;

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπημένη μου Όλυ,

Τι ευχάριστη έκπληξη να βλέπω το σχόλιό σου, υστερα από τόσο καιρό! Μας έλειψες!
Το σχολείο πορεύεται σε πιο αργούς ρυθμούς συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα. Προσωπικά, με τη βοήθεια του Θεού, δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερα προβλήματα.
Φιλιά, Ανδριώτισσα!!!!

Διαβάτης είπε...

Η Εκκλησία μας !
Το σπίτι μας !
Το καταφύγιό μας !
Η Παρηγοριά μας !
Το αποκούμπι μας !

Το πνευματικό μας καταφύγιο !
Αισθάνομαι ότι είναι ένα λιμάνι , που βρίσκω την ηρεμία μου , τη γαλήνη της καρδιάς μου ...

Αν δεν ξεκινήσω απ΄ εκεί τη μέρα μου , νομίζω πως ξεκίνησα απ΄τη μέση την πορεία της μέρας εκείνης ...

Και τα περιγράφει τόσο κατανυκτικά ο πατήρ Αλέξανδρος Σμέμαν ...

Ας μείνουμε ενωεμένοι με Τον Πλάστη και Θεό μας , κάτω από την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας .

Αγαπημένη μου Ανθή , να έχεις κάθε ευλογία στη ζωή σου κορίτσι μου .
Πάντα υπό την σκέπη Τ΄Ουρανού !

Φιλιά !

Διαβάτης είπε...

Καλωσορίζω και την αγαπημένη μας φίλη , που τόσο μας λείπει ...

Εύχομαι να είσαι καλά γλυκιά μου Αναζήτηση !

Φιλίά και σε σένα !

Γιώργος είπε...

Η Εκκλησία ειμαστε όλοι εμεις οι Ορθ Χριστιανοι και ολοι οι υπολοιποι ειναι εν δυνάμει Εκκλησία.Στόχο μας είναι να αγαπήσουμε τον Χριστό ώστε να ζωογονούμαστε απο την Εκκλησια κια όχι μονο να είμαστε απλά κυριακατικα αντικείμενα προς Αυτήν.


Καλο σου βραδυ Ανθή

ΑΝΘΗ είπε...

Πολυαγαπημένη μου Αργυρούλα,

Τι όμορφα λόγια που διαβάζω από την τόσο ευγενική ψυχή σου! Ακριβώς όσα γράφεις είναι και για μένα η εκκλησία! Ιδιαίτερη αίσθηση μου έκαναν τα λόγια που έγραψες: "Αν δεν ξεκινήσω απ΄ εκεί τη μέρα μου , νομίζω πως ξεκίνησα απ΄τη μέση την πορεία της μέρας εκείνης ...".

Σε ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη σου!
Καλή σου μέρα και πάντα με την ευλογία του Θεού στο δρόμο σου!

ΑΝΘΗ είπε...

Αργυρούλα μου, είναι αλήθεια ότι η παρουσία της φίλης μας Αναζήτησης είναι αισθητή! Ελπίζω να την βλέπουμε συχνότερα στη μπλογκογειτονιά μας!

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

Μόνο με την αγάπη του Θεού μπορείς να υπερνικήσεις όλες τις δυσκολίες! Κι αυτή η ευλογία παρέχεται στην εκκλησία. Αν δεν αγαπάς το Θεό, δεν μπορείς να ζωογονηθείς από την παρουσία Του. Και βέβαια, αν κάποιος νιώθει κυριακάτικο αντικείμενο, δεν έχει γνωρίσει τι σημαίνει ένωση ψυχών, προσευχή και εκκλησία!

Καλή κι ευλογημένη μέρα!

Ανώνυμος είπε...

Καλή μου Ανθή σε χαιρετώ.
Πολύ όμορφα τα λόγια του Π. Αλέξανδρου Σμέμαν για την ευλογημένη Εκκλησία μας. Πολύ όμορφο και το σχόλιο της καλής μας Αργυρούλας.Συμφωνώ απόλυτα με τη φίλη μας.
Θα ήθελα ακόμα να προσθέσω, για την αγαπημένη μας Εκκλησία, πως είναι και το μεγάλο Θεραπευτήριο των ψυχών μας! Μπαίνουμε βαριά άρρωστοι και μας δίνεται άμεσα η θεραπεία μας. Μπαίνουμε κατάκοποι και κουρασμένοι και αναπτερώνονται οι δυνάμεις μας. Μέσα από κεί ατενίζουμε κατάματα τον Ουρανό, γιατί ήδη βρισκόμαστε μπροστά στην πύλη, του πολυπόθητου Παραδείσου!
Ανθή μου καλό αγώνα να έχουμε, στο ευλογημένο πέλαγος της νηστείας μας. Ας είναι ειρηνικό το ταξίδι μας!
Πάντα να βρίσκεσαι καλή μου, μέσα στην αγάπη του Κυρίου μας.
Σε φιλώ γλυκά!
Με αγάπη
Θεώνη

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπημένη μου Θεώνη,

Θεαρεστα και τα δικά σου λόγια! Πόση αγάπη και ευγένεια υπάρχει στην ψυχή σου! Χαίρομαι ειλικρινώς που περνάς από το ταπεινό μου μπλογκ!
Σε ευχαριστώ για τις γλυκές ευχές σου!
Καλή πορεία στη νηστεία μας, φίλη μου! Η αγάπη του Θεού να φωτίζει το δρόμο σου και η Παναγιά να σε κρατά τρυφερά στην αγκαλιά Της!
Φιλιά κι από μένα! Ευλογημένο σαββατοκύριακο!

Related Posts with Thumbnails