Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Φράσεις για προβληματισμό 14ο μέρος



Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει. (Παροιμία)
Οι φτωχοί είναι γενναιόδωροι, γιατί ξέρουν τι είναι να μην έχεις τίποτα. (Σπουδαία σκέψη)
Οι γνώσεις που αποκτούνται με βίαιο τρόπο δεν παραμένουν στη μνήμη, αλλά αυτά που με ευχάριστο τρόπο παραδίδονται, παραμένουν μόνιμα στην ψυχή μας (Μέγας Βασίλειος).
Όταν ακούτε κάποιον να σας λέει «δεν υπάρχει τίποτε, για να κάνουμε», μεταφράστε το υπάρχουν  πολλά, για να γίνουν, μα δεν αποφασίζω να κάνω κάτι» (G. Courtois).
Δεν υπάρχει τίποτε πιο χρήσιμο και τόσο καλό ανάμεσα στους ανθρώπους όσο η τάξη (Ξενοφώντας).
Ὥσπερ θύρα στρέφεται ἐπί τοῦ στρόφιγγος, οὕτως ὀκνηρός ἐπί τῆς κλίνης αὐτοῦ: όπως η πόρτα γυρίζει στερεωμένη πάνω στον παραστάτη και δεν ξεφεύγει, έτσι κι ο οκνηρός στριφογυρίζει πάνω στο κρεβάτι του και βαριέται να σηκωθεί και να εργασθεί (Παροιμίες, κστ’, 14).
Η τεμπελιά είναι ένα τραπέζι πλούσιο, στο οποίο αντί φαγητών σερβίρονται όνειρα (Ραγκαβής).
Τῇ σπουδῇ μή ὀκνηροί: μην είστε δυσκίνητοι και οκνηροί στην προθυμία και τον ζήλο που πρέπει να επιδεικνύετε για κάθε θεάρεστο έργο (Προς Ρωμαίους, ιβ, 11).
Όποιος πηγαίνει στο κρεβάτι διψασμένος, σηκώνεται υγιής (Παροιμία).
Οἱ περί τόν ἄρχοντα φαῦλοι και τόν ἐκείνου συνδιαβάλλουσι τρὀπον: οι άνθρωποι του περιβάλλοντος ενός άρχοντα με την κακή συμπεριφορά τους συμβάλλουν και σ’ εκείνου (του άρχοντα, κατ’ επέκταση του προϊσταμένου, κ.λπ.) τον εκφαυλισμό (Μέγας Φώτιος).
Οι λάθος άνθρωποι στη ζωή μας δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Βρίσκουν συνεχώς κάτι, για να παραπονεθούν. (Σπουδαία σκέψη) 
Οι δυνατοί άνθρωποι δεν βάζουν τους άλλους κάτω, αλλά τους βοηθούν να σηκωθούν (Michael Watson).
Το να είναι κάποιος ταπεινός προς τους ανώτερους του είναι καθήκον, προς τους ίσους λεπτότητα, προς τους κατώτερους μεγαλοψυχία (Σπουδαία σκέψη).
Μη λες λίγα με πολλά λόγια, αλλά πολλά με λίγα λόγια (Πυθαγόρας).
 Λίγη εξυπνάδα που την κλείνει μια φλογερή καρδιά θα οδηγήσει πολύ μακριά από μια ευφυΐα στην υπηρεσία μιας κρύας καρδιάς (G. Courtois).
Τό γάρ ἑαυτόν ἐπιγνῶναι, τέλος τῆς τῶν ἀρετῶν ἐργασίας: η αυτογνωσία, το να γνωρίσει κάποιος τον εαυτό του, η όλη του προσπάθεια αποβλέπει στην απόκτηση των αρετών(Όσιος Νικήτας Στηθάτος).
Η ολιγάρκεια είναι κόρη της σύνεσης, αδελφή της εγκράτειας, μητέρα της ελευθερίας (Σπουδαία σκέψη).
Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, τότε ούτε κι εσύ το έχεις καταλάβει (Αλβέρτος Αϊνστάιν)
Δευτέρα Παρουσία! Και μόνον το άκουσμα αυτών των λέξεων μας συγκλονίζει, γιατί φέρνει στον νου μας  το τέλος του κόσμου και την κρίση του Θεού. Βέβαια, το ποτέ θα έλθει η φοβερά αυτή ημέρα, δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως το τι θα γίνει εκείνη την ημέρα. Είναι καιρός να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας, για τις παραλείψεις μας και μάλιστα για την έλλειψη αγάπης προς τον πλησίον μας. Η αγάπη θα είναι το βασικό κριτήριο. Ας δείχνουμε έλεος, ώστε να βρούμε κι εμείς έλεος από τον πανάγαθος Θεό κατά την ημέρα της Κρίσεως (Περιοδικό Σωτήρ, 2104/1.2.2015).
Ο Πανάγαθος Θεός μας περιμένει. Η αγκαλιά Του είναι πάντοτε έτοιμη να υποδεχθεί την επιστροφή κάθε αμαρτωλού. Ας γυρίσουμε λοιπόν κοντά Του. Είμαστε παιδιά Του κι έχει φυλάξει για τον καθένα μας τα δώρα της υιοθεσίας. Για όλους έχει σφαγεί «ο μόσχος ο σιτευτός», ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Η επιστροφή μας και η επιστροφή κάθε αδερφού μας στο σπίτι του Θεού Πατέρα είναι αφορμή για ένα ξεχωριστό πανηγύρι κι εδώ στη γη, αλλά και στον ουρανό. Μακάρι να ζήσουμε όλοι στην επουράνια Βασιλεία Του (Περιοδικό Σωτήρ, 2104/2.2015).
Εισερχόμαστε σήμερα στο «στάδιο των αρετών», τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η ευαγγελική περικοπή της Κυριακής (της Τυρινής) μας μεταφέρει σε πνευματικά αγωνίσματα που είναι συνυφασμένα με την Αγία αυτή περίοδο, τη συγχώρηση, τη νηστεία και την ελεημοσύνη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγία μας Εκκλησία ονόμασε τον πρώτο κατανυκτικό εσπερινό που τελείται το απόγευμα της Κυριακής «Εσπερινό της συγχωρήσεως». Μας καλεί να ξεκινήσουμε τον αγώνα της Σαρακοστής αγαπημένοι και συγχωρεμένοι μεταξύ μας, ώστε η προσευχή μας να είναι ευάρεστη στον Θεό (Περιοδικό Σωτήρ 2105/15.2.2015).


Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Σας εύχομαι καλή Σαρακοστή με πλούσιο πνευματικά αγώνα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails