Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Με τα μάτια των μαθητών: εκλογή επαγγέλματος



Όλοι οι έφηβοι στο τέλος των σχολικών τους χρόνων καλούνται να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μελλοντικό τους επάγγελμα, εφόσον η εκλογή αυτή αποτελεί μια απόφαση σταθμό στη ζωή ενός νέου . Το επάγγελμα είναι ο τρόπος ζωής, οι σκέψεις, αλλά και τα ενδιαφέροντα του εφήβου, που θα τον συντροφεύουν για μια ζωή. 
Γι' αυτό άλλωστε ό, τι κι αν επιλεγεί πρέπει να έχει άμεση σχέση με τα ενδιαφέροντα, αλλά και να ταιριάζει με τις προτιμήσεις του παιδιού, επειδή είναι κομμάτι της μελλοντικής του ζωής. Έτσι, αν ακολουθήσεις ένα επάγγελμα που θα σε ενδιαφέρει πραγματικά και θα το αγαπάς η θα σου αρέσει, θα σε εμπνέει και θα σε κάνει δημιουργικό. 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι σίγουρα να έχεις μια ιδιαίτερη κλίση σε ό, τι σε ελκύει ή σου αρέσει. Αυτό πρόκειται να σε μετατρέψει σε εξαίρετο επαγγελματία με όρεξη για δουλειά.
Όπως παραδείγματος χάρη πας στο φούρνο και διαλέγεις εσύ τη γεύση του παγωτού που επιθυμείς. Γιατί αν στο διαλέξουν άλλοι, δεν είναι σίγουρο ότι θα σε εκφράζει η επιλογή τους. Θα πρέπει κάποιος να επιλέξει ό, τι τον κάνει χαρούμενο, χωρίς εξωτερικές ή γονεϊκές παρεμβάσεις. 
Οι γονείς σου δεν θέλουν το κακό σου, αλλά πολλές φορές δεν ξέρουν και ποιο είναι το καλό σου. Πρέπει να τους ακούς όχι μόνο γιατί είναι μεγαλύτεροι, αλλά γιατί έχουν και πείρα ζωής. Τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιλογή του επαγγέλματος την έχει η προσωπική επιθυμία του νέου. Με αυτή τη λογική, εφόσον υπάρχει η παιδεία και ο τρόπος ανατροφής, καλό είναι να γίνονται συζητήσεις με άτομα που εμπιστευόμαστε. 
Οι έφηβοι επίσης πρέπει να αναρωτηθούν αν η βιοποριστική εργασία που επέλεξαν θα τους προσφέρει την κοινωνική καταξίωση που επιθυμούν. Βεβαίως αν λάβουμε υπόψη μας και την σύγχρονη οικονομική κρίση, έχει σημασία και η επαγγελματική αποκατάσταση. 
Το ποσοστό της ανεργίας δυστυχώς αυξάνεται, αντί να μειώνεται, με αποτέλεσμα να πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα χωρίς κάποια στιγμή να περιμένουμε στο ταμείο ανεργίας. Φυσικά, καλό είναι να μην είμαστε φυγόπονοι, διότι η εργασία και η σκληρή δουλειά είναι αυτά που μας βοηθάνε στη ζωή.
Η κοινωνική προσφορά του επαγγέλματος είναι εξίσου ένας σημαντικός παράγοντας. Για να λειτουργήσει σωστά μια κοινωνία, πρέπει όλοι να προσφέρουν και να σκέφτονται τους συνανθρώπους τους. 
Γι' αυτό ο κάθε νέος πρέπει να πιστέψει στον εαυτό του και στο πείσμα του κι έτσι θα καταφέρει πολλά. Όταν μεγαλώσει κι ακολουθήσει εκείνο που του λέει η καρδιά του, θα θυμάται τις σκέψεις του και θα είναι μέσα του περήφανος με την επιλογή του.Το επάγγελμα πρέπει να γίνει ο μοχλός, για να κάνει καλύτερους τους ανθρώπους και να δημιουργεί κίνητρα ώστε με τη συνεχή δουλειά ο αυριανός ακαδημαϊκός πολίτης να γίνει χρήσιμο μέλος στην κοινωνία. Το επάγγελμα είναι ό, τι χαρακτηρίζει τη ζωή μας κι η επιλογή μας είναι η αρχή αυτής της πορείας. 
(Μαθητικές σκέψεις)
συνεχίζεται... 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails