Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ερωτήματα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας



Μπορεί ο Σόλωνας να έλεγε ''Γηράσκω δ' ἀεὶ πολλὰ διδασκόμενος" και οι αρχαίοι μας πρόγονοι να έδιναν μεγίστη σημασία στην καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής, όμως ο Μυριβήλης τόνιζε: "Η αλήθεια είναι ζήτημα απόψεως". Έτσι, ανατρέχω στο παρελθόν, για να ανακαλύψω με ερωτήματα την αλήθεια και μέσω αυτής θα ανιχνεύσω το παρόν.

Ρώτησαν κάποτε το Δημοσθένη γιατί ο άνθρωπος έχει δυο αυτιά και μια γλώσσα. Εκείνος απάντησε: για να ακούει δυο φορές και να απαντάει μία.
Κάποτε ρώτησαν το Σόλωνα, έναν από τους επτά Έλληνες σοφούς και νομοθέτη της Αθήνας τι είναι νόμος. Η απάντησή του ήταν: Νόμος είναι ο ιστός της αράχνης που πιάνει τα μικρά και αδύνατα έντομα, ενώ αντίθετα τα μεγαλύτερα κι ισχυρότερα δεν τα πιάνει, αλλά τον καταστρέφουν (τον ιστό) και περνάνε ελεύθερα.
Τι είναι η προσευχή: Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος έλεγε ότι η αληθινή βάση της προσευχής είναι αυτή κατά την οποία ελέγχεις τους λογισμούς και με μεγάλη ησυχία και γαλήνη προσεύχεσαι, ώστε να μη σκανδαλίσεις κανένα. Διότι αυτός που προσεύχεται έτσι, αν δεχθεί τη χάρη και την τελείωση του Θεού, μέχρι το τέλος, αν έτσι προσεύχεται, θα ωφελήσει και πολλούς άλλους. 

Περί υπομονής: Ο Άγιος Κύριλλος των Ιεροσολύμων μας θυμίζει τα λόγια του Κυρίου:"Έχω εξουσία να θυσιάσω την ψυχή μου κι έχω εξουσία να την πάρω πάλι". Αναφέρει μάλιστα ότι αν ο Θεός δεν ήθελε, δεν θα γινόταν η θυσία. Ήλθε επομένως με την προαίρεσή Του προς το Πάθος, όντας χαρούμενος για την πράξη Του αυτή, μειδιώντας για το στεφάνι της δόξας, πλήρης χαράς για τη σωτηρία των ανθρώπων, χωρίς να ντρέπεται για το Σταυρό, διότι έσωζε την Οικουμένη. Δεν ήταν ο πάσχων τιποτένιος άνθρωπος, αλλά ο Θεός που ενανθρώπησε και αγωνίστηκε στο άθλημα της υπομονής.
Περί εξουσίας: Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει ότι όσο είναι δύσκολο στον άνθρωπο να εξουσιάζεται, τόσο δυσκολότερα θα μάθει να εξουσιάζει τους ανθρώπους. Και μάλιστα, όταν παίρνει εξουσία, όσο μεγάλο είναι το ύψος και το αξίωμά της, άλλο τόσο μεγάλος είναι κι ο κίνδυνος. 
Ποιο είναι το πιο βαρύ πράγμα στον κόσμο; Ο Έλληνας φιλόσοφος Χρήστος Μαλεβίτσης έλεγε ότι είναι το ανθρώπινο δάκρυ. Είναι η μόνη περίπτωση όπου η ψυχή του ανθρώπου γίνεται ύλη και στάζει σε μια σταγόνα.
Τι είναι η αγάπη; Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι λέει ότι Αγάπη
είναι όταν είσαι στο δωμάτιό σου τα Χριστούγεννα κι ανοίγεις τα δώρα. Αν σταματήσεις το άνοιγμα... θ' ακούσεις την αγάπη. 
Ποιες είναι οι επτά αιτίες που δημιουργούν τις ανθρώπινες πράξεις; Ο Αριστοτέλης έλεγε: τύχη, φύση, παρόρμηση,
συνήθεια, λογική, πάθος, πόθος.
Τι είναι το κράτος; Ο Νίτσε θεωρούσε ότι είναι το πιο παγερό από όλα τα παγερά τέρατα.
Ποια είναι η βάση, αλλά και το θεμέλιο του κράτους; Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι είναι η καλή αγωγή και η μόρφωση των νέων.
Ποια βασιλικά λόγια εκφράζουν γενναιότητα; 
Πριν από τη μάχη των Θερμοπυλών ο θρυλικός βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας απευθύνθηκε στους στρατιώτες του με τέτοια λόγια:"Ελάτε να προγευματίζουμε καλά, γιατί το γεύμα θα το πάρουμε στο βασίλειο του Άδη".
Τι είναι κόμμα; Σύμφωνα με τον πεζογράφο και κριτικό,  Εμμανουήλ Ροΐδη: Κόμμα = Ὁμάς ἀνθρώπων, εἰδότων ν' ἀναγιγνώσκωσι καὶ ν' ἀρθογραφῶσιν ἐχόντων χεῖρας καὶ πόδας ὑγιεῖς, ἀλλά μισούντων πᾶσαν ἐργασίαν, οἵτινες ἐνούμενοι ὑπὸ ἕναν οἰονδήποτε ἀρχηγόν, ζητοῦσι ν' ἀναβιβάσωσιν αὐτὸν διὰ παντὸς μέσου εἰς τὴν ἕδραν πρωθυπουργοῦ, ἵνα παρέχῃ αὐτοῖς τὰ μέσα νὰ ζῶσι χωρὶς νὰ σκάπτωσι.

Τι είναι το Ελληνικό κοινοβούλιο; Ένας 14χρονος μαθητής αναφέρει: "...σύνολο διεφθαρμένων ανθρώπων. Όλοι οι βουλευτές είναι κλέφτες και προδότες. Έχουν κατακλέψει το ελληνικό δημόσιο κι αυτό βέβαια το πληρώνει ο ελληνικός λαός, ενώ αυτοί μένουν ατιμώρητοι. Έχουν τη βουλευτική τους ασυλία κι έτσι κάθε ρουφιάνος βουλευτής κάνει ό, τι θέλει, χωρίς καμιά συνέπεια. Ακόμα κι εμένα που είμαι μόλις 14 χρονών, έχουν καταφέρει να με κάνουν να τους μισήσω. Ο ελληνικός λαός πεθαίνει κι αυτοί βασιλεύουν. Άνθρωποι έχουν μπει στη φυλακή για 1000 ευρώ, ενώ άλλοι έχουν κλέψει δισεκατομμύρια... Αλλά, αφού είναι βουλευτές, όλα ξεχνιούνται και δεν τρέχει τίποτα. Πλέον η μόνη λύση, για να αλλάξει αυτό, είναι να φάνε όλοι ξύλο και να φύγουν, ώστε να έρθουν νέοι αξιόλογοι άνθρωποι από τον απλό λαό".
Κι όμως κάποτε υπήρξε ένας πραγματικός Έλληνας. Τα λόγια του με κάνουν να νιώθω περηφάνια: «Θέλω να είμαι ωραίο δείγμα ανθρώπου Έλληνος. Να σκοπός μιας ζωής! Δουλεύοντας για τον Ελληνισμό, δουλεύω για τον εαυτό μου. Θέλω να ξοδέψω την ψυχή μου μέσα στο έθνος μου, σε μια αλληλεγγύη με τους ομοφύλους μου»( Ίων Δραγούμης)
Τελικά, ποιο είναι το δυσκολότερο πράγμα; Ο Θαλής ο Μιλήσιος, αλλά και ο Σωκράτης έλεγαν: να γνωρίσεις τον εαυτό σου. 


2 σχόλια:

Antreas Papas είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο. Όπως και τα υπόλοιπα που έχω διαβάσει δείχνουν ωραίο μεστό λόγο, γνώσεις και καλή θέληση.

ΑΝΘΗ είπε...

Καλημέρα katharma (Μου φαίνεται περίεργο που καλημερίζω εσένα έτσι!)

Σε ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια! Να είσαι καλά! Να έχεις μια ευλογημένη μέρα!

Related Posts with Thumbnails