Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Ποιοι είναι οι Τρεις Ιεράρχες;
Θα πάμε Εκκλησία; Θα γίνει γιορτή; Θα μπουν απουσίες; Προπαραμονή των Τριών Ιεραρχών και αντί για απάντηση στις "κλασικές" ερωτήσεις, "τόλμησα" την ερώτηση: "Ποιοι είναι οι  Τρεις Ιεράρχες, παιδιά;  Τρία- τέσσερα χέρια σηκώνονται...
"Ο Ναζιανζηνός και... ο Ιωάννης ο....", απαντάει κάποιος· "ο Πρόδρομος" συμπληρώνει άλλος δειλά, κι ένας τρίτος θριαμβικά· "όχι, ο Χρυσόστομος και...ο Μ. Βασίλειος".
-Δεν τους γνωρίζετε καλά, γιατί δεν τους συναντάτε συχνά στα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου και του Λυκείου της τρίτης χιλιετίας τους διαχρονικούς διδασκάλους, τους πρωτοπόρους και οδηγούς στο δύσκολο δρόμο της παιδείας. Θέλετε- αντί γι' άλλο μάθημα - να απαντήσω στην ερώτηση που σας έκανα;....
Οι Τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και είναι οι δικοί μας Άγιοι. Οι Άγιοι των μαθητών και των δασκάλων, αφού και μαθητές και δάσκαλοι καλοί ήταν. Ξεκίνησαν από τα παιδικά τους χρόνια μ' ορμή και λαχτάρα για τις κορφές της γνώσης και τις κατέκτησαν· κι ύστερα κατέβηκαν απ' αυτές, για να βρουν τον συνάνθρωπο και να τον διακονήσουν.
Ο Μ. Βασίλειος σπουδάζει όλες τις επιστήμες της εποχής του με τόση επιμέλεια, σα να είχε ασχοληθεί με μία μόνο απ' αυτές. Ανάλογες και το ίδιο επιτυχείς και οι σπουδές του φίλου και συμφοιτητή του στις σχολές της Αθήνας, Γρηγορίου. Όταν τις ολοκλήρωσαν, ετοιμάζονταν με τον Βασίλειο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους Οι συμφοιτητές τους τότε τους παρακαλούσαν θερμά να μείνουν κοντά τους. Στις παρακλήσεις τους υπέκυψε ο Γρηγόριος κι έμεινε έναν ακόμη χρόνο στην Αθήνα, ως καθηγητής των συμφοιτητών του.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μαθητεύει και αριστεύει στη ρητορική, κοντά στον φημισμένο ρητοροδιδάσκαλο Λιβάνιο, ο οποίος. όταν ρωτήθηκε σε ποιον θα εμπιστευόταν τη διαδοχή της περίφημης σχολής του, απάντησε: στον Ιωάννη, αν δεν τον είχαν πάρει ιερό λάφυρο οι χριστιανοί.

Αποφάσισαν και οι τρεις μεγάλοι μαθητές να κοπιάσουν πολύ, να μάθουν πολλά, αλλά να κρατήσουν λίγα, τα καλύτερα, για να μεταδώσουν στον κόσμο τη Σοφία του Θεού. Αυτός ήταν ο στόχος της ζωής τους και το σεμνό καύχημα της ύπαρξης τους, όπως φαίνεται καθαρά στην απάντηση του Μ. Βασιλείου στους επαίνους του Λιβανίου: "Το λέω και το χαίρομαι, είμαι μαθητής  ψαράδων (Ἁλιέων μαθητής εἰμί, ὁμολογῶ καί φιλῶ). "
Ποιοι είναι οι Τρεις Ιεράρχες; Είναι οι δικοί μας Άγιοι. Οι Άγιοι των Ελλήνων. Από τα δικά τους τίμια χέρια παραλάβαμε τον πολύτιμο θησαυρό μας, την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Στις δικές τους φωτεινές διάνοιες, στις δικές τους αγιασμένες ψυχές συναντήθηκαν τα ελληνικά γράμματα με τα χριστιανικά και συνέθεσαν το ελληνορθόδοξο πολιτισμό. 
