Βαρύτεραι τῶν ἀρχομένων τοῖς ἄρχουσιν αἱ εὐθῦναι. Ὁ μέν γάρ ὑπέρ ἑαυτοῦ μόνον ὁ δέ ὑπέρ ἑαυτοῦ καί τοῦ δήμου, οὗ τήν ἀρχήν ἐγκεχειρισμένος τυγχάνει, παρέχει τόν λόγον: Οι ευθύνες των αρχόντων είναι βαρύτερες από τις ευθύνες των αρχομένων. Γιατί ο μεν αρχόμενος δίνει λόγο μόνο για τον εαυτό του, ενώ ο άρχοντας είναι υπεύθυνος και για τον λαό που έχει κάτω από την εξουσία του (Ι. Χρυσόστομος).
Το ελληνικό έθνος οφείλει να εργαστεί "πρῶτον ὅπως τελειωθῇ αὐτό ἐν τῇ σοφίᾳ καί τῇ ἀρετῇ... καί δεύτερον... ὑπέρ τῶν ἀδελφῶν καί τῶν πλησίον αὐτοῦ. .... Ἡ πατρίς καί ἡ Ἐκκλησία ἔχει σήμερον ὑπέρ ποτέ ἀνάγκην ἀνδρῶν ἀφοσιωμένων εἰς τάς ἀρχάς τοῦ σταυροῦ, ἀνδρῶν ἀκαταπονήτων, ἀνδρῶν ζώντων οὐχί δι' ἑαυτούς, ἀλλά διά τό γένος καί τήν Ἐκκλησίαν". Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη Έλληνες που καταλαβαίνουν και σήμερα την έννοια των λέξεων αυτών ( Από το Περιοδικό Σωτήρ, με φράσεις του Αγίου Νεκταρίου).
Βάση της αγωγής είναι η μητρική και οικογενειακή αγωγή (Ερρίκος Πεσταλότσι, παιδαγωγός).
Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μη γίνει σκεπάρνι μόνο δια το άτομόν σας, αλλά να κοιτάζει το καλόν της κοινότητας και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης).
Τί γάρ ὄφελος ἐν χρήμασιν πλουτεῖν, ὅταν κατά τήν ἀρετήν πάντων πενέστερος ᾖ;: ποιο το όφελος να είναι κάποιος πλούσιος σε χρήματα, όταν ως προς την αρετή είναι φτωχότερος απ' όλους; (Ιωάννης Χρυσόστομος).
Κοῦφος ἀνήρ πιστεύει παντί λόγῳ: ο επιπόλαιος άνθρωπος πιστεύει σε κάθε λόγο (Ι. Χρυσόστομος).
Μη βλάπτεις κανένα. Βλάπτεις όχι μόνο όταν κάνεις το κακό, αλλά και όταν αμελείς να κανείς το καλό (Βενιαμίν Φραγκλίνος).
Τους παιδικούς φίλους τους στέλνει ο Θεός· τους άλλους τους διαλέγεις (Λαϊκή σοφία).
Πότε (συνήθως) κάνουμε τον σταυρό μας: 1. Όταν μπαίνουμε σε εκκλησία, 2. Όταν προσκυνούμε εικόνες ή λείψανα Αγίων, 3. Όταν ανάβουμε το κερί μας, 4. Κάθε φορά που λέγεται το "Δόξα πατρί και υἱῷ", 5. Όταν ακούγεται το όνομα της Παναγίας. 6. Όταν ακούγεται το όνομα του εορταζόμενο Αγίου,
7. Όταν ψάλλεται το "Τήν Τιμιωτέραν...", 8. Στη μικρά Είσοδο, όταν περνά μπροστά μας το Ευαγγέλιο, 9. Στη μεγάλη Είσοδο, όταν περνούν τα Άγια Δώρα, 10. Στο "Άγιος ο Θεός", 11. Στο "Δεῦτε προσκυνήσωμεν", 12. Όταν πλησιάζουμε να κοινωνήσουμε. Κανονικά δεν κάνουμε τον σταυρό μας, όταν φιλούμε το χέρι του παπά, όταν παίρνουμε αντίδωρο ή όταν ο παπάς θυμιατίζει (εκεί κάνουμε υπόκλιση).... (Προς τη Νίκη, τεύχος 738).
Η άνευ φραγμών ληστρική εκμετάλλευσις των φυσικών πόρων της δημιουργίας, αποτελούσα την κυρίαν αιτίαν καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, είναι κατά την μαρτυρίαν της Θεολογίας, της τέχνης και της λογοτεχνίας αποτέλεσμα πτώσεως του ανθρώπου, παρακοής προς την εντολήν του Κυρίου και μη συμμορφώσεως προς το θέλημα του Θεού (Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης, "Άγιος Νικήτας", Περιοδικό Ι. Μ. Σερρών και Νιγρίτης).
Το περπάτημα βελτιώνει τη γενική μας υγεία, δυναμώνει καρδιά και πνεύμονες, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνει την ενέργεια και γυμνάζει όλους τους μυς (Προς τη Νίκη, τεύχος 737).
Το παράξενο είναι ότι ο τζίτζικας δεν τραγουδά με το στόμα και είναι κουφός (Προς τη Νίκη).
Η καλή δουλειά δεν θέλει μόνο κόπο, αλλά και τρόπο ( Προς τη Νίκη, τεύχος 739).
Αἰσχρόν ἐστι προδοῦναι τούς εὐεργέτας: είναι ντροπή να προδίδει κάποιος αυτούς που τον έχουν ευεργετήσει ( Προς τη Νίκη, τεύχος 737).
Μπροστά σου γονατίζουμε, Πρόδρομε του Χριστού μας, και την καρδιά υψώνουμε σε σένα και το νου μας. Παρακαλώντας σε θερμά να' ταν με την ευχή σου να μιμηθούμε όλοι μας την αυστηρή ζωή σου, για ν' αποκτήσουμε βαθειά μετάνοια τι απλώνει καρπό της την ταπείνωση, μες στης ψυχής το αλώνι, που είναι χρυσάφι καθαρό και στη φωτιά δε λειώνει ( Ανθή Λιβάνη).
Εάν τα πλήθη των πιστών ήταν δυνατόν να επιθέσουν δική τους επιγραφή επάνω στον σταυρό, θα χρησιμοποιούσαν τους λόγους "οὕτως ἠγάπησεν ὁ Θεός τόν κόσμον (Ιωάννου, γ, 16)"῾ Η σταυρική θυσία του ενανθρωπίσαντος Υιού και Λόγου του Θεού είναι η ύψιστη εκδήλωσις της απείρου αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπον. "Πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτόν μή ἀπόληται, ἀλλ' ἔχῃ ζωήν αἰώνιον" (Σπουδαία φράση).
Η επικοινωνία με τον Χριστό, ότα γίνεται απλά, απαλά, χωρίς πίεση κάνει τον διάβολο να φεύγει. Ο σατανάς δεν φεύγει με πίεση. Απομακρύνεται με την πραότητα και την προσευχή. Υποχωρεί όταν δει την ψυχή να τον περιφρονεί και να στρέφεται με αγάπη προς τον Χριστό. Την περιφρόνηση δεν μπορεί να την υποφέρει, διότι είναι υπερόπτης (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης).
Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου