Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ένα θερμό ευχαριστώ

Στις 21/8/2011 το ιστολόγιο αυτό είχε τα γενέθλιά του: έκλεισε δυο χρόνια ύπαρξης. Σε όλους τους αναγνώστες, φίλους, σχολιαστές, χρωστώ ένα θερμό ευχαριστώ που διάβασαν όσα έγραψα και με στήριξαν σε εποχές δύσκολες. 

Κι επειδή το ιστολόγιό μου αναφέρεται στην εκπαίδευση, ας παραθέσω σήμερα τις απόψεις του Σωκράτη για τη μόρφωση:

Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου:

Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων.«Η  μόρφωση, είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς...
Κι έτσι, ο φιλόσοφος συνέχισε:
Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;
 

Image Search1. Πρώτα απ' όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές.
 
2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική.
 
3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές.

 4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.
 
5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους.
 
6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες  & τις αποτυχίες τους.
 
7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους.
                                             ΣΩΚΡΑΤΗΣ


 



10 σχόλια:

Διαβάτης είπε...

Πολυαγαπημένη μου φίλη ,

Εγκάρδιες οι ευχές μου για ό,τι ομορφότερο στην πορεία Ανθή μου .
Σαν κήπος ολόδροσος και ολάνθιστος το περιβόλι σου ,στο απέραντο χάος του διαδικτύου , ομορφαίνει και φωτίζει τα σκοτάδια μας , και μας χαρίζει δροσοσταλίδες χαράς , και φως γλυκύτατο , ουράνιο , ελπιδοφόρο !

Οι σκέψεις σου , η φροντίδα σου , ο χρόνος σου και η αγάπη σου , για μένα προσωπικά ήταν βάλσαμο , ήταν ελπίδα , ήταν αισιοδοξία , ήταν παρηγοριά , ήταν ανάσα , ήταν φως .

Μέσα από το ιστολόγιό σου , γνώρισα μιαν πραγματική και μοναδική φίλη , που άνοιξε την αγκαλιά της για μένα χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, παρά μονάχα το δόσιμο της αγάπης της ...

Για τούτο το πολύτιμο δώρο ευχαριστώ Τον Θεό , για την γενναιοδωρία Του απέναντί μου , και σένα , πολυαγαπημένη μου φίλη που με δέχθηκες , που με αγκάλιασες, που με ανέκτηκες , που μου έδωσες ό,τι πολυτιμότερο...το χρόνο σου !

Σ΄ ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου !

Εύχομαι ο Κύριος Του Ουρανού και της γης να σου ανταποδίδει κάθε καλό , όπως Αυτός γνωρίζει ότι πραγματικά έχεις ανάγκη !

Εύχομαι το ιστολόγιό σου , ν΄ανθίζει και να καρποφορεί πνευματικούς καρούς , καρπούς Ουράνιους , και να γίνεται για κάθε Διαβάτη Μάννα , και ύδωρ δροσερό !

Αγαπημένη μου Ανθή , Σ΄ Ε υ χ α ρ ι σ τ ώ !

ΑΝΘΗ είπε...

Πολυαγαπημένη μου Αργυρούλα,

Τα λόγια σου σταλακτίτες δροσιάς και πηγή συγκίνησης, καλή μου.

Πόσα ευχαριστώ να ανοίξει η ψυχή μου σε σένα, που έγινες η παλέτα της αισιοδοξίας μου, αλλά και το πιστό στήριγμα στο δρόμο μου;

Κάθε σχόλιό σου, κάθε σου λέξη απέπνεε τόση αγάπη και τόση καλοσύνη, ώστε η καρδιά μου ζεστάθηκε και χαμογέλασε με ευγνωμοσύνη προς το Δημιουργό Της.

Έτσι, μιλώντας για μένα, κρατάω το ποίημα Οδοιπόρος του Παύλου Νιρβάνα:

Δε θέλω εγώ τριαντάφυλλα στον έρημό μου δρόμο,
δέντρο δεν θέλω να σταθώ, πηγή να ξεδιψάσω.
Eγώ ανεβαίνω το βουνό, μ' ένα σταυρό στον ώμο.
Tου φθινοπώρου ας απλωθούν τα φύλλα, να περάσω.

Για σένα όμως, φίλη μου, αξίζουν τα λόγια του Πυθαγόρα: Κάποτε ρώτησαν τον Πυθαγόρα τι είναι φίλος. Κι εκείνος απάντησε: "ο άλλος μου εαυτός".

Ευλογημένη πορεία στο δρόμο σου, σε ευχαριστώ για τις ευχές σου!

