Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Φράσεις για προβληματισμό 86ο μέρος

Στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη, αγάπη έδειξε ο Σαμαρείτης. Έγινε "πλησίον τοῦ ἐμπεσόντος εἰς τούς ληστάς". Με την αγάπη του πλησίασε το θύμα των ληστών -πολύ περισσότερο από ό, τι το (θύμα) πλησίασαν οι ομοεθνείς του. Του φέρθηκε σαν αδελφός του. Ήταν "ὀ ποιήσας τό ἔλεος μετ' αὐτοῦ". Του έδειξε έλεος κατά μίμηση του πολυεύσπλαχνου Θεού. Γι' αυτό ο Κύριος τον προέβαλε ως πρότυπο. "Πορεύου καί σύ ποίει ὁμοίως". Δείχνε συμπάθεια σε κάθε άνθρωπο που πάσχει χωρίς να λογαριάζεις τους κόπους και τις θυσίες που θα υποστείς (Σπουδαία σκέψη). 

Πόσο ωραία και πόσο αρμόζει στις λευκές τρίχες του γέροντα η συνετή κρίση και στους πρεσβυτέρους κατά την ηλικία το να γνωρίζουν να παρέχουν καλές συμβουλές! Πόσο ωραία είναι η σοφία και η σύνεση των γερόντων και πόσο αρμόζει σ' εκείνους, οι οποίοι για την ηλικία και τη θέση τους απολαμβάνουν τον σεβασμό μας και τιμώνται από εμάς, να έχουν σκέψεις καλές και να δίνουν σωστές συμβουλές!  Στεφάνι λαμπρό πάνω στο κεφάλι των γερόντων είναι η μεγάλη πείρα τους και το καύχημά τους είναι ο φόβος του Κυρίου και η εξ' αυτού αρετή τους (Σοφία Σειράχ κε, 4-6). 

Προσπαθώ να κρατήσω τα ηνία της κοιλιάς μου και όποιος δεν ξέρει να τα κρατεί, ας περιμένει πολλά κακά (Σπουδαία σκέψη). 

Και στον γέροντα και στον νέο πολύτιμο είναι να κρατούν σε σιωπή τη γλώσσα τους (Κράτης).

Αν το να μιλάς γρήγορα και να λες πολλά είναι δείγμα φρονήσεως, τότε τα χελιδόνια θα ήταν πολύ σοφότερα από εμάς (Νικόστρατος). 

Να θλίβεσαι όταν βλέπεις ανθρώπους να κάνουν το κακό. Όμως να πιστεύεις πάντοτε και να προσδοκάς τη βελτίωση των ανθρώπων (Σπουδαία σκέψη). 

Δεν υπάρχει στο ανθρώπινο γένος υψηλό ανάστημα που δεν το συνέτριψε ο χρόνος ή ο φθόνος (Απολλόδωρος). 

Μη συνηθίσεις το στόμα σου σε όρκους και μην αποκτήσεις τη συνήθεια να προφέρεις το όνομα του αγίου Θεού μάταια. Άνθρωπος ο οποίος κάνει πολλούς όρκους, θα πλημμυρίσει από παραβάσεις του Νόμου, και δεν θα απομακρυνθεί από το σπίτι του η ράβδος της Θείας Τιμωρίας.. Και αν μάταια και ψευδώς ορκισθεί, δεν θα δικαιωθεί, διότι το σπίτι του θα γεμίσει από συμφορές (Σοφία Σειράχ, κγ, 8-11). 

Ο υποκριτής είναι εκείνος που κάνει νεύματα με τα μάτια του, σχεδιάζει και δημιουργεί κακά και κανείς δεν θα μπορέσει να τον απομακρύνει και να προφυλαχθεί από την επιβουλή του.  Ενώπιόν σου και εφόσον τον βλέπεις, με γλυκά λόγια θα θαυμάζει που εξέρχονται από το στόμα σου τέτοια λόγια και θα εκδηλώνει θαυμασμό γι' αυτά. Ύστερα όμως θα μεταβάλει και θα διαστρέψει το στόμα του και θα δώσει στα λόγια σου διαφορετική σημασία και θα σου δημιουργήσει σκάνδαλο. Κανέναν άλλο δεν μίσησα τόσο όσο τον άνθρωπο αυτόν και προσπάθησα να μην του μοιάσω, διότι ο Κύριος αυτόν θα τον μισήσει... (Σπουδαία σκέψη)

Τρία πράγματα είναι αρεστά ενώπιον του Κυρίου. Αυτά είναι: 1) η ομόνοια μεταξύ των αδελφών, 2) η φιλία μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι είναι κοντά ο ένας στον άλλον, 3) η γυναίκα και ο άνδρας που ως σύζυγοι συμπεριφέρονται καλά μεταξύ τους (Σοφία Σειράχ, κε, 1). 

Άνθρωπος που παραβιάζει τη συζυγική πίστη, λέει μέσα του: Ποιος με βλέπει; Γύρω μου είναι σκοτάδι και οι τοίχοι με σκεπάζουν και με κρύβουν και κανείς δεν με βλέπει. Ποιον να ντραπώ και να φοβηθώ; ... Δεν έμαθε ότι οι οφθαλμοί του Κυρίου είναι απείρως λαμπρότεροι και φωτεινότεροι από τον ήλιο κι επιτηρούν και παρακολουθούν όλους τους δρόμους των ανθρώπων και παρατηρούν τα πιο απόκρυφα μέχρι και ό, τι συμβαίνει σ' αυτά; (Σοφία Σειράχ, κγ, 16-19). 

Ο πλούσιος της παραβολής αποδεικνύεται άφρων και του ότι εξαρτά τα πάντα από τον εαυτό του και και μόνο από αυτόν, σαν αυτός μόνος να ήταν απόλυτος κύριος της ζωής του. Αυτό θα κάνω. Θα γκρεμίσω τις παλιές αποθήκες, θα οικοδομήσω καινούργιες, θα συνάξω σ' αυτές τα αγαθά μου και... χωρίς να πει: "Ἐάν ὁ Κύριος θελήσῃ καί ζήσομεν καί ποιήσομεν τοῦτο ἤ ἐκεῖνο (Ιακωβου δ, 15)" (Π. Ν. Τρεμπέλα, 'Υπόμνημα εἰς τό κατά Λουκᾶν, ιβ, 18). 

" Τά ἀδύνατα παρ΄ ἀνθρώποις δυνατά παρά τῷ Θεῷ ἐστι". Ας μην απελπιζόμαστε ποτέ. Είτε ατομικά ζητήματα μας απασχολούν και αισθανόμαστε ανεπαρκείς τις δυνάμεις μας, είτε δυσκολίες διάφορες μας ανησυχούν Ας καταφεύγουμε στη θεία παντοδυναμία και να είμαστε βέβαιοι ότι ισχύουν πάντοτε τα λόγια του Κυρίου: "Εκείνα που είναι αδύνατα να γίνουν με την ασθενική δύναμη του ανθρώπου, είναι κατορθωτά και δυνατά με τη χάρη  και τη δύναμη του Θεού" (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails