Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Φιλία: σχέση πολύτιμη η επιφανειακή;




Έχετε  σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς φίλους; Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε κάτι τέτοιο, καθώς σχεδόν όλοι μας έχουμε έστω κι ένα τέτοιο πρόσωπο κοντά μας. Στα παλιότερα χρόνια, παιδιά και ενήλικες έβγαιναν έξω, έπαιζαν, διασκέδαζαν και μιλούσαν, με αποτέλεσμα να κρατούν στενές σχέσεις με την παρέα. 
Με τον όρο φιλία εννοούμε την ουσιαστική επικοινωνία, ψυχική  και πνευματική, μεταξύ δυο ή περισσότερων ατόμων, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη, στην αφοσίωση, στην κατανόηση και την εμπιστοσύνη. 
Για κάποιους η φιλία είναι αυθόρμητη, μέρος της καθημερινότητας, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να ταιριάξουν με μερικά άτομα, καθώς δεν υπάρχει σεβασμός ή εμπιστοσύνη. Αναμφισβήτητα, οι φίλοι είναι σπουδαία συναισθηματικά στηρίγματα για τον άνθρωπο. 
Γιατί τον ακούνε, τον στηρίζουν και πάνω από όλα τον αγαπάνε γι' αυτό που είναι, για τον εαυτό του. Οι φίλοι είναι τόσο πολύτιμοι για την ανθρώπινη ζωή, όσο και για το κοινωνικό σύνολο, ακόμα κι αν κάποιοι έχουν κάποια χαρακτηριστικά, που πολλοί άνθρωποι δεν τα εκτιμούν. 
Εξάλλου, η αληθινή φιλία υπάρχει, αλλά είναι σπάνια. Για μένα πραγματικός φίλος είναι εκείνος που συμπαραστέκεται στις δύσκολες στιγμές, που δεν σε εκμεταλλεύεται και δεν σε προδίδει, ενώ σε ενθαρρύνει να πετύχεις τους στόχους και τα όνειρά σου. Είναι αυτός που μπορείς να ανοίξεις μαζί του διάλογο για οποιοδήποτε θέμα, ενώ συμφωνείτε ακόμα... και στη σιωπή!
Στη φιλία παρατηρούνται περίοδοι κρίσης, όταν στις σχέσεις εμπλέκονται ζήλιες, εγωισμοί, ανταγωνισμός η συμφέρον. Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που μπορεί να μας πληγώσουν, ακόμα κι αν τους θεωρούσαμε φίλους μας. Ίσως γι' αυτό να ευθυνόμαστε εμείς, αφού με την πάροδο του χρόνου πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τους φίλους μας.
Η φιλία μας κάνει άκρως επικοινωνιακούς, λάτρεις της ανθρώπινης συνύπαρξης, αλλά και μας βοηθά να γνωρίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας. Παρ' όλ' αυτά στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αληθινή φιλία δεν υπάρχει ή ίσως παρακμάζει. 
Ένας λόγος είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας, αφού τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι αναζητούν τους διαδικτυακούς φίλους, αγνοώντας τους πραγματικούς. Ενώ επίσης ένας άλλος λόγος είναι η παγκοσμιοποίηση, εφόσον το να υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι σε μια μεγαλούπολη, κάνει τους ανθρώπους καχύποπτους, χωρίς να ανοίγουν την καρδιά τους σε νέες φιλίες. Ακόμα, ο φόρτος εργασίας, αλλά και η πίεση που ασκείται στους ανθρώπους για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, δεν αφήνει περιθώρια για χρόνο και διάθεση αναζήτησης φίλων.
Παρ´ολα αυτά, οι περισσότεροι προσπαθούν να βρουν χρόνο για να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με τα πολύτιμα άτομα μετά την οικογένεια, δηλαδή τους φίλους τους. Άλλωστε δεν είναι ποτέ εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ποσό μεγάλη αξία έχει η φιλία. 
Μαζί τους μοιραζόμαστε τα μυστικά μας, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, τις χαρές και τον ενθουσιασμό μας. Οι αληθινοί φίλοι θα εμφανιστούν κάποια στιγμή της ζωής του ανθρώπου, εκεί που δεν θα το περιμένει. 
Πολύ συχνά άλλωστε δυσκολευόμαστε να πάρουμε μια απόφαση, είτε επειδή φοβόμαστε είτε επειδή  δε νιώθουμε σιγουριά. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο "αληθινός " σου φίλος θα είναι εκεί και θα σε ενθαρρύνει. Θα σε κάνει να νιώθεις πιο δυνατός, με αποτέλεσμα να πάρεις την τελική σου απόφαση. 
Όταν νιώθεις μόνος και λυπημένος, εκείνος θα είναι στο πλευρό σου και θα σου συμπαρασταθεί όποτε τον χρειαστείς. Μαζί θα λύσετε, αλλά και θα ξεπεράσετε όλα τα προβλήματα που σας απασχολούν. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε ο ένας στον άλλο πόσο νοιάζεστε και πόσο η βοήθεια, αλλά και η αλληλοκατανόηση κάνουν τα αγκάθια της ζωής λιγότερο αιχμηρά. Επίσης με τους φίλους σου θα κάνεις τόσα πολλά πράγματα, ώστε η αίσθηση ενός ανθρώπου που είναι πάντα δίπλα σου είναι υπέροχη... μοναδική!
Τελικά καταλαβαίνουμε πως η φιλία είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή μας. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τους φίλους, για να νιώθει σημαντικός κι ότι κάποιος τον αγαπάει. 
Άνθρωπος χωρίς φίλους είναι δυστυχισμένος. Σπανίζει η ανθρωπιά, αλλά ας έχουμε ελπίδες στον παράγοντα άνθρωπο. Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε και να τιμάμε τους φίλους μας. Μπορεί να χρειάζεται αρκετός καιρός, για να βρούμε αληθινούς φίλους, αλλά μόλις τους βρούμε, τότε καταλαβαίνουμε την αξία τους. 
(Μαθητικές σκέψεις)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails