Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αποστάγματα σοφίας πατέρων




Τ μ κρίνετε να μ κριθτε, περ βίου στίν, ο περ πίστεως. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Το να εφησυχάζει κανείς, όταν το κινδυνευόμενον είναι η Πίστις, τούτον είναι  ίδιον της αρνήσεως, το δε να ελέγχει είναι ομολογία ειλικρινής. (Μέγας Βασίλειος)

ντολ γρ Κυρίου μ σιωπν ν καιρ κινδυνευούσης πίστεως. στε, τε περί πίστεως λόγος στιν επεν, γ τς εμί; ερεύς, ρχων, στρατιώτης, γεωργός, πένης;...Οά ο λίθοι κεκράξουσι κα σ σιωπηλς κα φροντς; 
(Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης)

Τς σιωπς τ κρίμα φοβερν στι. (Μέγας Βασίλειος)

μ λέγων τν Θείαν λήθειαν πεύθυνος στι το αματος τουτέστι τς σφαγς τν ψυχν τν πλανωμένων. (Ἀγιος Ιωάννης ο Χρυσότομος)

Τίποτε δεν υπάρχει ασφαλέστερο από το να σπλαχνιζόμαστε τους εχθρούς μας, ούτε πιο μεγάλο σφάλμα από το να θέλουμε να εκδικούμαστε και να αποκρούουμε τους εχθρούς μας. (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)

Το όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού είναι το μοναδικό που μας σώζει. Διότι λέει ο απόστολος ότι δεν είναι δυνατόν με κανένα άλλο όνομα να σωθούμε (Πραξ. δ, 12) και ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Γι' αυτό και κατά την τελευταία ημέρα, αυτό το όνομα θα υμνήσουν και θα ομολογήσουν όλες οι γλώσσες, θέλοντας και μη θέλοντας, ότι δηλαδή Κύριος είναι ο Ιησούς Χριστός για τη δόξα του Θεού πατέρα.  (Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης)

Όσο κανείς προσεύχεται για εκείνους που τον συκοφαντούν και τον κατηγορούν, τόσο περισσότερο ο Θεός πληροφορεί τους εχθρούς του και του χαρίζει ανάπαυση με την καθαρή κι επίμονη προσευχή (Άγιος Πέτρος Δαμασκηνός) 

Δεν υπάρχει βαρύτερος πόνος της ψυχής από τη συκοφαντία, είτε στην πίστη είτε στη διαγωγή συκοφαντείται κάποιος. Και κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν συκοφαντείται, παρά μόνο εκείνος που στρέφει τα μάτια του στο Θεό. Ο Οποίος μόνος μπορεί να λυτρώσει από τον κίνδυνο, να φανερώσει στους ανθρώπους την αλήθεια και να παρηγορήσει την ψυχή με την ελπίδα. 
('Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής)

Τα δάκρυα είναι όπως ή βροχή, και ο άνθρωπος είναι σαν το γεωργό. Όταν λοιπόν έρχονται (τα δάκρυα), αυτός πού καλλιεργεί την καρδιά του πρέπει ν' αγωνίζεται για να μη χαθεί τίποτε από τη βροχή, αλλά να μαζευτεί όλο το νερό στον κήπο του και να τον ποτίσει. Σας λέω, παιδιά μου, ότι πολλές φορές μια μέρα βροχής είναι αρκετή για όλο το χρόνο και σώζει όλους τους καρπούς. Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε· και όταν καταλάβουμε ότι έρχεται, ας αγωνιστούμε να φυλάξουμε τους εαυτούς μας κι ας αφοσιωθούμε σε επίμονη ικεσία του Θεού. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα δούμε και άλλη μέρα τη βροχή εκείνη. (αββάς Θεόδωρος)

Τα δάκρυα είναι ανάγκη να διευθύνονται από το λογικό και το μέτρο. Δηλαδή για ποιους πρέπει να δακρύζει κανείς και επί πόσο χρόνο και πότε και πώς αρμόζει. (Μέγας Βασίλειος, Περί ευχαριστίας)

Δεν έχεις ικανότητα πρόγνωσης, ώστε να γνωρίζεις τα όσα επιφυλάσσονται κατά την Κρίση. Μην καταδικάζεις λοιπόν τους συνανθρώπους σου πριν απ' αυτή, διότι δεν είσαι συ ο καρδιογνώστης. Είσαι κι εσύ άνθρωπος και περιμένεις να οδηγηθείς κι εσύ στο φοβερό βήμα του Χριστού, για να ακούσεις την απόφαση. Μην αρπάζεις λοιπόν εκ των προτέρων την κρίση του Θεού, αλλά μάλλον να παρακινείς σε μετάνοια και όχι στην απογοήτευση αυτούς που αμαρτάνουν. (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης, Επιστολές)

