Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Φράσεις για προβληματισμό 113ο μέρος



Η σκληρότητα είναι ένα ελάττωμα αντίθετο στην ευσπλαχνία. Εκδηλώνεται και εκφρράζεται με πέντε τρόπους: με το να μη  αισθάνεται κάποιος οίκτο, με το να μη βοηθά κατά τη δύναμή του τον φτωχό που έχει ανάγκες, με το να μη θέλει να συγχωρήσει τις ύβρεις που του έκαναν, με το να τιμωρεί τους άλλους χωρίς να το αξίζουν ή περισσότερο από όσο αξίζουν τα σφάλματά τους και, τέλος, με το να βλάπτει τον πλησίον του χωρίς αφορμή. 

Παρομοιάζεται συνήθως με τη λεοπάρδαλη, που είναι ένα ζώο θηριώδες και σκληρό και καταξεσκίζει τα ζώα και τους ανθρώπους, όταν της τύχει, χωρίς συγκρατημό. Αυτό το θηρίο που κατοικεί στα δάση κι επιθυμεί να δείχνει τη σκληρότητά του επάνω στους ανθρώπους, παρομοιάζεται μ' εκείνους για τους οποίους γράφει στην τραγωδία του ο Κλαυδιανός: δεν υπάρχει σκληρότερο πράγμα στον κόσμο από έναν άχρηστο άνθρωπο που γίνεται κύριος και αποκτά εξουσία, γιατί επιθυμεί να γίνει πολύ γρήγορα πλούσιος και σκέπτεται να πλουτίσει με τον ιδρώτα του φτωχού. 

Η Θεία Γραφή μας δίνει δυο φοβερά παραδείγματα σκληρότητας: ένα στην Παλαιά Διαθήκη, στο πρόσωπο του Φαραώ, του βασιλιά της Αιγύπτου, που διέταξε τις Αιγύπτιες μαίες να θανατώνουν τα βρέφη των Εβραίων που έπεφταν στα χέρια τους, και το άλλο στο πρόσωπο του Ηρώδη, βασιλιά της Ιουδαίας, που, από φόβο μήπως γεννηθεί κάποιο παιδί που θα του πάρει το βασίλειο, διέταξε να φονεύσουν όλα τα νήπια, που δεν ήταν πάνω από δυο ετών. Ανάμεσα σ' αυτά λένε πως ήταν κι ένα δικό του παιδί, που είχε την ίδια τύχη με τα άλλα, τα οποία ήταν ο στόχος της σκληρότητάς του (Ωραίες σκέψεις από το Περιοδικό ο Ταξιάρχης). 

Τό ψεύδεσθαι ἀνελεύθερον, ἡ ἀλήθεια γενναῖον: το να λέει κανείς ψέματα είναι χαρακτηριστικό ανελεύθερου και δουλοπρεπούς ανθρώπου. Ενώ το να λέει κανείς την αλήθεια, δείχνει άνθρωπο με γενναίο φρόνημα (Αρχαίο ρητό). 

Ἐμοί τήν ἀλήθειαν ἀσκέειν, ἀγών μέγιστος: το πιο μεγάλο για μένα αγώνισμα είναι να εφαρμόζω την αλήθεια (Ηρόδοτος). 

Μίσει τούς κολακεύοντας ὥσπερ τούς ἐξαπατῶντας · ἀμφότεροι γάρ πιστευθέντες τούς πιστεύσαντας ἀδικοῦσι: να μισείς αυτούς που κολακεύουν τους άλλους, όπως και αυτούς που εξαπατούν τους άλλους. Γιατί και οι δύο, όταν γίνουν πιστευτοί, ζημιώνουν και αδικούν αυτούς που τους έδειξαν εμπιστοσύνη και τους πίστεψαν (Ισοκράτης). 

Κοιτάξτε πώς συμπεριφέρονται αυτοί οι πολιτικοί τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδωτική τους ζωή. Στο δημόσιο τομέα ανήγειραν για μας τέτοια και τόσα οικοδομήματα και περίλαμπρους ναούς, ὠστε να μην έχει μείνει σε κανέναν από τους μεταγενέστερους η δυνατότητα να τα ξεπράσει. Στην ιδιωτική τους όμως ζωή, ήταν τόσο απλοί και τόσο σταθεροί στο ήθος της δημοκρατίας, ώστε, αν κανείς ξέρει από σας ποιο είναι το σπίτι του Αριστείδη, του Μιλτιάδη και των άλλων τότε επιφανών ανδρών, βλέπει ότι δεν ήταν καθόλου πολυτελέστερο από το σπίτι του γείτονά τους. Γιατί δεν πολιτεύονταν για να κάνουν περιουσία, αλλά ο καθένας τους πίστευε ότι έπρεπε να αυξήσει το έσοδο του δημοσίου... (Δημοσθένης, Β' Ολυνθιακός). 

Τῶν συκοφαντῶν ἔργον ἐστί, καί τούς μηδέν ἡμαρτηκότας εἰς αἰτίαν καθιστάναι: έργο των συκοφαντών είναι, ακόμη κι εκείνους που είναι αθώοι και δεν έχουν κάνει κανένα κακό, να τους μπλέκουν σε κατηγορίες (Ισοκράτης). 

Να ακούς ευγενικά. Να απαντάς συνετά. Να σκέπτεσαι σοβαρά. Να αποφασίζεις αμερόληπτα (Σπουδαία σκέψη). 

Πρίν ἤ ἀκοῦσαι, μή ἀποκρίνου καί ἐν μέσῳ λόγων μή παρεμβάλλου: προτού ακούσεις τι θέλουν να σου πουν, μην αποκρίνεσαι και μην παρεμβάλλεσαι εν μέσω συζητήσεων, διακόπτοντας αυτούς που ομιλούν (Σοφία Σειράχ ια, 8). 

Με ποια κριτήρια κρίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας; Με ποια κριτήρια διαλέγουμε τους φίλους μαςή τους συνεργάτες μας; Η αρετή, ο καλός χαρακτήρας, η ειλικρίνειά τους παίζουν τον πρώτο ρόλο στην κρίση μας; .... Να κρίνεις με όσα ξέρεις και όχι με όσα υποθέτεις (Σπουδαία σκέψη). 

Κύριε, αν Σε δοξολόγησα λίγο, είναι γιατί η γλώσσα μου είναι φτωχή. Αν σου είπα τον πόνο μου, είναι γιατί Σε θεωρώ γιατρό μου. Αν Σε παρακάλεσα τόσο, είναι γιατί Σε ήθελα δίπλα μου. Αν Σε πίκρανα πολύ, είναι γιατί συγγενεύω με τον πηλό. Αν Σου ζήτησα έλεος, είναι γιατί τα λάθη μου έγιναν αμέτρητα. Στήριξέ με, Αγαθέ, ώστε πάντα να προσπαθώ να θυμίζω "τό ὄνομά Σου τοῖς ἀδελφοῖς μου" (Σπουδαία σκέψη). 


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails