Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ερωτήματα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας



Μπορεί ο Σόλωνας να έλεγε ''Γηράσκω δ' ἀεὶ πολλὰ διδασκόμενος" και οι αρχαίοι μας πρόγονοι να έδιναν μεγίστη σημασία στην καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής, όμως ο Μυριβήλης τόνιζε: "Η αλήθεια είναι ζήτημα απόψεως". Έτσι, ανατρέχω στο παρελθόν, για να ανακαλύψω με ερωτήματα την αλήθεια και μέσω αυτής θα ανιχνεύσω το παρόν.

Ρώτησαν κάποτε το Δημοσθένη γιατί ο άνθρωπος έχει δυο αυτιά και μια γλώσσα. Εκείνος απάντησε: για να ακούει δυο φορές και να απαντάει μία.
Κάποτε ρώτησαν το Σόλωνα, έναν από τους επτά Έλληνες σοφούς και νομοθέτη της Αθήνας τι είναι νόμος. Η απάντησή του ήταν: Νόμος είναι ο ιστός της αράχνης που πιάνει τα μικρά και αδύνατα έντομα, ενώ αντίθετα τα μεγαλύτερα κι ισχυρότερα δεν τα πιάνει, αλλά τον καταστρέφουν (τον ιστό) και περνάνε ελεύθερα.
Τι είναι η προσευχή: Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος έλεγε ότι η αληθινή βάση της προσευχής είναι αυτή κατά την οποία ελέγχεις τους λογισμούς και με μεγάλη ησυχία και γαλήνη προσεύχεσαι, ώστε να μη σκανδαλίσεις κανένα. Διότι αυτός που προσεύχεται έτσι, αν δεχθεί τη χάρη και την τελείωση του Θεού, μέχρι το τέλος, αν έτσι προσεύχεται, θα ωφελήσει και πολλούς άλλους. 

Περί υπομονής: Ο Άγιος Κύριλλος των Ιεροσολύμων μας θυμίζει τα λόγια του Κυρίου:"Έχω εξουσία να θυσιάσω την ψυχή μου κι έχω εξουσία να την πάρω πάλι". Αναφέρει μάλιστα ότι αν ο Θεός δεν ήθελε, δεν θα γινόταν η θυσία. Ήλθε επομένως με την προαίρεσή Του προς το Πάθος, όντας χαρούμενος για την πράξη Του αυτή, μειδιώντας για το στεφάνι της δόξας, πλήρης χαράς για τη σωτηρία των ανθρώπων, χωρίς να ντρέπεται για το Σταυρό, διότι έσωζε την Οικουμένη. Δεν ήταν ο πάσχων τιποτένιος άνθρωπος, αλλά ο Θεός που ενανθρώπησε και αγωνίστηκε στο άθλημα της υπομονής.
Περί εξουσίας: Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει ότι όσο είναι δύσκολο στον άνθρωπο να εξουσιάζεται, τόσο δυσκολότερα θα μάθει να εξουσιάζει τους ανθρώπους. Και μάλιστα, όταν παίρνει εξουσία, όσο μεγάλο είναι το ύψος και το αξίωμά της, άλλο τόσο μεγάλος είναι κι ο κίνδυνος. 
Ποιο είναι το πιο βαρύ πράγμα στον κόσμο; Ο Έλληνας φιλόσοφος Χρήστος Μαλεβίτσης έλεγε ότι είναι το ανθρώπινο δάκρυ. Είναι η μόνη περίπτωση όπου η ψυχή του ανθρώπου γίνεται ύλη και στάζει σε μια σταγόνα.
Τι είναι η αγάπη; Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι λέει ότι Αγάπη
είναι όταν είσαι στο δωμάτιό σου τα Χριστούγεννα κι ανοίγεις τα δώρα. Αν σταματήσεις το άνοιγμα... θ' ακούσεις την αγάπη. 
Ποιες είναι οι επτά αιτίες που δημιουργούν τις ανθρώπινες πράξεις; Ο Αριστοτέλης έλεγε: τύχη, φύση, παρόρμηση,
συνήθεια, λογική, πάθος, πόθος.
Τι είναι το κράτος; Ο Νίτσε θεωρούσε ότι είναι το πιο παγερό από όλα τα παγερά τέρατα.
Ποια είναι η βάση, αλλά και το θεμέλιο του κράτους; Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι είναι η καλή αγωγή και η μόρφωση των νέων.
Ποια βασιλικά λόγια εκφράζουν γενναιότητα; 
Πριν από τη μάχη των Θερμοπυλών ο θρυλικός βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας απευθύνθηκε στους στρατιώτες του με τέτοια λόγια:"Ελάτε να προγευματίζουμε καλά, γιατί το γεύμα θα το πάρουμε στο βασίλειο του Άδη".
Τι είναι κόμμα; Σύμφωνα με τον πεζογράφο και κριτικό,  Εμμανουήλ Ροΐδη: Κόμμα = Ὁμάς ἀνθρώπων, εἰδότων ν' ἀναγιγνώσκωσι καὶ ν' ἀρθογραφῶσιν ἐχόντων χεῖρας καὶ πόδας ὑγιεῖς, ἀλλά μισούντων πᾶσαν ἐργασίαν, οἵτινες ἐνούμενοι ὑπὸ ἕναν οἰονδήποτε ἀρχηγόν, ζητοῦσι ν' ἀναβιβάσωσιν αὐτὸν διὰ παντὸς μέσου εἰς τὴν ἕδραν πρωθυπουργοῦ, ἵνα παρέχῃ αὐτοῖς τὰ μέσα νὰ ζῶσι χωρὶς νὰ σκάπτωσι.

