Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Απανθίσματα αρχαίας ελληνικής σοφίας



Ἀνδρείας οὐδὲν ὄφελος μὴ παρούσης δικαιοσύνης
(Αγησίλαος): Η ανδρεία δεν ωφελεί σε τίποτα, όταν απουσιάζει η δικαιοσύνη. 
Μὴ χρήμασιν, ἀλλ' ἀνδρείᾳ καὶ ἀρετῇ σπουδάζειν πλουτεῖν (Αγησίλαος): Να μην επιζητείτε τον πλούτο στα χρήματα, αλλά στην ανδρεία και την αρετή. 
Οὐχ οἱ τόποι τοὺς ἄνδρας ἐντίμους, ἀλλ' οἱ ἄνδρες τοὺς τὸπους ἐπιδεικνύουσιν (Αρχαίο ρητό): Δεν καθιστούν εντίμους οι θέσεις, τα αξιώματα και οι τόποι τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι αναδεικνύουν τις θέσεις και τους τόπους περιφανείς. 
Σ' αὐτοῦ μὴ ἀμέλει (Περίανδρος): Να μην παραμελείς κι αδιαφορείς για τον εαυτό σου.
Ἀμελοῦντα τοῦ ζῆν, οὐκ ἔστιν ἀσχημονεῖν (Αρχαίο ελληνικό ρητό): Όποιος ζει με αμέλεια (αδιαφορεί για τις υποθέσεις) στη ζωή του, αυτός δεν μπορεί να ζει με ευπρέπεια. 
Ἐν φρεσὶ θέσθε αἰδὼ καὶ νέμεσιν (Πίνδαρος): Να βάλετε βαθιά στη σκέψη σας την αρετή του σεβασμού (της ντροπής) και της δικαιοσύνης. 
Ὁ ἐλαχίστοις ἀρκούμενος πλουσιώτατὸς ἐστι (Σωκράτης): Αυτός που αρκείται στα ελάχιστα είναι υπερβολικά πλούσιος.
Μέθης δὲ καὶ πολυοινίας τὸ παράπαν τὸν νέον (δεῖ) ἀπέχεσθαι (Πλάτων): Ο νέος πρέπει τελείως να απέχει από μεθύσια και κραιπάλες. 
Ἔχει κίνδυνον ἡ ἀκαιρία μέγαν (Πλούταρχος): Όταν κάτι δεν γίνεται στην κατάλληλη ώρα και στιγμή, τότε είναι εκτεθειμένο σε μεγάλο κίνδυνο.
Βαρύ ἀπαιδευσία (Πιττακός ο Μυτιληναίος): Είναι ανυπόφορο(βαρύ) πράγμα η έλλειψη μόρφωσης (αγραμματοσύνη). 
Oἱ ἀνόητοι καὶ παρόντα τὰ χρηστὰ παρορῶσι καὶ ἀμελοῦσι (Πλούταρχος): Οι ανόητοι, ακόμα κι αν είναι μπροστά τους τα ωφέλιμα, τα παραβλέπουν (παραμελούν) κι αδιαφορούν γι' αυτά. 
Οἱ παρὰ τοῖς εἰδόσι ἀλαζονευόμενοι εἰκότως γέλωτα ὀφλισκάνουσι (Αίσωπος): Αυτοί που υπερηφανεύονται μπροστά σε ανθρώπους που τους γνωρίζουν καλά ποιοι είναι, φυσικό είναι να γελοιοποιούνται.
Μὴ σπεῦδ' ἅ μὴ δεῖ σπεύδειν, μηδ' ἅ δεῖ σπεύδειν μένε (Μένανδρος): Μη βιάζεσαι να κάνεις όσα δεν πρέπει, ούτε να καθυστερείς όσα πρέπει να βιαστείς να κάνεις.  
Παῖς ὤν, κόσμιος ἴσθι, ἠβῶν ἐγκρατής, μέσος δίκαιος, πρεσβύτερος εὔλογος (Ηράκλειτος): Όταν είσαι παιδί να είσαι κόσμιος, όταν είσαι έφηβος να είσαι εγκρατής. Όταν είσαι μεσήλικας να είσαι δίκιαος. Όταν γεράσεις να είσαι λογικός.  
Οὐκ ἐστιν σιγᾶν αἰσχρὸν, ἀλλ' εἰκῆ λαλεῖν (Αρχαίο ρητό): Ντροπή δεν είναι να σιωπάς, αλλά να φλυαρείς άσκοπα και παράλογα. 
Οὐ γὰρ ἀργίας ὤνιον ἡ ὑγίεια καὶ ἀπραξίας, ἅ γὲ δὴ μέγιστα κακῶν τοῖς νόσοις πρόσεστι (Πλούταρχος): Η υγεία δεν εξαγοράζεται με την αργία και την αδράνεια. Διότι αυτά τα δυο (δηλαδή η αργία και η αδράνεια) αποτελούν δυο μέγιστα καλά που σχετίζονται με τις ασθένειες. 
Πυθαγόρας ἐρωτηθεὶς πῶς δεῖ ἀγνωμονούσῃ πατρίδι  προσφέρεσθαι, εἶπεν ὡς μητρί. (Αρχαία φράση): Ο Πυθαγόρας όταν τον ρώτησαν πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κάποιος στην πατρίδα του, όταν αυτή του δείχνεται αχάριστη, είπε όπως και στη μητέρα του. 
Γυναικὶ κόσμος ὁ τρόπος, οὐ τὰ χρυσία (Μένανδρος): στολίδι στη γυναίκα είναι οι καλοί τρόποι, το ήθος της κι όχι τα χρυσαφικά της. 
Ἡ ἐν τῷ ποιεῖν εὐχέρεια καὶ ταχύτης οὐκ ἐντίθησι βάρος ἔργον μόνιμον, οὐδέ κάλλους ἀκρίβειαν (Πλούταρχος): Η ευχέρεια και η ταχύτητα στην εκτέλεση κάποιου έργου δεν δίνει στο έργο μονιμότητα, ούτε και ακρίβεια ομορφιάς-δηλαδή να αφήνει ανέπαφη την ομορφιά στους αιώνες. 
Διογένης ἐρωτηθεὶς τὶ τῶν θηρίων κάκιστα δάκνει, ἔφη· τῶν μὲν ἀγρίων συκοφάντης, τῶν δὲ ἡμέρων κόλαξ: Όταν ο Διογένης ερωτήθηκε ποιο από τα θηρία δαγκώνει χειρότερα, είπε από τα άγρια ο συκοφάντης, ενώ από τα ήμερα ο κόλακας.  


 Λόγω ολιγοήμερης απουσίας μου, η προβλεπόμενη ανάρτηση της Δευτέρας 23/7 γίνεται σήμερα. Και να θυμάστε: ο Κύριος είναι πάντα ο προστάτης μας! Καλό καλοκαίρι σε όλους!  





 
Related Posts with Thumbnails