Πολλοί από τους χριστιανούς του 4ου μ.Χ. αιώνα θεωρούσαν ακατάλληλα τα συγγράμματα των αρχαίων σοφών για την αγωγή των νέων. 
 Ο Μ. Βασίλειος υποστήριξε την ωφέλειά τους, όταν βέβαια  ο νέος σπουδαστής γνωρίζει να διαλέγει τις αρετές από τις κακίες και τα φωτεινά παραδείγματα από τα σκοτεινά, όπως σε μια τριανταφυλλιά κόβουμε τα τριαντάφυλλα παραμερίζοντας τα αγκάθια.
Όταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, θεωρώντας απαίδευτους τους χριστιανούς, απαγορεύει να διδάσκονται και να διδάσκουν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γράφει κάποια από τα εμπνευσμένα ποιήματά του στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Σε εποχή που η αντίθεση μεταξύ εθνικού και χριστιανικού κόσμου έπαιρνε νέες διαστάσεις, ρίχνουν γέφυρες για να περάσει εύκολα κι ομαλά η χριστιανική διδασκαλία στις ψυχές και των Ελλήνων.
Ποιοι είναι οι Τρεις Ιεράρχες; Είναι οι δικοί μας Άγιοι. Οι άγιοι όλων των ανθρώπων. Γιατί αγάπησαν βαθιά και απροϋπόθετα τον κάθε άνθρωπο: τον άρρωστο, τον φτωχό, τον πονεμένο, τον πεινασμένο, τον ορφανό, τον αδικημένο και τον διακόνησαν φροντίζοντας την ψυχή και το σώμα του, με θυσία όχι μόνο της πατρικής περιουσίας τους, αλλά και της ίδιας της ζωής τους.
Οι Τρεις Ιεράρχες είναι δικοί μας, αλλά και παγκόσμιοι Άγιοι, αφού πότισαν με τα νοματαίοι της θεογνωσίας όλη την κρίση και φώτισαν με τις ακτίνες της θείας διδασκαλίας την οικουμένη.
Τον 12ο αιώνα ο Επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης Μαυρόπους όρισε την 30ή Ιανουαρίου ως ημέρα της κοινής μνήμης τους. Το 1842 η Πανεπιστημιακή Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου καθιέρωσε την ημέρα της γιορτής τους ως ημέρα τιμής των Ελληνικών Γραμμάτων και της Ελληνικής Παιδείας.
-Γιορτάζουμε δηλαδή στις 30 Ιανουαρίου .... κι εμείς οι μαθητές κι εσείς οι δάσκαλοι.... ακούστηκε κάποιος. Κι ένας άλλος: -Όλοι οι άνθρωποι.... γιορτάζουμε...
-Για να το συνειδητοποιήσει, παιδιά, αυτό η σχολική κοινότητα, είναι απαραίτητη η 30η  Ιανουαρίου να είναι σχολική εκδήλωση σεβασμού και τιμής στη μνήμη τους, τη μέρα της γιορτής τους, που δεν είναι αργία.
Και το πιο αναγκαίο, στη Θεία Λειτουργία εκείνη τη μέρα να ενώσουμε τη φωνή μας - μαθητές, δάσκαλοι, γονείς - σε θερμή ικεσία. Μέσα στο σχολειό που μας "χτίζουν", να είμαστε καλοί μαθητές, καλών δασκάλων, και κυρίως παντοτινοί μαθητές του Χριστού, όπως εκείνοι, οι δικοί μας Άγιοι....
(Μαρίας Δ. Παναγοπούλου, 8:15 π.μ. μαθήματα εκτός ύλης, Οι δικοί μας άγιοι, σελ. 62-65, Εκδόσεις Ο Σωτήρ, Αθήνα 2016).

Εύχομαι πάντα οι Τρεις Ιεράρχες να σκέπουν το χώρο της εκπαίδευσης, φωτίζοντας με το λαμπρό παράδειγμά τους τον δρόμο μας! 