Τι είναι το Ελληνικό κοινοβούλιο; Ένας 14χρονος μαθητής αναφέρει: "...σύνολο διεφθαρμένων ανθρώπων. Όλοι οι βουλευτές είναι κλέφτες και προδότες. Έχουν κατακλέψει το ελληνικό δημόσιο κι αυτό βέβαια το πληρώνει ο ελληνικός λαός, ενώ αυτοί μένουν ατιμώρητοι. Έχουν τη βουλευτική τους ασυλία κι έτσι κάθε ρουφιάνος βουλευτής κάνει ό, τι θέλει, χωρίς καμιά συνέπεια. Ακόμα κι εμένα που είμαι μόλις 14 χρονών, έχουν καταφέρει να με κάνουν να τους μισήσω. Ο ελληνικός λαός πεθαίνει κι αυτοί βασιλεύουν. Άνθρωποι έχουν μπει στη φυλακή για 1000 ευρώ, ενώ άλλοι έχουν κλέψει δισεκατομμύρια... Αλλά, αφού είναι βουλευτές, όλα ξεχνιούνται και δεν τρέχει τίποτα. Πλέον η μόνη λύση, για να αλλάξει αυτό, είναι να φάνε όλοι ξύλο και να φύγουν, ώστε να έρθουν νέοι αξιόλογοι άνθρωποι από τον απλό λαό".
Κι όμως κάποτε υπήρξε ένας πραγματικός Έλληνας. Τα λόγια του με κάνουν να νιώθω περηφάνια: «Θέλω να είμαι ωραίο δείγμα ανθρώπου Έλληνος. Να σκοπός μιας ζωής! Δουλεύοντας για τον Ελληνισμό, δουλεύω για τον εαυτό μου. Θέλω να ξοδέψω την ψυχή μου μέσα στο έθνος μου, σε μια αλληλεγγύη με τους ομοφύλους μου»( Ίων Δραγούμης)
Τελικά, ποιο είναι το δυσκολότερο πράγμα; Ο Θαλής ο Μιλήσιος, αλλά και ο Σωκράτης έλεγαν: να γνωρίσεις τον εαυτό σου. 


Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ο Μακαριστός Γέροντας Παΐσιος συμβουλεύει



Τις ημέρες του Πάσχα μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω δυο ντοκιμαντέρ με την ιστορία ζωής ενός σύγχρονου Αγίου, του Αγίου Παϊσίου. 
Αν κι επισήμως δεν έχει αγιοποιηθεί, η βιβλική αυτή μορφή έζησε μια πολυτάραχη ζωή στην Αθωνική πολιτεία. Ήταν ο άγιος που ανάπαυε ψυχές και απάλυνε τον πόνο. Με τις διδαχές του ξεκούραζε τον ανθρώπινο καημό, ενώ μέσα από την προσευχή του μετέφερε τα μηνύματα του Ουρανού στην καθημερινότητα των ανθρώπων. 
Μια από τις φράσεις του πατρός Παϊσίου που αγαπώ, είναι η εξής:
"Αν δεν ήταν η αγάπη(του Θεού), ποιος ξέρει πού θα αλήτευα!"
Αλλά αγαπώ και τη φράση: 
"Εδώ δίνουμε εξετάσεις, για να περάσουμε στην άλλη ζωή. Ο Θεός επιτρέπει να δοκιμαζόμαστε από το Διάβολο και δεν θέλει να μας ταλαιπωρεί". 
Παρακάτω περιέχονται παραινέσεις του σοφού γέροντα: 

