
Τον ίδιο λόγο μπορούμε να επαναλάβουμε κι εμείς, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον Θεό και να πούμε:
Στη θλίψη μας, σε θυμηθήκαμε, Κύριε. Στην άνεση και στην καλοπέραση, στην αφθονία και στον πλούτο, όταν όλα πήγαιναν καλά στη ζωή μας, σε είχαμε ξεχάσει. Και όταν ήλθαν τα δύσκολα, όταν οι θλίψεις μας βρήκαν και μας εξουθένωσαν, τότε σε θυμηθήκαμε και αναζητήσαμε το πρόσωπό σου.
Ζούσαμε σε πλάνη, νομίζαμε ότι έτσι θα περάσει όλη μας η ζωή, χωρίς δυσκολίες και πόνους, χωρίς θλίψεις και βάσανα. Ήμασταν μέσα σε ομίχλη και δεν βλέπαμε καλά. Και τώρα που μας χτύπησαν τα αστροπελέκια, τώρα φωτίσθηκε ο ουρανός της ψυχής μας και είδαμε.
"Ἡ παιδεία Κυρίου Κυρίου ἀνοίγει μου τὰ ὦτα", λέγει πάλι ο Προφήτης (Ησ. ν.5). Η παιδαγωγία του Θεού με τις δοκιμασίες που επιτρέπει στη ζωή μου, ανοίγει τα αυτιά μου στα δικά Του μηνύματα.
Ο άνθρωπος με τον πόνο ξυπνά από τον λήθαργο της απιστίας και αναισθησίας και αισθάνεται πλέον πνευματικά. Ανοίγει τα αυτιά του στα μηνύματα του ουρανού, ανοίγει τα μάτια του στον κόσμο του Θεού, περνά από τον κόσμο του ψεύδους και της απάτης στον κόσμο της αλήθειας και του φωτός, στον κόσμο της αιωνιότητος. Συναντά προσωπικά τον Θεό και αισθάνεται ότι Εκείνος βρίσκεται πλέον στο κέντρο της ζωής του. Ζει θεοκεντρικά. Πιστεύει!
Ήταν ευεργετικό και σωτήριο που με ταπείνωσες, Κύριε, με τις δοκιμασίες μου, ώστε να μάθω τα προστάγματά σου. Διότι η ταπείνωση γεννά τη γνώση των δικαιωμάτων του Θεού. Οι άνθρωποι που σκέπτονται μ' αυτόν τον τρόπο παθαίνουν αυτό που έπαθε ο απόστολος Πέτρος, ο οποίος όταν επρόκειτο να βυθισθεί στη θάλασσα, επικαλέσθηκε τη βοήθεια του Κυρίου, για να σωθεί.
Έτσι και αυτοί περισσότερο τρέχουν στον Θεό, όταν πονούν, και αισθάνονται οικείο τον ευεργέτη,όταν έχουν θλίψη. "Επειδή κάμνουσα ψυχή ἐγγύς ἐστι Θεοῦ". Η ψυχή που υποφέρει είναι κοντά στον Θεό, και η ανάγκη την επιστρέφει σ' Αυτόν που μπορεί να δώσει βοήθεια, ο Οποίος είναι πιθανόν να περιφρονείται, όταν δίνει πλουσιοπάροχα τις δωρεές Του. Για αυτό να στρέφουμε το βλέμμα μας προς τα άνω, αδελφοί, σε κάθε καιρό, και σε κάθε περίσταση να έχουμε στήριγμα την καλή ελπίδα.
Ούτε όταν όλα πηγαίνουν καλά και ευθυμούμε να διώχνουμε τον φόβο, ούτε όταν έλθουν τα θλιβερά να χάνουμε την ελπίδα μας. Να θυμηθούμε και στην καλοκαιρία την τρικυμία, και στην κακοκαιρία τον κυβερνήτη. Αλλά να μην αποκάμνουμε στις θλίψεις ούτε να γίνουμε δούλοι κακοί που θα δοξάζουμε τον Δεσπότη, όταν μας δίνει τα αγαθά Του και δεν θα μένουμε κοντά Του, όταν μας παιδαγωγεί με τις θλίψεις· "καίτοι ποτέ κρείσσων ὑγίειας πόνος καί ὑπομονή ἀνέσεως"-αν και κάποτε είναι καλύτερος ο πόνος από την υγεία και η υπομονή στις δοκιμασίες από την άνετη και χωρίς θλίψη ζωή.
Εκτός όμως από την ταπείνωση και την πίστη, μας χαρίζει και μια τρίτη, μέγιστη αρετή, την αγάπη.
Μας οδηγεί στους αδελφούς μας με διαφορετικές προϋποθέσεις. Ο πονεμένος μπορεί ευκολότερα να συμπονεί, να συμμετέχει στον πόνο του πλησίον και να σηκώνει τα βάρη του. Γνωρίζει τι σημαίνει θλίψη, πόση υπομονή θέλει η αρρώστια, πόσο ταλαιπωρεί η ανέχεια, πόσο βασανίζει η αδικία.
Γνωρίζει τι σημαίνει να πονάς για όλα αυτά. Ο πόνος μαλακώνει τον άνθρωπο, τον κάνει πιο ανθρώπινο, πιο συγκαταβατικό, πιο φιλάνθρωπο και συμπονετικό. Το βλέπουμε αυτό μέσα σ' έναν θάλαμο νοσοκομείου. Οι ασθενείς, που νοσηλεύονται εκεί, πόσο πρόθυμα συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλο, σύμφωνα βέβαια με τις δυνατότητές τους!
Διότι όλοι δοκιμάζονται. Όλοι υποφέρουν. Η κοινή θλίψη χαρίζει αλληλοκατανόηση και ενισχύει την αλληλοβοήθεια, τη φροντίδα, το ενδιαφέρον, την αγάπη προς τον πλησίον.
Ο άνθρωπος που δοκίμασε τον πόνο βοηθεί έτσι πιο πολύ από τους άλλους στην εξάλειψη του πόνου. Διότι σηκώνει πρόθυμα και λιγοστεύει τον πόνο του αδελφού του. Ο πονεμένος συμπαρίσταται με χαρά και ανακαουφίζει από τον πόνο τον πλησίον του, καταργεί τον πόνο. Αυτό που μένει τελικά είναι η αγάπη.
![]() |
Γέροντας Σωφρόνιος |
(Αρχιμ. Αστερίου Χατζηνικολάου, Φως στο μυστήριο του πόνου, εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2015)
συνεχίζεται....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου