Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ρήσεις προγόνων




Ἐκ τῶν γάρ αἰσχρῶν λημμάτων τούς πλείονας ἀτωμένους ἴδοις ἄν ἤ σεσωσμένους: μπορείς να δεις ότι οι πιο πολλοί από τα άνομα και παράνομα κέρδη να έχουν γίνει δυστυχισμένοι παρά να έχουν σωθεί (Σοφοκλής, Αντιγόνη).
 photo 2365662as983w1dxl.gif Μοχθεῖν ἀνάγκη τούς θέλοντας εὐτυχεῖν: είναι ανάγκη να κοπιάζουν και να μοχθούν αυτοί που θέλουν να ευτυχούν στη ζωή τους (Μένανδρος).
Ἀκολουθεῖ τῇ μικροψυχίᾳ μικρολγία, μεμψιμοιρία, δυσελπιστία, ταπεινότης: τη μικροψυχία ακολουθεί η μικροπρέπεια, η γκρίνια και μουρμούρα, η απελπισία και το συναίσθημα (στον μικρόψυχο) ότι είναι ασήμαντος (Αριστοτέλης).
Κτῆσαι ἐν μέν  νεότητι εὐπραξίαν, ἐν δέ γήρᾳ σοφίαν: προσπάθησε κατά τη νεότητά σου να αποκτήσεις ευτυχία και στα γηρατειά σου σοφία και σύνεση (Βίας ο Πριηνεύς).
Κλέπτων δ' ὅταν τις ἐμφανῶς ἐφευρεθῇ, σιγᾶν ἀνάγκη, κἄν καλόν φέρῃ στόμα: όταν κάποιος συλληφθεί στα φανερά ότι έχει κλέψει, είναι ανάγκη να σωπαίνει, ακόμη και όταν το στόμα του λέει γλυκά λόγια (Σοφοκλής). 
Τῇ δέ ὀργῇ ἔσῃ ἐγκρατής, ἄν παραπλησίως ἔχῃς πρός τούς ἁμαρτάνοντας, ὥσπερ ἄν πρός σεαυτόν ἁμαρτάνοντα καί τούς ἄλλους ἔχειν ἀξιώσειας: την οργή σου θα τη συγκρατείς, αν σε κείνους που πέφτουν σε σφάλματα, τους συμπεριφέρεσαι όπως θα επιθυμούσες και εκείνοι να συμπεριφέρονται σε εσένα, όταν εσύ πέφτεις σε σφάλμα (Ισοκράτης).
Τό ἀόργητον ἀνδρός ἐστι σοφοῦ: το να μην οργίζεται κάποιος είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα σοφού ανθρώπου (Πλούταρχος).
Ὀργῆς χάριν τά κρυπτά μή ἐκφάνῃς φίλου: εξαιτίας της οργής σου μην αποκαλύψεις τα μυστικά του φίλου σου (Μένανδρος). 
Ὅτῳ μετά ἀνατάσεως καί ἀπειλῆς ἐπιχειρεῖς, μέμνησο προλέγειν ὅτι ἥμερος εἶ, καί οὐδέν ἄγριον δράσας ἀμετανόητος καί ἀνεύθυνος διαγενήσῃ: ό, τι επιχειρείς με ένταση νεύρων και απειλή να θυμάσαι εκ των προτέρων ότι είσαι εξημερωμένος (ήμερος) άνθρωπος και αν διαπράξεις κάτι άγριο, και θα μετανιώσεις γι' αυτό και υποχρεωμένος είσαι να αναλάβεις και την ευθύνη για τις συνέπειες (Eπίκτητος). 
Ἀδελφός πολεμῶν ἀδελφῷ, οὐκ ἀλλότριον, ἀλλ' οἰκεῖον μέρος βλάπτει: ο αδελφός εάν πολεμά τον αδελφό του δεν βλάπτει κάποιον ξένο, αλλά δικό του μέρος. Είναι δηλαδή σαν να προκαλεί βλάβη στο σώμα το δικό του (Πλούταρχος). 
Τάς ἰδέας νοεῖσθαι μέν ὁρᾶσθαι δ' οὔ: οι ιδέες (ιδεολογικά ρεύματα) γίνονται αντληπτές (αντιληπτά) με τον νου. Δεν φαίνονται με τα μάτια (Πλάτων). 
Πολλῶν ὄντων τῶν ψυχικῶν παθῶν, ἡ λύπη χαλεπωτάτη πέφυκεν εἶναι πάντων: από όλα τα πάθη της ψυχής η λύπη από φυσικού της είναι το πιο ανυπόφορο απ' όλα (Πλούταρχος).
Η πολυμάθεια πάρα πολύ ωφελεί και πάρα πολύ βλάπτει αυτόν που την έχει, ανάλογα με τις περιστάσεις. Ωφελεί τον έξυπνο άνδρα, βλάπτει όμως τον επιπόλαιο που απερίσκεπτα τα λέει όλα και σε οποιαδήποτε συγκέντρωση (Ανάξαρχος). 
Οὐδέν ἄλλο ἔχουσα ἐς Ἄδου ἡ ψυχή ἔρχεται πλήν τῆς παιδείας καί τροφῆς: η ψυχή έρχεται στον Άδη χωρίς να κουβαλάει τίποτε άλλο πέρα από την παιδεία της και την αγωγή της (Πλάτων, Φαίδων).
Ναῦν τοι μι' ἄγκυρα οὐχ ὁμῶς σώζειν φιλεῖ ὡς τρεῖς ἀφέντι: η μια άγκυρα συμβαίνει να μην εξασφαλίζει το πλοίο, όπως θα το στερέωνε κάποιος με τρεις άγκυρες (Ευριπίδης).

Ευφρόσυνος και χαλαρωτικός ο μήνας Αύγουστος! 
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails