Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Στρέψε την πυξίδα της ζωής στον Χριστό! (μέρος 2ο)




Όχι, δεν θα πάρω απαλλαγή, κι ας προσπαθείς από καιρό να με πείσεις. 
"Σε συμφέρει", μου λες, "ένα μάθημα λιγότερο στη Γ΄ Λυκείου, σκέψου το". 
Το σκέφτηκα, φίλε, και δηλώνω υπεύθυνα τους λόγους της συγκεκριμένης επιλογής μου, κι ας θεωρούνται ''προσωπικά δεδομένα''. Όχι, δεν θα πάρω απαλλαγή, γιατί...
Γιατί είμαι άνθρωπος. Ον ξεχωριστό απ' όλα τ' άλλα, που μπορεί να σκέπτεται, να αναρωτιέται από πού έρχεται και πού πηγαίνει, ν' αναζητά και να γνωρίζει τον Δημιουργό του. Με ενδιαφέρει αυτή η διαχρονική, πανανθρώπινη κίνηση προς το υπερβατικό, που όπως μαθαίναμε πέρυσι, στη Β΄ Λυκείου, δημιούργησε τις θρησκείες και αποδεικνύει τη θεϊκή καταγωγή μας.
Όχι, δεν θα πάρω απαλλαγή, γιατί... Γιατί είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και θέλω να μαθαίνω για τη μοναδικής σημασίας κίνηση του Θεού προς τον κόσμο. Η άμεση αποκάλυψή Του στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού μας φανέρωσε ποιος είναι ο μόνος αληθινός Θεός, τι έκανε για μένα και τι ζητά από μένα, κι αυτό νιώθω να με αφορά απόλυτα. 

"Μας έκαναν χριστιανούς χωρίς να μας ρωτήσουν", λες. Όμως... έρχεται ώρα για το προσωπικό μας "ναι" στον Θεό. Και τότε θέλω να γνωρίζω τι επιλέγω, τι πιστεύω. Κι εσύ που τον τελευταίο καιρό λες και ξαναλές πως είσαι άθεος, ξέρεις τι... (λες ότι) δεν πιστεύεις;
Κι όταν κι εσύ κι εγώ θα δεχθούμε πρόσκληση για μια διάλεξη σχετική με την "εσωτερική ψυχολογία" ή τη "μετενσάρκωση", θα καταλάβουμε πως μας προσκαλεί μια παραθρησκευτική αιρετική ομάδα, που ψάχνει για οπαδούς - θύματα; Χρειάζεται ενημέρωση για τα σύγχρονα παραθρησκευτικά φαινόμενα, και δεν θα διαφωνήσεις ότι τα Θρησκευτικά μας την προσφέρουν. 
Θέλω λοιπόν να παρακολουθώ Θρησκευτικά για όλους αυτούς και για έναν ακόμη λόγο..... Γιατί είμαι Έλληνας. Και -δεν στο κρύβω- ντρέπομαι να βλέπω τόσους αλλοδαπούς, ετερόδοξους συμμαθητές μου να συμμετέχουν με ενδιαφέρον στο μάθημα. Τι αναζητά και τι βρίσκει η ψυχή τους εκείνοι το ξέρουν. Εκτός αυτού όμως, γνωρίζοντας τον χριστιανισμό μπορούν να κατανοούν και να αξιολογούν την παγκόσμια πολιτιστική εξέλιξη σ' ολόκληρη την  μετά Χριστόν εποχή. 
Είμαι Έλληνας και στο ελληνικό σχολείο πάντα διδασκόταν αυτό το μάθημα (το είχε εντάξει ο Ιωάννης Καποδίστριας ως υποχρεωτικό στο πρόγραμμα των πρώτων σχολείων μετά την απελευθέρωση). Πίστευα, όπως διάβαζα τις προάλλες, πως "πολιτεία που δεν έχει ως βάση της τη χριστιανική παιδεία, είναι οικοδομή που χτίζεται χωρίς ασβέστη και νερό" και πως "στην Ορθόδοξη εκκλησία χρωστούμε οι σημερινοί γραικοί την ύπαρξή μας (Αδαμάντιος Κοραής)". 
Αυτό ακριβώς πιστεύουν κι εκείνοι που έμμεσα προσπαθούν να βγάλουν το μάθημα των Θρησκευτικών από το σχολικό μας πρόγραμμα. Περιορίζουν ύπουλα τη θρησκευτική παιδεία μας, γιατί θέλουν να χάσουμε την ορθόδοξη κι ελληνική ταυτότητά μας. Θα αναλάβουν στη συνέχεια εκείνοι να μας εκδώσουν άλλη, με την υπογραφή των μηχανισμών της παγκοσμιοποιούμενης κοινωνίας και χωρίς τα στοιχεία του προσώπου που την κατέχει. Είμαι Έλληνας, Ορθόδοξος Χριστιανός, είμαι άνθρωπος. Και δεν αποφασίζω, για να κερδίζω λίγο χρόνο να χάνω τον εαυτό μου.  
συνεχίζεται...


(Μαρίας Δ. Παναγοπούλου, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Απαλλαγή; Όχι, δεν θα πάρω..., 8:15 π.μ. μαθήματα εκτός ύλης, Εκδόσεις Σωτήρ).


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails