Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Προγονικές συμβουλές




Ἐγγύην φεῦγε: Να αποφεύγεις να γίνεσαι εγγυητής (Αρχαίο ρητό)
Παιδί τῆς ἐγγυήσεως εἶναι ἡ συμφορά (Αρχαίο ρητό)
Ραθυμίας περίφευγε καὶ κακούς φίλους: Να αποφεύγεις την τεμπελιά και τους κακούς φίλους (Μένανδρος)  
Ἡδονῆς κράτει(Κλεόβουλος ο Ρὀδιος): Προσπάθησε να κυριαρχείς στις επιθυμίες σου.
Εὐλαβοῦ τάς διαβολάς κἄν ψευδεῖς ὦσιν: να φοβάσαι και να προσέχεις τις διαβολές και τις συκοφαντίες, έστω κι αν αυτές είναι ψεύτικες (Αρχαίο ρητό)
Ἀθάνατον ἔχθραν μὴ φύλαττε, θνητός ὤν (Μένανδρος): Αθάνατη έχθρα μην κρατάς (μην είσαι μνησίκακος), αφού είσαι θνητός.
Πᾶν ὅ, τι ἄν μέλλῃς ἐρεῖν πρότερον ἐπισκόπει τῇ γνώμῃ· πολλοῖς γάρ ἡ γλῶττα προτρέχει τῆς διανοίας: Για ό, τι πρόκειται να μιλήσεις, προηγουμένως να σκεφτείς καλά. Γιατί σε πολλούς η γλώσσα τρέχει πιο μπροστά από τη σκέψη (Ισοκράτης)
Mὴ πᾶσιν, ἀλλὰ τοῖς δοκίμοισι πιστεύειν· τὸ μὲν γὰρ εὔηθες, τὸ δὲ σωφρονέοντος: Να μην εμπιστεύεσαι εύκολα όλους.  Να έχεις εμπιστοσύνη σε αυτούς που τους έχεις δοκιμάσει και αποδείχθηκαν αξιόπιστοι. Γιατί το ένα είναι μωρία και ανοησία, το άλλο είναι φρόνηση, δείχνει άνθρωπο συνετό (Δημόκριτος)
Ὁ συκοφάντης έστί τοῖς πέλας λύκος: Ο συκοφάντης είναι λύκος για εκείνους που βρίσκονται κοντά του (Μένανδρος)
Κάποια μέρα στην αρχαία Ελλάδα ο Περικλής έμαθε πως ο σοφός Αναξαγόρας ήταν κατάκοιτος και κινδύνευε να πεθάνει από την πείνα. Έτρεξε τότε σπίτι του και με ύφος λυπημένο του είπε:
-Αν πεθάνεις, δεν θα κλάψω εσένα, αλλά την πόλη που θα χάσει έναν τέτοιο σοφό άνθρωπο. Ο Αναξαγόρας τότε με μισοσβησμένη φωνή του απάντησε:
-Περικλή, εκείνοι που χρειάζονται το λυχνάρι, του ρίχνουν και λάδι.
Σόλων πῶς ἄριστα αἱ πόλεις οἰκοῖντο ἐρωτηθείς εἶπεν, ἐάν οἱ μέν πολῖται τοῖς ἄρχουσι πείθωνται οἱ δέ ἄρχοντες τοῖς νόμοις: Όταν ο Σόλωνας ρωτήθηκε πώς θα κυβερνούσαν οι πόλεις με τον καλύτερο τρόπο, είπε:"αν οι πολίτες υπακούουν στους άρχοντες και οι άρχοντες στους νόμους" (Ανθολόγιον του Στοβαίου)
Σπεῦδε βραδέως: Με περίσκεψη να προχωρείς στις ενέργειές σου (Πυθαγόρειοι)
Ὅ μέλλεις πράττειν, μή πρόλεγε· ἀποτυχών γάρ γελασθήσῃ: αυτό που πρόκειται να κάνεις μην το διατυμπανίζεις από πριν. Γιατί θα γελοιοποιηθείς αν δεν κατορθώσεις να το πραγματοποιήσεις. (Πιττακός ο Μυτιληναίος)
Οὐ μετανοεῖν ἀλλά προνοεῖν χρή τόν ἄνδρα τόν σοφόν: Δεν μετανιώνει για όσα έκανε ο σοφός και συνετός άνθρωπος, εφόσον προνοεί, όταν προβαίνει σε κάποια ενέργεια, για να προλάβει κάτι κακό που μπορεί να γίνει (Επίχαρμος)
Ὡς ἄριστος οἶκός ἐστιν,ὁ τῶν περισσῶν μηδενός δεόμενος καί τῶν άναγκαίων μηδενός ενδεόμενος: Τέλεια και άριστη είναι η οικογένεια, το σπίτι εκείνο το οποίο δεν έχει ανάγκες περιττές και από τα αναγκαία τίποτε δεν του λείπει, δεν στερείται (Πιττακός ο Μυτιληναίος)  
Ἀνεξέταστον μή κόλαζε οὐδένα: Προτού ανακρίνεις και εξετάσεις με προσοχή να μην καταδικάζεις κανέναν (Αρχαίο ρητό)
Λαῷ μή πίστευε· πολύτροπος ἔστιν ὅμιλος· λαός τοι καί ὕδωρ καί πῦρ ἀκατάσχετα πάντα: Να μην έχεις εμπιστοσύνη στη μάζα, στον όχλο. Ο όχλος είναι ακατάστατος και ασταθής. Λαός, νερό, φωτιά είναι και τα τρία στοιχεία ακατάσχετα-δεν ελέγχονται δηλαδή (Φωκυλίδης)
Πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι δεν είναι εύκολο στον άνθρωπο να σχηματίσει σωστή άποψη και γνώμη ορθή για κάτι, εάν δεν το συζητάει κάθε ημέρα και δεν ακούει και τς γνώμες των άλλων κι αν δεν το δοκιμάζει στην πρακτική του βίου, στην καθημερινή πράξη (Επίκτητος)
Σοφόν ἕν βούλευμα τάς πολλάς χέρας νικᾷ, σύν ὄχλῳ δ' ἀμαθίᾳ πλεῖστον κακόν: Μια απόφαση σοφή, δηλαδή που λαμβάνεται κατόπιν βαθιάς μελέτης και πολλής σκέψεως νικά πολλά χέρια. Μια όμως απόφαση ασύνετη, δηλαδή που λαμβάνεται χωρίς πολλή σκέψη λόγω αμαθείας και υποστηρίζεται από τον όχλο, γίνεται αιτία μεγάλου κακού (Ευριπίδης)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails