Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Πατερικά κελεύσματα



Μὴ φιλεχρήσῃς πρὸς ἄνθρωπον μάτην: Μη σου αρέσει να δημιουργείς έχθρα με ανθρώπους χωρίς λόγο και σπουδαία αιτία. (Παροιμίες, γ, 30)
Μὴ εἴπῃς · αὔριον δώσω, δυνατοῦ σου ὄντος εὖ ποιεῖν. Οὐ γὰρ οἶδας τὶ τέξεται ἡ ἐπιοῦσα (Παροιμίες γ, 28): Μην πεις στο δυστυχισμένο ότι θα του δώσεις αύριο, εφόσον σήμερα μπορείς να κάνεις το καλό. Δεν ξέρεις τι θα φέρει σε σένα και σε αυτόν η αυριανή μέρα.
Τρεις βασικές προϋποθέσεις για να είναι αληθινή η μετάνοιά μας: στην καρδιά συντριβή, στο στόμα εξομολόγηση και στο βίο διόρθωση (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Να επιδίδεσαι με ζήλο και επιμέλεια στην ανάγνωση των Αγίων Γραφών, στην παρηγοριά και νουθεσία των ανθρώπων που θλίβονται και κλονίζονται, στη διδασκαλία όλων των πιστών. "Πρόσεχε τῇ ἀναγνώσει, τῇ παρακλήσει, τῇ διδασκαλίᾳ" (Α' Τιμοθ. δ, 13)
Καὶ τοῖς λόγοις σου ποίησον ζυγὸν καὶ σταθμὸν καὶ τῷ στόματὶ σου ποίησον θύραν καὶ μοχλόν (Σοφία Σειράχ, 27, 25): Για τα λόγια σου κάμε ζυγαριά και ζύγια. Ζύγισέ τα προτού να τα εκφράσεις και φτιάξε θύρα, αλλά και σύρτη στο στόμα σου.
Πάσῃ φυλακῇ τήρει σὴν καρδίαν: Με πολλή προσοχή κι επαγρύπνηση πρόσεχε πάντοτε την καρδιά σου και τον εσωτερικό κόσμο της ψυχής σου (Παροιμίες δ, 23)
Κοσμήσωμεν ἅπαντες καρδίας καὶ δεξώμεθα τοῦ κόσμου κοσμήτοραν καὶ κτίστην· ἥκει γὰρ βρέφος πρωτοτοκούμενον, πρὸς ναὸν τὸν ἅγιον αὐτοῦ, νέμων την παγκόσμιον χαρὰν τοῖς δεχομένοις αὐτόν : Ας στολίσουμε όλοι τις καρδιές μας και ας υποδεχτούμε Εκείνον που στόλισε και δημιούργησε τον κόσμο· γιατί έχει φτάσει μπροστά από τον άγιο ναό Του το βρέφος εκείνο που γεννήθηκε πρώτο, κατανέμοντας την παγκόσμια χαρά σε όσους Το δέχονται (Από την ακολουθία της Υπαπαντής)
Πήγαινε να παρακολουθήσεις τη μέλισσα και να μάθεις πόσο εργατική είναι και με πόση προσοχή, επιμέλεια και τάξη κάνει την εργασία της. Αυτής της μέλισσας τους κόπους, δηλαδή το μέλι, τρώνε ως τροφή και φάρμακο βασιλιάδες και απλοί άνθρωποι, αφού το μέλι εξυπηρετεί την υγεία. Γι' αυτό και η μέλισσα είναι αξιαγάπητη και δοξασμένη από όλους. Αν και είναι αδύνατη σωματικά, όμως τιμήθηκε και υψώθηκε, διότι προτίμησε τον κόπο της εργασίας, την οποία εργάζεται με τόσο τέχνη και σοφία. 
Τὸ γῆρας ἦλθεν· ἔξοδον κῆρυξ βοᾷ· πᾶς εὐτρεπίζου· πλησίον γὰρ ἡ κρίσις: Τα γηρατειά έφτασαν. Ο τελάλης διαλαλεί ότι πλησιάζει η αναχώρηση. Όποιος κι αν είσαι, να ετοιμάζεσαι. Διότι η κρίση πλησιάζει(Γρηγόριος Θεολόγος).

Τὴν πολιὰν τιμῶμεν οὐκ ἐπειδὴ τὸ λευκὸν χρῶμα τοῦ μέλανος προτιμῶμεν, ἀλλ' ὅτι τεκμήριον τῆς ἐναρέτου ζωῆς ἐστι: τα λευκά μαλλιά της γεροντικής ηλικίας τα τιμάμε, όχι επειδή προτιμούμε το λευκό από το μαύρο χρώμα των μαλλιών, αλλά διότι αυτό είναι απόδειξη ενάρετης ζωής (Ιωάννης Χρυσόστομος)
Θρὶξ λελευκασμένη τὴν ἐντεῦθεν τῆς ψυχῆς ἀποδημίαν βοᾷ καὶ διαμαρτύρεται: Η λευκή τρίχα των μαλλιών φωνάζει και προειδοποιεί για την αναχώρηση της ψυχής από αυτόν τον κόσμο (Ιωάννης Δαμασκηνός)
Κρίσις ἐστὶ τὸ μηδὲν ἄδικον καὶ ἄλογον ποιεῖν ἀλλά πάντα κεκριμένως καὶ μετὰ λόγου. Αὐτίκα γὰρ τῇ κρίσει ἕπεται καὶ ὁ ἔλεος. Ὁ γὰρ κεκριμένως ποιῶν πάντα, οἶδε καὶ τἰνας δεῖ ἐλεεῖν: Κρίση είναι το να μην κάνεις τίποτε το άδικο και παράλογο, αλλά όλα με περίσκεψη και σύνεση. Διότι την κρίση την ακολουθεί αμέσως και η ευσπλαχνία. Επομένως αυτός που τα κάνει όλα με περίσκεψη, γνωρίζει και σε ποιους πρέπει να δείξει έλεος (Θεοφύλακτος). 
Κατάλληλοι να κυβερνούν το λαό είναι εκείνοι οι οποίοι είναι συνετοί, φιλοδίκαιοι,πράοι, που αποδίδουν στον καθένα αυτό που του οφείλεται, χωρίς να ειρωνεύονται τους υφισταμένους τους, χωρίς να λένε ψέματα σε αυτούς, χωρίς να προσωποληπτούν, χωρίς κανένα να περιφρονούν, αλλά με το να είναι ίσοι σε όλους και μάλιστα επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους πιο αδύναμους (Π. Τρεμπέλα, Υπόμνημα εις τον Προφήτη Ησαΐαν, γ'5)
Η Θεία ευχαριστία, το μυστήριο που μας παραδόθηκε από  τον Κύριο, είναι το ανώτερο όλων των μυστηρίων, είναι το πιο θαυμαστό από όλα τα θαύματα, από όσα η δύναμη του Θεού ολοκλήρωσε. Είναι το πιο ψηλό από όσα επινόησε η σοφία του Θεού. Κι ακόμα, από όσα χάρισε η αγάπη του Θεού στους ανθρώπους, είναι εκείνο που τιμούν ανεξαιρέτως όλοι οι χριστιανοί. Διότι αυτό υπερέχει από όλα τα άλλα κατά την αριθμητική υπερβασία των όρων της φύσης, αφού όλα τα θαύματα προέρχονται από την υπερβασία κάποιων νόμων της φύσης, όμως το μυστήριο της Θείας Μετάληψης ξεπερνάει τα πάντα. Κατά αυτόν τον τρόπο και δίκαια μπορεί να ονομαστεί, αλλά και να θεωρηθεί το θαύμα των θαυμάτων και το μυστήριον των μυστηρίων (Άγιος Νεκτάριος)
Τρία πράγματα φοβάται ο αντίδικος Διάβολος, όπως αποκάλυψε σε έναν άγιο Γέροντα: "Ένα που φοράτε στο λαιμό σας, ένα που λούζεσθε στην εκκλησία και ένα που τρώτε στη λειτουργία." Αυτός δε τον ρώτησε πάλι ποιο από από τα τρία φοβόταν περισσότερο. Κι εκείνος απάντησε: "Αν προσέχατε και φυλάγατε καλά αυτό που μεταλαμβάνετε, κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να βλάψει κανέναν χριστιανό".

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα
Σας εύχομαι από καρδιάς φωτισμένη Σαρακοστή και δύναμη στον πνευματικό σας αγώνα!

 



Related Posts with Thumbnails