Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Σοφίες των προγόνων μας




Ἅ μὲν ἐπίστασαι διαφύλαττε ταῖς μελέταις, ἅ δὲ μὴ μεμάθηκας προσλάμβανε ταῖς ἐπιστήμαις (Ισοκράτης): Τις γνώσεις που απέκτησες προσπάθησε να τις κρατήσεις με επιμελή μελέτη. Αυτά όμως που δεν έμαθες  και τα αγνοείς, προσπάθησε να τα μάθεις με την επιμελή, επιστημονική σπουδή και μελέτη.
Μεγάλους δέον τοὺς διδασκάλους μισθοὺς παρὰ τῶν μαθητῶν λαμβάνειν. Παρὰ μὲν τῶν εὐφυῶν ὄτι πολλὰ μανθάνουσι, παρὰ δὲ τῶν ἀφυῶν ὄτι πολὺν κόπον παρέχουσι (Σωκράτης): Μεγάλους μισθούς δικαιούνται και πρέπει να παίρνουν οι δάσκαλοι από τους μαθητές. Από μεν τους έξυπνους διότι μαθαίνουν πολλά, από δε τους μη έξυπνους διότι τους ταλαιπωρούν πολύ. 
Ἀλέξανδρος  ὁ Μέγας ἐρωτηθεὶς ὑπὸ τινος, τὶνα μᾶλλον ποθεῖ τὸν πατέρα Φίλιππον ἤ Ἀριστοτέλην τὸν διδάσκαλον, ἔφη: Ἀμφοτέρους· ὁ μὲν γὰρ τοῦ γενέσθαι, ὁ δὲ τοῦ καλῶς γενέσθαι αἴτιος: Ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ερωτήθηκε από κάποιον ποιον λαχταρά (αγαπά) περισσότερο τον πατέρα του Φίλιππο ή το διδάσκαλό του Αριστοτέλη, απάντησε: και τους δυο, γιατί ο μεν πρώτος (πατέρας) με έφερε στη ζωή, ενώ ο δεύτερος (δάσκαλος) έγινε αίτιος της ποιοτικής ζωής.
Νέος πεφυκώς,πολλά χρηστά μάνθανε: Όταν είσαι νέος, προσπάθησε να μαθαίνεις πολλά κι ωφέλιμα (Αρχαίο ρητό)
Ἀγωγὴ τῶν πολιτῶν κυριώτατον καὶ μέγιστον πρὸς εὐδαιμονίαν πόλεως: Η αγωγή των πολιτών είναι το βασικότατο και μέγιστο από τα αγαθά, για να ευτυχήσει μια πολιτεία (Πλούταρχος) 
Εὖ σοι τὸ μέλλον ἕξει, ἄν τὸ παρὸν εὖ τιθῇς: Η μελλοντική σου πορεία, το μέλλον σου, θα είναι καλή αν αξιοποιείς και εκμεταλλεύεσαι σωστά το παρόν (Ισοκράτης)
Ξίφους πληγή κουφοτέρα γλώσσης· τό μέν γάρ τό σῶμα, ἡ δέ τήν ψυχήν τιτρώσκει: η πληγή την οποία προξενεί το ξίφος είναι ελαφρότερη, απαλότερη από την πληγή που προξενεί η κακή γλώσσα. Γιατί το μεν ξίφος πληγώνει το σώμα, ενώ η κακή γλώσσα τραυματίζει την ψυχή (Πυθαγόρας)
Τὸ πένεσθαι οὐχ ὁμολογεῖν τινι αἰσχρόν, ἀλλὰ μὴ διαφεύγειν ἔργῳ αἰσχρῷ (Θουκυδίδης): Δεν είναι τόσο ντροπή να ομολογεί κανείς τη φτώχεια του. Μεγαλύτερη ντροπή είναι το να μην προσπαθεί με την εργασία του να απαλλαγεί από τη φτώχεια.
Πρᾶττε ἀμεταμέλητα: Οτιδήποτε κι αν πράττεις να το κάνεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειάζεται κατόπιν να μετανοείς για αυτό (Περίανδρος)
Πᾶς ὅ τ' ἐπί γῆς καί ὑπό γῆς χρυσός, ἀρετῆς οὐκ ἀντάξιος (Πλάτων): Όλος ο χρυσός που βρίσκεται πάνω στη γη και μέσα στα σπλάχνα της γης δεν αξίζει όσο η αρετή.
Ἡ ἀρετὴ ὑπό πάντων τῶν ἀνθρώπων ζηλοῦται: Η αρετή είναι ζηλευτή και επιθυμητή από όλους τους ανθρώπους. Όλοι θέλουν και επιδιώκουν να αποκτήσουν την αρετή (Ισοκράτης)
Πάντων ἰατρός τῶν ἀναγκαίων κακῶν χρόνος ἐστί: ο χρόνος είναι γιατρός όλων των αναγκαίων κακών (Μένανδρος)
Αυτός που δεν μπορεί να υποφέρει με γενναιότητα τις ατυχίες της ζωής του, δεν μπορεί ούτε τις ευτυχίες να αντιμετωπίσει σωστά και λογικά (Αρχαίο ρητό)
Τίς εὐδαίμων; Ὁ τό μέν σῶμα ὑγιής, τήν δέ ψυχήν εὔπορος, τήν δέ φύσιν εὐπαίδευτος: ποιος είναι ευτυχισμένος; Αυτός που έχει υγιεινό σώμα, πλούσια ψυχή και φύση προσιτή στην καλλιέργεια (Θαλής ο Μιλήσιος)
Η ευτυχία δεν κατοικεί ούτε στα κοπάδια ζώων  ούτε στο χρυσάφι. Κατοικία του Θεού είναι η ψυχή (Δημόκριτος, D.K. 172)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 

Related Posts with Thumbnails