Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους κινδύνους του διαδικτύου!




Το διαδίκτυο αποτελεί για τη σημερινή νεολαία τον γοητευτικότερο πόλο έλξης. Κάποτε είναι και σημείο αναφοράς, ίσως και τρόπος έκφρασης του κοινωνικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της τεχνολογικής κοινωνίας μας. Τα παιδιά μας, έρμαια της κοινωνικής απομόνωσης των καιρών μας, διαπρέπουν με τις γνώσεις τους στο χώρο του Ίντερνετ. Γνωρίζετε όμως ποια είναι τα σοβαρά λάθη των νέων, όταν περιηγούνται (σερφάρουν) στο διαδίκτυο; 
Λάθος 1ο: 6 στους 10 ανηλίκους αναγράφουν προσωπικά στοιχεία τους στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι είτε γίνονται βορά στα νύχια παιδόφιλων-παιδεραστών είτε θυματοποιούνται επιπόλαια από απατεώνες (hackers).
Λάθος 2ο: τα βλαστάρια μας ενδέχεται να μπαίνουν σε ιστοσελίδες για συνομιλία (τσατ), χωρίς να είναι υποψιασμένα για πιθανούς κινδύνους. Μπορεί λόγου χάρη να αναζητούν συμμαθητές ή συνομιλήκους, για να μιλήσουν, αλλά να εγκλωβιστούν σε συζητήσεις που επιτήδειοι τους καλούν να δώσουν στοιχεία για την οικογένειά τους, τηλέφωνα ή και ακόμα να συνομιλήσουν με κάμερα μαζί τους (από το msn, το skype,κ.α.). Το χειρότερο βέβαια είναι να επιδιωχθεί συνάντηση, οπότε και ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος! 

Λάθος 3ο: Στο περίφημο φατσοβιβλίο (Facebook) αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο, πέφτοντας στην παγίδα των απατεώνων (συχνότερα παιδεραστών!)
Λάθος 4ο: Παίζοντας ύποπτα παιχνίδια (πόκερ, καζίνο) σπαταλούν χρήματα. 
Λάθος 5ο: Διαβάζοντας πορνογραφικές σελίδες, κατεβάζουν λογισμικά με ιούς ή οι εγκέφαλοι αυτών των επικίνδυνων σελίδων τους γνωρίζουν "παραδεισένιους" κόσμους αποχαύνωσης. 
Λάθος 6ο: Η φωτογραφική ανάρτηση-εν αγνοία των  ατόμων- που γίνεται για αστείο ή για εκδίκηση συνιστά ηλεκτρονικό έγκλημα!
Λάθος 7ο: Λαμβάνουν ενοχλητικά e-mail (χωρίς να ελέγξουν την προέλευση του παραλήπτη) από άγνωστους ανθρώπους (τους οποίους έκαναν κοινωνούς της διεύθυνσης) με προσβλητικό, επιφανειακά σοβαρό και ίσως βίαιο και χυδαίο περιεχόμενο (κάποτε και γεμάτα ιούς!). 

Κι αυτά που αναφέρω είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Πιθανότατα στο μέλλον να αποκαλυφθούν άλλα τόσα, ίσως και περισσότερα. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα.
Συζητώντας με γονείς, έμαθα ότι οι πιο προχωρημένοι στην τεχνολογία μαθαίνουν τις επισκεπτόμενες ιστοσελίδες των παιδιών τους βλέποντας το ιστορικό. Πολλοί φυσικά θα απορήσουν, πιστεύοντας ότι αυτό είναι κατασκοπεία στη ζωή των νέων. Βέβαια, επειδή σήμερα τα παιδιά μας ξεπερνούν όλους μας σε τεχνολογικές γνώσεις, κάποιοι δεν σκέφτηκαν ότι το ιστορικό διαγράφεται εύκολα, αν τα παιδιά είναι μακροχρόνιοι χειριστές Η/Υ!  Αν και οι περισσότεροι (γονείς) πλέον διαμαρτύρονται, γιατί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και δηλώνουν αδυναμία επικοινωνίας!

Μια προτεινόμενη λύση προστασίας είναι η δημιουργία προφίλ κοινωνικής δικτύωσης στον ίδιο χώρο με τα παιδιά μας. Η εξοικείωσή μας με το περιβάλλον του διαδικτύου διασφαλίζει τόσο σε μας όσο και στους εφήβους ασφαλή περιήγηση, μακριά από ακατάλληλο ή προκλητικό περιεχόμενο. 
Η καλύτερη επιλογή πιστεύω ότι είναι ο διάλογος μέσα στην οικογένεια. Ξέρετε τι μπορείτε να μάθετε μέσα από τα παιδιά σας; Ούτε που το φαντάζεστε! 
Πάρτε παράδειγμα τον τρόπο που κάποια προχωρημένα παιδιά μιλούν με κώδικες, όταν κάνουν chatting:
POS - Parent Over Shoulder -- Ο γονέας είναι δίπλα μου.
POF - Parent on Facebook -- Ο γονέας είναι Online στο facebook.
CD9 - Code 9  -- Οι γονείς είναι τριγύρω και άλλα......
(L)MIRL - Let's meet in real life -- Ας συναντηθούμε κάπου έξω
PAW - Parents are Watching  -- Οι γονείς με παρακολουθούν.
 Αν λοιπόν παρατηρήσετε μια περίεργη λέξη που δεν την ξέρετε, πληκτρολογήστε την στο Google και μάθετε τη σημασία της.
Πιθανά δείγματα που θα μας κάνουν να ανησυχήσουμε είναι όταν ένα παιδί περνάει σχεδόν όλη τη μέρα του στο διαδίκτυο ή ελαχιστοποιεί το παράθυρο στην οθόνη, κάθε φορά που πλησιάζουμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις η καλύτερη λύση είναι η δική μας επιφυλακή κι επίβλεψη, μια και η ψυχολογία των παιδιών είναι αποτέλεσμα της δικής μας μέριμνας. 

Σχετικά πρόσφατα διάβασα και το άρθρο Πού σερφάρει το παιδί σας για την αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων. Και μάλιστα σε φιλική ιστοσελίδα πρόσεξα για το κουμπί πανικού! Κι αν οι περισσότεροι αγωνιάτε για το μέλλον των παιδιών σας,πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η ασφάλεια κι η προστασία της οικογενειακής μας γαλήνης από τους ιντερνετικούς κινδύνους βρίσκεται στα δικά μας χέρια. 

Επιτρέπουμε στο διαδίκτυο να μπει σπίτι μας όσο δεν μας ενοχλεί. Με τον έλεγχο και τη διαπαιδαγώγηση, τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν ούτε να μας εξαπατήσουν με ψέματα, αλλά ούτε και (το χειρότερο!) να εξαπατηθούν από μάστορες του είδους! 
Άλλωστε, όπως είπε κι ο Γαλιλαίος: "Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στον άνθρωπο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να τον βοηθήσεις ν'’ ανακαλύψει αυτό που έχει μέσα του." Κι αν ο Τάσος Λειβαδίτης  σαν μυστικός ιχνηλάτης του χρόνου αποφαίνεται: "Ζήσαμε πάντοτε αλλού και μόνον όταν κάποιος μας αγαπήσει ερχόμαστε για λίγο.", σας καλώ να θυμάστε τα λόγια του Σοφοκλή: "Μια λέξη μας απελευθερώνει από τους πόνους της ζωής. Και αυτή η λέξη είναι: αγάπη". 

10 σχόλια:

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Χαίρετε αγαπητή Ανθή ενδιαφέρον το θέμα σου λέω και εγώ να κάνω μία αναρτησούλα πάνω στους κινδύνους του διαδικτύου αλά και τα παιχνίδια των παιδιών θα σε ενημερώσω όταν δανειστώ στοιχεία με την άδειά σου φυσικά. Όντως οι γονείς χρειάζονται σωστή ενημέρωση πάνω στο θέμα και με κάλυψες !

Σε ενημερώνω επίσης ότι βάζω αναρτήσεις στο http://kalidoskopion.blogspot.com/
Ομαδικό μπλοκ. Θα χαρώ να σχολιάσεις στο θέμα Καρέτα Καρέτα όμορφος που είναι ο κόσμο σου!

Να είσαι Πάντα καλά καλή μου!

Φως Ιλαρόν

ΑΝΘΗ είπε...

Καλησπέρα, Φως ιλαρόν! Μεγάλη μου χαρά να σε βοηθήσω σε όποιον τομέα θες σχετικά με το θέμα του διαδικτύου. Αλίμονο, αν δεν βοηθήσουμε με τις αναρτήσεις μας τους γονείς! Περιμένω και τη δική σου ανάρτηση!
Το σχολιάκι στο Καλειδοσκόπιο σε περιμένει!
Καλό βράδυ και καλό σαββατοκύριακο!

ANAZHTHΣH είπε...

Περιεκτικό και ενδιαφέρον το κείμενό σου για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Καλημέρα,σε φιλώ.

ΑΝΘΗ είπε...

Σε ευχαριστώ, καλή μου Αναζήτηση!
Καλή σου μέρα, φιλιά!

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Παιχνίδια ! Πόσο αθώα είναι για τα παιδιά μας ; 1
Αγαπητοί γονείς αναρωτηθήκατε ποτέ αν το παιχνίδι που παίρνετε στο πεντάχρονο η και μεγαλύτερο παιδί σας πόσο κατάλληλο είναι ; Θα θελα να το συζητήσουμε καλή μου Ανθή !

Φως Ιλαρόν

ΑΝΘΗ είπε...

Καλημέρα Φως ιλαρόν!

Αρκετά ενδιαφέρον το θέμα σου. Με μεγάλη μου χαρά να το συζητήσω. Ένα σχόλιό μου σε περιμένει στο μπλοκάκι σου.
Ευλογημένη Κυριακή!

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Χαίρετε καλή μου Ανθή η ανάρτησή μου για τα Παιχνίδια ! Πόσο αθώα είναι για τα παιδιά μας ; 1 έλαβε τέλος προσπάθησα με απλά λόγια και τρόπους και εικόνες να το αποδείξω.


Όσο στο θέμα σου για Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους κινδύνους του διαδικτύου!είναι ενδιαφέρον σημαντικά σημεία που μου έκαναν εντύπωση είναι : όταν ένα παιδί περνάει σχεδόν όλη τη μέρα του στο διαδίκτυο ή ελαχιστοποιεί το παράθυρο στην οθόνη, κάθε φορά που πλησιάζουμε. και πως το αναλύεις, η τρόποι προφύλαξης,μα πάνω από όλα χρειάζεται η καλή επικοινωνία των γονέων με τον νέο τη να σου κάνουν και οι νόμοι αν έμπλεξες έγινε το κακό και δεν ξεμπλέκεις εύκολα σαν άνθρωποι πρέπει να κυνηγάμε το σωστό έλα όμως που κάνουμε το αντίθετο και οι νόμοι άστο καλύτερα . Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στον άνθρωπο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να τον βοηθήσεις ν'’ ανακαλύψει αυτό που έχει μέσα του.Καλώ αυτό που είπε κι ο Γαλιλαίος. και μάλλον αυτή είναι η αλήθεια!

Καλό βράδυ καλή μου Ανθή!

Φως Ιλαρόν

ΑΝΘΗ είπε...

Καλέ μου φίλε Φως ιλαρόν,
Πέρασα από το μπλοκ σου και μάλιστα άφησα σχόλιο. Ελπίζω να το είδες!
Να είσαι καλά γιατί αν προσφέρω κάτι κι εγώ από το δικό μου μετερίζι, νιώθω χαρά!
Καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Εξαιρετικό άρθρο,πολύ κατατοπιστικό για τους γονείς ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία!
Να είσαι καλά αγαπητή Ανθή και καλή εβδομάδα!

ΑΝΘΗ είπε...

Σε ευχαριστώ, Ζείδωρον! Να είσαι καλά!
Καλό απόγευμα! Καλή εβδομάδα και σε σένα!

Related Posts with Thumbnails