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Χαίρετε αγαπητή ΑΝΘΗ χαίρομε που με βρήκες σαν φίλο στο διαδίκτυο αλλά πάνω από όλα που μια Καθηγήτρια που αγαπά την ορθοδοξία, ποτέ μου δεν έπαψα να διαβάζω τις αναρτήσεις σου με τα με τα Όμορφα κείμενα που βάζεις μας μιλούν για το Χριστό, και τα συνδυάζεις όλα τόσο όμορφα με ποιητές γνώση ,από όλες τις απόψεις λίγοι έχουν το χάρισμα του λόγου του ορθού και εποικοδομητικού. Ευχαριστώ και για το όμορφο βίντεο που χάρισες στο YouTube . Ο Θεός να φιλά πάντοτε και να σε φωτίζει αγαπητή μου ΑΝΘΗ

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΑΝΘΗ είπε...

Φίλε μου Φως ιλαρόν,

Η Θεία οικονομία οδήγησε τα βήματά μου στο κατώφλι του ιστολογίου σου. Κι όταν μπήκα μέσα, αντίκρισα έναν άνθρωπο που ανοίγει το φως της καρδιάς του, για να υμνήσει την Ορθοδοξία.
Εγώ χαίρομαι που είμαστε διαδικτυακοί φίλοι, Φως ιλαρόν! Το περσινό βίντεο έγινε, για να ευχαριστήσω τους φίλους μου.
Τελικά κατάλαβα πως η λέξη ευχαριστώ δεν συγκρίνεται με τη λέξη φιλία. Γιατί κάποιοι άνθρωποι με συντροφεύετε, ακόμα και με την αθόρυβη παρουσία σας.
Σε ευχαριστώ, φίλε μου, για όσα με καλοσύνη γράφεις. Τα ευγενικά σου λόγια, δεν με κάνουν μόνο να χαίρομαι, αλλά με γεμίζουν με υπευθυνότητα για όσα οφείλω να προσφέρω ως ευχαριστώ στους φίλους μου.
Να είσαι καλά!

Mysteri planet είπε...

Αγαπητή δικτυακή μου φίλη Ανθή χαίρετε ,δεν έχω και τον ανάλογο χρόνο να είμαι συνέχεια στον υπολογιστή, γιαυτό και αργώ να σου απαντήσω , πολλές φορές δεν έπαψα όμως να διαβάζω το μπλοκάκι σου στην κυριολεξία το σκαλίζω με τους λόγους δοκίμια , και την αγάπη σου για την ορθοδοξία όπως σου λέει και ο φίλος μου Φως Ιλαρόν που ξανάρθε στην παρέα μας και εγώ πρέπει να σε ευχαριστήσω για το βίντεο αλλά και για τα σχόλια στις ανάρτησις μου που πάντα πυροδοτούμε σε σκέψεις και απόψεις και χαίρομε που βρίσκεις μέσα από αυτές κάτι που σε ενημερώνει σωστά, ο καθένας έχει τον τρόπο του,σε λίγο θα ολοκληρώσω το θέμα με τον Λιακόπουλο θα ενημερώσω λιπών τη κατάλληλη στιγμή για να ρίξεις μια ολοκληρωμένη μελέτη και να κάνεις ένα ολοκληρωμένο σχόλιο, όπως και εγώ αλώστε προσπαθώ να κάνω πάντα ολοκληρωμένα σχόλια θα είμαι εδώ ο Θεός ΜΕΘ" ΗΜΩΝ"

Mysteri planet

ΑΝΘΗ είπε...

Φίλε μου Mysteri planet,

Σε ευχαριστώ που "σκαλίζεις" το μπλογκ μου. Ελπίζω να σου αρέσουν όσα γράφω.

Το βίντεο φτιάχτηκε με αγάπη για τους φίλους μου. Να είσαι καλά!

Καταλαβαίνω ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.Όποτε θες να περνάς από το ιστολόγιό μου. Κι εγώ θα σχολιάζω τα κείμενα στο δικό σου!
Καλό βράδυ!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ.

ΜΗΠΩΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ;;;ΑΝ ΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.

ΑΝΘΗ είπε...

Jk o Skroutzakos,

Καλό κι ευλογημένο μήνα και σε σένα, φίλε μου! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Αύριο δεν γιορτάζω. Η γιορτή μου είναι στις 23/9. Ευχαριστώ πολύ και πάλι. Να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΑΝΘΗ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ,ΦΩΤΙΣΜΕΝΑ,ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ,ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΩΦΕΛΕΙΜΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΧΙΑ ΤΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ,ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΗ ΠΟΥ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ! ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ, ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΨΥΧΗ! ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ .ΘΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΩΡΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥ ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΟΥ! ΦΙΛΟΘΕΗ.

ΑΝΘΗ είπε...

Πολυαγαπημένη μου Φιλοθέη,

Η τιμή κι η ευλογία είναι δική μου, μια και απέκτησα μια διαδικτυακή φίλη τόσο αξιόλογη, ευαίσθητη και πεφωτισμένη στον Ορθόδοξο δρόμο.
Σε ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για τα πανέμορφα και γεμάτα ευγένεια λόγια σου.Εύχομαι ο Κύριος να συνοδεύει με αγάπη και ευλογία το δρόμο σου.
Με αγάπη από την Αθήνα

Related Posts with Thumbnails