Τα όνειρα πολλές φορές δημιουργούνται με απάτη από τον κρυφό εχθρό, γι' αυτό και ο σοφός άνδρας Σειράχ (στην Παλαιά Διαθήκη) αναφέρει: "Πολλούς ἐπλάνησε τὰ ἐνύπνια, καὶ ἐξέπεσαν ἐλπίζοντες ἐπ' αυτοῖς". 
 Γιατί ταράζεσθε που δεν πιστεύουν οι Ιουδαίοι στο Χριστό, τη στιγμή που ούτε στο νόμο πιστεύουν σωστά; Διότι γι' αυτό αγνόησαν και τη χάρη, επειδή ούτε την Παλαιά Διαθήκη κατενόησαν, ούτε τη λαμπρότητα που περιείχε εκείνη. Καθόσον λαμπρότητα του νόμου είναι η επιστροφή στο Χριστό. (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός)

Εφόσον  τα όνειρα παρουσιάζουν ποικιλία στον τρόπο και στην αιτία της εμφανίσεώς τους, τ΄όσο δύσκολα οφείλουμε να πιστεύουμε σ' αυτά, όσο δύσκολο είναι να διαφωτίσουμε την προέλευσή τους. Γιατί αν ο νους δεν είναι επιφυλακτικός απέναντι σ' αυτά, καταβυθίζεται από το απατηλό πνεύμα σε πλήθος ματαιοτήτων. Διότι ο διάβολος με τα όνειρα συνηθίζει να μπερδεύει την αλήθεια με το ψέμα, με σκοπό να ρίξει στα δίχτυα του την ψυχή. 
(Άγιος Γρηγόριος ο Μέγας) 

Το γιατρό που άλλα μέλη κόβει, άλλα καυτηριάζει κι άλλα τα αφαιρεί εντελώς από το σώμα, δεν τον κατηγορείς για τίποτε. Αλλά και χρήματα τον πληρώνεις και σωτήρα τον ονομάζεις, διότι σταματάει την αρρώστια. Όταν όμως ιδείς πόλη να σείεται από σεισμούς και να πέφτει πάνω στους κατοίκους της ή πλοίο να διαλύεται από τη θάλασσα και να καταποντίζεται αύτανδρο, γιατί βλασφημάς τον αληθινό Γιατρό και Σωτήρα; (Μέγας Βασίλειος)

Για τους άλλους ανθρώπους τα εγκώμια συνίστανται στο πλήθος των λόγων. Για τους Αγίους όμως, η αλήθεια των πράξεών τους είναι αρκετή, για να δείξει την υπεροχή της αρετής τους. Ώστε, όταν διηγούμαστε τη ζωή αυτών που διέπρεψαν στην ευσέβεια, δοξάζουμε κατά πρώτον τον Κύριο διά των δούλων Του. Και κατά δεύτερον εγκωμιάζουμε τους Αγίους για τον τρόπο της καλής τους ζωής, ώστε να ωφελούνται οι πιστοί με την ακοή των καλών τους έργων. (Μέγας Βασίλειος, Εις Γόρδιον τον μάρτυρα)

Όπως μια πέτρα, που τοποθετείται στη γωνία δυο τοίχων, συνδέει αυτούς με αδιαίρετη ένωση, έτσι και η ενανθρώπηση του Κυρίου, συνδέοντας και συνενώνοντας τους δυο λαούς της οικουμένης, τους Εβραίους και τους εθνικούς, σε ένα σώμα κι ένα πνεύμα, την Εκκλησία Του, κατέστη κεφαλή της πνευματικής αυτής οικοδομής, φυλάσσοντας με τη μεσολάβησή Του ακλόνητη την ένωσή Τους. (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης, Επιστολές) 


Τυχαίνει να βλέπουμε πολλές φορές κάποιους να πλουτίζουν, να ζουν μέσα στην τρυφή, να φορούν πανάκριβα αρώματα, να μεθάνε καθημερινά, να καταδυναστεύουν τους συνανθρώπους τους, να βρίσκονται σε κατάσταση δόξας πολλής και μεγάλης υπερηφάνειας, να αμαρτάνουν και κανένα κακό να μην παθαίνουν. Να δακρύζουμε και να θρηνούμε γι' αυτούς, διότι βρίσκονται σε βαρύτατη πνευματική ασθένεια. Επιτείνουν δε την αρρώστια τους με την τρυφή και την άνεση, γινόμενοι χειρότεροι. 
(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Τον καθένα μας κατά το πνευματικό συμφέρον του, τον σώζει ποικιλότροπα ο Σωτήρας μας. Για εκείνους που έχουν ανάγκη από χαρά και ευφροσύνη γίνεται "Άμπελος". Για εκείνους που έχουν ανάγκη να εισέλθουν στην Βασιλεία των Ουρανών, γίνεται "Θύρα". Για εκείνους που έχουν ανάγκη από κάποιον, ο οποίος θα προσφέρει τις προσευχές τους στο Θεό, γίνεται "Μεσίτης" και "Αρχιερέας". Πάλι για τους αμαρτωλούς γίνεται "Πρόβατο" και προσφέρεται να θυσιαστεί για τη λύτρωσή τους. (Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων)
Βλασφήμησε κάποιος; Μη μισήσεις αυτόν, αλλά τη βλασφημία και το δαίμονα που τον έβαλε και βλασφήμησε. Αν όμως μισείς εκείνον που βλασφήμησε, μίσησες κάποιον άνθρωπο κι έτσι αθέτησες την εντολή της αγάπης. Ό, τι έκανε εκείνος με το λόγο, εσύ το κάνεις με το έργο. Αν στην  πράξη τηρείς την εντολή της αγάπης, δείξε την αγάπη σου κι όσο μπορείς βοήθησε αυτόν που βλασφήμησε να απαλλαγεί από το κακό. (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής)

Αν νομίσεις ότι δεν έχεις ανάγκη συμβουλής, έγινες ο πιο ανόητος και ο πιο αδύνατος από όλους. Διότι ένας τέτοιος άνθρωπος και θα στερήσει τον εαυτό του από κάθε βοήθεια και στα σφάλματά του κανείς δεν θα βρεθεί ούτε να τον διορθώσει ούτε να τον συγχωρήσει και τον Θεό θα εξοργίσει με την αλαζονεία του και πολλά αμαρτήματα θα κάνει. 
(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Για τον καθένα μας χωριστά και για όλους μαζί ο Χριστός μεταχειρίζεται για τη σωτηρία μας κάθε τρόπο που αρμόζει στη Θεανδρική Του υπόσταση, μένοντας αναλλοίωτος στην Ουσία Του, αυτό που είναι. Κι ενώ μένει στην Ουσία Του Θεός και διατηρεί αναλλοίωτο και απαράλλακτο το αξίωμα του Υιού του Θεού ως Θεάνθρωπος, σαν ο πιο καλός και ο πιο ικανός γιατρός και δάσκαλος, ανταποκρίνεται σε κάθε ασθένεια και ανάγκη μας με ξεχωριστό τρόπο. 
(Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων)
Γι’ αυτό χαίρονται οι μάρτυρες, όταν θυσιάζονται. Διότι ο πόθος της μακαριωτέρας ζωής καθιστά ανενεργό τον πόθο της θυσίας. Ο μάρτυρας δεν βλέπει τους κινδύνους, αλλά τα στεφάνια. Δεν βλέπει τους δημίους που μαστιγώνουν εδώ κάτω, αλλά τους Αγγέλους που επευφημούν πάνω. (Μέγας Βασίλειος) 
Αν θέλεις αληθινά να προσφέρεις δώρα στο Θεό, μην ατιμάζεις τον Ιερέα, που είναι μεσίτης των δώρων. Τα χέρια του ιερέως ο Θεός τα αξίωσε να χρησιμοποιούνται ως υπηρέτες του. Διότι ο ιερέας είναι άγγελος του Παντοκράτορα Κυρίου και για την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Λειτουργίας, αλλά και για τη διακονία της σωτηρίας των πολλών.
(Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης) 
Δεν είναι δυνατόν να κερδίσει κανείς την ψυχή του και να βρει την αγάπη του επουρανίου Πνεύματος, αν δεν αποξενώσει τον εαυτό του από όλα τα πράγματα αυτού του αιώνα, δε δοθεί στην αγάπη του Χριστού, και δεν απομακρυνθεί ο νους του από όλα τα υλικά αγαθά και τους γήινους περισπασμούς. (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος)

 



8 σχόλια:

Θέκλα είπε...

Όλα αυτά τα πατερικά κείμενα που διαβάσαμε, μου θυμίζουν την ζ΄ ωδή του Ακαθίστου Ύμνου:"Ουκ ελάτρευσαν, τη κτίσει οι θεόφρονες, παρά τον κτίσαντα. Αλλά πυρός απειλήν, ανδρείως πατήσαντες, χαίροντες έψαλλον. Υπερύμνητε, ο των Πατέρων Κύριος, και Θεός ευλογητός ει".
Εύχομαι, παιδί μου, κι εσύ να βαδίσεις στην οδό των πατέρων μας.

ΑΝΘΗ είπε...

Καλησπέρα σας, αδερφή Θέκλα!

Ο υμνωδός περίτρανα περιγράφει την αγάπη του εν δυνάμει συνετού κατά την πίστιν ανθρώπου στο Θεό και όχι στα δημιουργήματά Του.
Η προσωπική μου στάση ζωής είναι πως η πίστις πρέπει να είναι οδός πνευματικής κλίμακας, ώστε να εξυψώσει τον πεπτωκότα άνθρωπο στο δρόμο των αρετών και της σωτηρίας.
Εξαίσιοι συνοδοιπόροι πνευματικού βίου είναι οι πεφωτισμένοι πατέρες. Η ζωή τους ας γίνει παράδειγμα μίμησης για όλους μας.
Σας ευχαριστώ ολοψύχως για τις ευχές σας.
Καλώς ήλθατε! Ευλογείτε!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Ανθή αν εμείς οι άνθρωποι ενστερνιζόμασταν το 1/10 των αποσταγμάτων της σοφίας των Αγίων Πατέρων και ζούσαμε βάσει αυτών πόσο διαφορετική θα ήταν η ανθρωπότητα!
Να είσαι πάντα καλά.

ΑΝΘΗ είπε...

Φίλε και συμπατριώτη Ζείδωρον,

Τα λόγια σου είναι ωφέλιμα. Εύχομαι όλες οι ελληνικές οικογένειες να διδάσκουν με παρόμοιο τρόπο τα παιδιά τους.

Καλημέρα! Να είσαι καλά!!!

ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ είπε...

ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ,ΤΑ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.

ΑΝΘΗ είπε...

ΔΙ'ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ,

Μπορεί αυτό να συμβαίνει, όπως σαφώς συμβαίνει και το αντίθετο: να βαδίζουμε ακολουθώντας τα αποστάγματα σοφίας των πατέρων, προσπαθώντας έστω και λίγο να μιμηθούμε τη μεγάλη αγάπη τους προς τον Κύριο.
Ας προσευχηθούμε μόνο, ώστε οι επόμενες γενιές να ιχνηλατήσουν πεφωτισμένα, διά των πρεσβειών της Θεοτόκου.
Καλή σας μέρα!

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΑΝΘΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΕΙΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ!
ΕΣΕΝΑ? ΑΝΘΗ ΜΟΥ!Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!Ο OLIVIE CLEMEN ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ! ΘΕΛΕΙ ΑΓΩΝΑ,ΔΙΝΕΙΣ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑ,ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ,ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ. ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΠΟΛΥ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΕΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ! ΔΕΝ ΚΑΤΕΚΡΙΝΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΠΟΛΥ ΓΕΝΙΚΑ ! Ο ΙΕΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ,ΕΛΕΓΕ ,ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ..ΑΥΤΟ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ? ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ? ΔΥΣΚΟΛΟ Ε? Η ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ? ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΕΤΑ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ? ΟΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ ΕΚΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ.ΣΤΑΘΗΚΑ ΣΤΟ ΠΑΘΟΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.ΑΝ Ο ΚΟΚΟΣ ΤΟΥ ΣΙΤΟΥ ΠΕΣΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΗΝ ΝΑ ΑΠΟΘΑΝΕΙ ΟΥΤΟΣ ΜΟΝΟΣ ΜΕΝΕΙ.ΑΝ ΔΕ ΑΠΟΘΑΝΕΙ,ΠΟΛΥ ΚΑΡΠΟΝ ΦΕΡΝΕΙ.ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ! ΑΝΘΗ ΜΟΥ! ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ! ΦΙΛΟΘΕΗ.

ΑΝΘΗ είπε...

Φιλοθέη μου,

Μόλις γύρισα από την αγρυπνία της Παναγιάς και είδα το μήνυμά σου.
Καλή μου, η αναξιότητά μου θέλει πολύ κόπο και αρκετές θυσίες, ώστε να αποτελέσει πνευματικό πυρήνα.

Θα συγκρατήσω τα τελευταία σου λόγια για τον κόκκο του σταριού που καρποφορεί μόλις πέσει στη γη: μακάρι να αξιωθούμε να γίνουμε σπόροι που θα καλλιεργήσουν στις ψυχές των αδελφών μας την αγάπη του Θεού. Μεσίτρια η Παναγία!

Καλό δεκαπενταύγουστο! Χρόνια ευλογημένα!

Related Posts with Thumbnails