 
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 
Ας είναι ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Φεβρουάριος!  
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Λάθη στις σχέσεις γονιών και παιδιών
Η οικογένεια αποτελεί τη βάση της διάπλασης του χαρακτήρα των παιδιών. Άλλωστε, οι σχέσεις γονιών- παιδιών είναι οι πιο σημαντικές σχέσεις για όλους τους ανθρώπους,  κι αυτό γιατί μένουνε ανεξίτηλες σε όλη τους τη ζωή. Οι περισσότερες οικογένειες από τα παλιά τα χρόνια είναι δεμένες και αγαπημένες. Οι γονείς είναι συνήθως προστατευτικοί απέναντι στα παιδιά τους, ειδικά σε μικρή ηλικία. Τι γίνεται όμως, όταν το ενδιαφέρον τους γι' αυτά ξεπερνάει τα όρια;
Ένα από τα συνηθέστερα λάθη από την πλευρά των γονιών είναι να παραμελούν τα παιδιά. Μερικές φορές απορροφώνται τόσο πολύ στη δουλειά τους η ακόμη και στις ηλεκτρονικές συσκευές, που συχνά ξεχνούν να ασχοληθούν μ' αυτά.
Έπειτα, το ένα σφάλμα φέρνει το άλλο και πριν το καταλάβουν, αγοράζουν ρούχα και παιχνίδια στα παιδιά, ώστε να τα δωροδοκήσουν και να νιώθουν ότι οι γονείς τους ενδιαφέρονται γι' αυτά. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό είναι να βρουν οι γονείς χρόνο, για να παίξουν, να γελάσουν να διαβάσουν και να βγουν βόλτα με τα παιδιά τους.
Από την πλευρά των παιδιών, ένα συχνό λάθος είναι να μη δείχνουν σεβασμό στους γονείς τους. Αυτή η ένδειξη κακής συμπεριφοράς έχει συνήθως δυο αίτια. Αρχικά, τα παιδιά παροτρύνονται από τους φίλους τους ν' αντιμιλούν στους γονείς τους, μιας κι έτσι πιστεύουν ότι θα γίνουν δημοφιλή στις παρέες τους. 
Ύστερα, ένας άλλος λόγος είναι ότι τα παιδιά στην εφηβεία είναι πιο οξύθυμα από τα μικρότερα, με αποτέλεσμα να διαφωνούν με τον οποιοδήποτε πιο εύκολα. Όμως ανεξαρτήτως τον λόγο, τα παιδιά δεν πρέπει ν' αντιμιλούν στους γονείς τους και να μην τους σέβονται, γιατί εκείνοι έχουν κάνει πάρα πολλές θυσίες γι' αυτά. 
Επιπλέον έχουν προσπαθήσει πολύ, για να μπορούν να τους παρέχουν τα ρούχα τους, τα παιχνίδια τους, τις ανέσεις τους κι έναν όμορφο τρόπο ζωής. Βέβαια, επειδή το νόμισμα έχει δυο όψεις, οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά τους, εφόσον τους αγοράζουν ό, τι εκείνα ζητήσουν, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν οι γονείς διόρθωναν  αυτό το "αμάρτημα", τότε τα παιδιά θα είχαν περισσότερη πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση. 
Επίσης, άσχημο φαινόμενο στην οικογένεια είναι η πίεση των γονιών στα παιδιά, ειδικά λόγω βαθμών. Γιατί τέτοια επιμονή και άγχος με τη συλλογή υψηλής βαθμολογίας; Υπάρχει ανάγκη να καταπιέζονται τα παιδιά, ώστε να πετύχουν τους στόχους των γονιών, αφού στην τελική ποτέ δεν θα είναι εκείνοι ικανοποιημένοι;
Επιπλέον παρατηρείται πως με το πέρασμα των χρόνων τα παιδιά γίνονται άβουλα, χωρίς προσωπικότητα. Γι' αυτό οι γονείς πρέπει να σέβονται τα θέλω τους και να τα αφήνουν να είναι ο εαυτός τους. Αν μάλιστα πιστέψουν στην ελευθερία σκέψης κι έκφρασης, τότε οι γονείς θα αφήνουν περιθώρια ελευθερίας στα παιδιά τους. 
Ακόμα, πολλές φορές οι γονείς ξεσπούν τα νεύρα τους λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων ή από τα βάσανα της δουλειάς στα παιδιά τους. Γι' αυτό και τα παιδιά αντιγράφοντας τους γονείς, ξεσπούν με τον ίδιο τρόπο και στους φίλους τους στο σχολείο. Το καλύτερο είναι να περιοριστεί - αν όχι να σταματήσει- αυτό το πρόβλημα. 
Κατά βάθος, κανένας γονιός δεν έμαθε ποτέ να είναι γονιός. Γι' αυτό και εμείς οι έφηβοι πρέπει να τους καταλαβαίνουμε, αλλά και να τους σεβόμαστε. Έτσι, εφόσον η λειτουργία της οικογένειας προϋποθέτει συνεργασία και κατανόηση, η ζωή των μελών της θα γεμίσει με αγάπη, ζωντάνια και φροντίδα, με συζήτηση, ηρεμία και ικανοποιητικό διάλογο. Αυτό άλλωστε σημαίνει ευτυχισμένη ζωή.   
(Μαθητικές σκέψεις)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 


Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Οικογένεια: ένας ανεκτίμητος θησαυρός
Όλοι μας ανήκουμε σε μια οικογένεια. Με αυτήν μεγαλώσαμε, περάσαμε και περνάμε τις ωραιότερες  και σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας. Είναι κάτι το οποίο έχουμε συνηθίσει και αγαπήσει. Μπορεί κάποιες φορές να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά μας είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους. 
Η οικογένεια δεν μας προσφέρει μόνο στέγη, τροφή και ασφάλεια, πράγματα χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε, αλλά και αγάπη, περιποίηση και φροντίδα. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε άνετα την αγάπη που μας δείχνουν οι γονείς μας. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά για μια οικογένεια. 
Ένα άλλο κομμάτι για το οποίο είναι υπεύθυνη, είναι η σωστή αγωγή των παιδιών. Από μικρά παιδιά βλέπουμε και παρατηρούμε κάθε μέρα την οικογένειά μας. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά οι γονείς να μας φέρονται πολύ σωστά, για να παίρνουμε παράδειγμα απ' αυτούς. Όλα αυτά είναι αναντικατάστατα στοιχεία που μας προσφέρει η οικογένεια μας. 
Όμως ακόμα και τα παιδιά προσφέρουν αρκετά σε μια οικογένεια. Όταν για παράδειγμα ένα ζευγάρι γίνονται γονείς, καταλαβαίνουν πως από εκείνη τη στιγμή είναι υπεύθυνοι για το παιδί τους. Αυτό τους ωριμάζει, τους κάνει και νιώθουν ανεξάρτητοι και σημαντικοί. Βέβαια, όπως και για τα παιδιά, η παρουσία ενός παιδιού στο σπίτι είναι πολύ ευχάριστη για τους γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. 
Μια σωστή οικογένεια παίζει επίσης πολύ σπουδαίο ρόλο στην κοινωνία. Όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ψυχικά. Τα μέλη της ξέρουν τι σημαίνει ήθος, αφού γνωρίζουν πώς να φέρονται στους άλλους και γι' αυτό δεν έχουν προβλήματα με τους συμπολίτες τους. Αντιθέτως, ένα παιδί που δεν έχει καλή συμπεριφορά, θα έχει προβλήματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους. 
Οικογένεια σημαίνει και κοινωνικοποίηση, μεταβίβαση στοιχείων της παράδοσης ή αξιών, αλλά και αναζήτηση τρόπων οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος. Η γονική μέριμνα φροντίζει να ανατρέφει σωστά τα παιδιά, ώστε εκείνα να αποτελούν πηγή χαράς, στήριγμα ελπίδων, αλλά και σκοπό της ζωής των γονέων. 
Θεωρώ πως η οικογένεια είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας. Είναι η φωλιά που αγκαλιάζει τις σκέψεις μας και τα προβλήματά μας. Είναι η αγκαλιά της αγάπης, στην οποία προστρέχουμε για κάθε μας ανάγκη. 
Είναι το λιμάνι μας, καθώς αγκυροβολούμε με ασφάλεια στους κόλπους της. Νιώθουμε την αγάπη που προσφέρεται από το κάθε μέλος της, συμπορευόμαστε σε κάθε δύσκολη στιγμή, χαιρόμαστε με τις χαρές της. Έτσι, πρέπει να την σεβόμαστε, να την αγαπάμε και να την προστατεύουμε από όποιον προσπαθεί να την πληγώσει. 
(Μαθητικές σκέψεις)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Αρχαιοελληνικά ρητά σοφίαςΠολλῶν νέων κἄν γέρων εὔψυχος ἤ κρείσσων: Καλύτερος ένας γενναίος γέρος απ' τον καλύτερο νέο (Ευριπίδης).

Ὡς οὐδέν ἡ μάθησις, ἄν μή νοῦς παρῇ: Δεν αξίζουν τίποτε τα γράμματα, αν δεν έχεις νου και γνώση (Μένανδρος). 
Ἀπαιδευσία πάντων παθῶν μήτηρ: Η αγραμματοσύνη είναι μητέρα όλων των παθών (Πυθαγόρας).
Δουλεύειν πάθεσι χαλεπώτερον ἤ τυράννοις: Περισσότερο οδυνηρό να είσαι δούλος σε πάθη παρά σε τυράννους (Πυθαγόρας).
Πᾶς ἄνθρωπος τοσούτου ἄξιος, ὅσου ἄξια γινώσκει ἤ φρονεῖ: Αξίζει ο άνθρωπος όσο γνωρίζει ή συλλογίζεται (Πυθαγόρας)
πί ξυρο κμς: Στην κόψη του ξυραφιού, κρίσιμη κατάσταση (Νέστορας στον Διομήδη στην Ομηρική Ιλιάδα). 
Ἀνεξέταστον μή κόλαζε οὐδένα: Πρώτα να εξετάζεις κι ύστερα να δικάζεις (Μένανδρος).
Τήν αὐτοῦ σκιάν δέδοικεν: Φοβάται τη σκιά του (Αριστοφάνης).
Οὔτε παρά νεκροῦ ὁμιλίαν, οὔτε παρά φιλαργύρου χάριν δεῖ ἐπιζητεῖν: Μην περιμένεις από έναν νεκρό να μιλήσει, όπως και να μην επιζητείς χάρη από έναν φιλάργυρο (Σωκράτης).
Τοιοῦτος κολάκων ὁ βίος· ἐπαινοῦσι τούς πονηρούς, κωμωδοῦσι τούς αγαθούς, πάντα τῆς γαστρός ἕνεκα δρῶσι: έτσι είναι η ζωή των κολάκων· επαινούν τους πονηρούς, διακωμωδούν τους αγαθούς και άκακους, με σκοπό πάντα την εξασφάλιση της "κοιλιάς τους (δηλαδή του ατομικού οφέλους)" (Θεοδώρητος).
Οὐκ ἐστιν μηδέν κρεῖσσον ἤ φίλος σαφής, οὐ πλοῦτος, οὐ τύραννος: ούτε τα πλούτη ούτε το βασιλικό αξίωμα (η εξουσία) είναι καλύτερα από τον ειλικρινή φίλο (Ευριπίδης).
Μικροψυχία δ' ἐστί κακία ψυχῆς, καθ' ἥν άδύνατοί εἰσι φέρειν καί εὐτυχίαν καί ἀτυχίαν καί τιμήν καί ἀτιμίαν: μικροψυχία είναι κακία της ψυχής εκείνων των ανθρώπων που αδυνατούν να υποφέρουν, να αντιμετωπίσουν την  ευτυχία και την ατυχία (δυστυχία, αποτυχία), όπως επίσης την τιμή και την ατιμία (Αριστοτέλης).
Βίᾳ μηδέν πράττειν: μην κάνεις τίποτε με βιαιότητα και βιασύνη (Κλεόβουλος).
Οὐ τά πάντα τοῖς πᾶσι ρητά: δεν λέγονται όλα σε όλους (Πυθαγόρας).
Βίον αἱρεῖσθαι τόν ἄριστον: Να διαλέγετε την καλύτερη ζωή (Πυθαγόρας).
Θεός ἀεί γεωμετρεῖ: Ο Θεός πάντοτε γεωμετρεί, δηλαδή τα πάντα τα κάνει με σοφία (Πυθαγόρας).
Σιγᾶν τήν ἀλήθειαν χρυσόν ἐστι θάπτειν: Το να κρύβεις την αλήθεια είναι σαν να θάβεις χρυσάφι (Πυθαγόρας). 
Χαλεπόν πολλάς ὁδούς ἅμα τοῦ βίου βαδίζειν: Δύσκολο να βαδίζεις συγχρόνως πολλούς δρόμους της ζωής (Πυθαγόρας).
Μή ἐν πολλοῖς ὀλίγα λέγε, ἀλλ` ἐν ὀλίγοις πολλά: Να μη λες με πολλά λόγια λίγα πράγματα, αλλά με λίγα λόγια πολλά (Πυθαγόρας).
Χρή σιγᾶν ἤ κρείσσονα σιγῆς λέγειν: Πρέπει να σιωπάς ή να λες λόγια ανώτερα απ' τη σιωπή(Πυθαγόρας).
Ἐν ὀργῇ μήτε λέγειν μήτε πράττειν: Όταν είσαι οργισμένος ούτε να μιλάς ούτε να ενεργείς (Πυθαγόρας). 
Λάλει ἅ δεῖ καί ὅ, τι δεῖ καί οὐκ ἀκούσει ἅ μή δεῖ: Λέγε εκείνα που πρέπει και όπως πρέπει και μην ακούς εκείνα που δεν πρέπει (Πυθαγόρας).
Οὐδέν ἔφη τόν θάνατον διαφέρειν τοῦ ζῆν: Είπε ότι ο θάνατος δεν διαφέρει σε τίποτε από τη ζωή (Θαλής Μιλήσιος).
Αἰέν ἀριστεύειν: αυτή η επιγραφή - όχι απλά γραμμἐνη στα Ελληνικά, αλλά και με τόνους και πνεύματα- βρίσκεται χαραγμένη στο σύμβολο του Boston College της Μασσαχουσέτης! Είναι φράση από την Ιλιάδα (Ραψωδία Ζ, στ. 208) και σημαίνει πάντα να αριστεύεις. Ας είναι έμβλημα όλων μας, για να ξεπερνάμε όχι τους άλλους, αλλά τον εαυτό μας για κάτι καλύτερο (Περιοδικό Προς τη Νίκη).
Γλώσσης πρό τῶν ἄλλων κράτει: Πριν από όλα τα άλλα κράτα τη γλώσσα σου (Ιάμβλιχος)
Ἀρχόμενον το κακόν κόπτειν: Το κακό το δέντρο να το ξεριζώνεις από την αρχή (Φωκυλίδης).
Κρείσσων οἰκτιρμοῦ φθόνος: καλύτερα να σε ζηλεύουν παρά να σε λυπούνται (Πίνδαρος).
Φίλους ἔχων, νόμιζε θησαυρούς ἔχων: Αν έχεις φίλους, να θεωρείς ότι έχεις θησαυρό (Μένανδρος).
Τούς γνησίους τῶν φίλων αἱ συμφοραί δοκιμάζουσι: Η ευτυχία κάνει τους φίλους κι η δυστυχία τους δοκιμάζει (Αίσωπος).Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Related Posts with Thumbnails