-Αναζητήστε σανίδα σωτηρίας κοντά στο Θεό.
-Περιορίστε τις υλικές ανάγκες σας, γιατί δημιουργούν τεράστια βάρη και άγχη.
-Μη ζηλεύετε ανθρώπους που έχουν χρήματα, ανέσεις, δόξα και ισχύ, αλλά εκείνους που ζουν με αρετή, λογική και ευσέβεια.
-Μη ζητάτε από τον Θεό πράγματα που στηρίζουν μόνο το σώμα σας, αλλά, κυρίως, ό,τι είναι καλό και ωφέλιμο για τη ψυχή σας.
-Αλλάξτε ζωή, ανακαλύψτε το νόημα της ζωής, κερδίστε τον χρόνο που χάσατε στη μέχρι τώρα πορεία σας στη γη.
-Μην εμπιστεύεστε το φρόνημα κοσμικών ανθρώπων.
-Θεραπευτείτε από αρρώστιες που κυριαρχούν στη ζωή ανθρώπων που δεν έμαθαν να νηστεύουν, να εγκρατεύονται, να προσεύχονται, να ελπίζουν.
-Μην απελπίζεστε. Ο Θεός είναι πανταχού παρών και αγαπάει τον άνθρωπο.
-Κόψτε κάθε σχέση με το κακό, ζήστε ελεύθερα, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου.
-Αποδείξτε την πίστη σας και με έργα αγάπης προς τον πλησίον.
-Αποφασίστε, τι θέλετε πιο πολύ: τη συμπάθεια του κόσμου ή την επιστροφή κοντά στο Θεό;
-Σχεδόν όλα τα προβλήματα ξεκινούν από το στόμα (από το πώς μιλάς) και, επίσης, από το πόσο εξαρτάσαι από τα πάθη σου.
-Να αγαπάς τη γυναίκα σου πιο πολύ απ’ τον εαυτό σου. Με έργα, όχι με λόγια. Και να μη της μιλάς ποτέ άσχημα, γιατί καμιά φορά η γλώσσα σκοτώνει και καταστρέφει την αγάπη. Επίσης, να προσέχετε, γιατί μερικοί γονείς χαϊδεύουν πολύ τα παιδιά τους και τους κάνουν όλα τα χατίρια. Και όταν χαϊδεύεις πολύ το παιδί, θα γίνει εγωιστής και θα πάρει στραβό δρόμο. Πολλοί γονείς φροντίζουν περισσότερο να δώσουν υλικά πράγματα στα παιδιά τους. Αυτό είναι λάθος. Το σώμα έχει πολλές υλικές επιθυμίες, αλλά σύντομη ζωή. 
Η ψυχή έχει συνέχεια, άλλη πορεία. Η ψυχή δεν καταλήγει στο χώμα, άλλα στο Θεό. Όλοι σήμερα ασχολούνται με το σώμα τους, όχι με τις ανάγκες της ψυχής τους.
-Ποιες είναι οι ανάγκες της ψυχής;
-Να, πώς να στο πω; Οι ανάγκες της ψυχής είναι διαφορετικές. Και οι χαρές της ψυχής είναι αλλιώτικες από τις χαρές του σώματος. Το σώμα εύκολα το βολεύεις, τη ψυχή όχι. Αν έχεις λεφτά και μπεις σε ένα μεγάλο μαγαζί, το σώμα βολεύτηκε. Αλλά τι μπορείς να βρεις σε ένα, πώς τα λένε αυτά τα μεγάλα μαγαζιά, ναι, σούπερ μάρκετ, για τη ψυχή σου; Η ψυχή χρειάζεται άλλα πράγματα. Η ψυχή έχει ανάγκη από ειρήνη, ησυχία, επικοινωνία με το Θεό. Για να συντηρηθεί το σώμα, χρειάζονται αργύρια και επιούσιος άρτος. Η ψυχή για να συντηρηθεί χρειάζεται θεία τάλαντα, τον επουράνιο Άρτο».
(Τάσος Μιχαλάς, «Τέσσερις ώρες με τον π. Παΐσιο»)


Μάλιστα, πολλές φορές έχουμε διαβάσει φράσεις του Γέροντα γεμάτες διάθεση, μεγαλείο ή χιούμορ:   
Όσο απομακρύνεται κανείς από τον Θεό, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα. Μπορεί να μην έχει κανείς τίποτα, άμα έχει τον Θεό, δεν θέλει τίποτε! Αυτό είναι! Ενώ, αν τα έχει όλα, άμα δεν έχει τον Θεό, είναι μέσα του βασανισμένος. Γι΄αυτό, όσο μπορεί κανείς, να πλησιάσει τον Θεό. Μόνο κοντά στον Θεό βρίσκει κανείς την πραγματική και αιώνια χαρά. Φαρμάκι γευόμαστε, όταν ζούμε μακριά από τον γλυκύ Ιησού. 
  • Να κάνετε ένα εργοστάσιο καλών λογισμών. 
  • Η μετάνοια για τον αγωνιζόμενο είναι ένα εργόχειρο που δεν τελειώνει ποτέ. Τους πεθαμένους τους κλαίνε, τους θάβουν, τους ξεχνούν. Τις αμαρτίες θα τις κλαίμε συνέχεια, μέχρι να πεθάνουμε.
Ο μεγαλύτερος και καλύτερος πολύτεκνος είναι ο άνθρωπος που αναγεννήθηκε πνευματικά και βοηθάει για την πνευματική αναγέννηση των παιδιών όλου του κόσμου, για να εξασφαλίσουν τις ψυχές τους στον Παράδεισο.
   Μια μέρα δύο φίλοι πήγαιναν βόλτα. Ό ένας είχε κουστούμι και ήταν καθαρός. Ό άλλος φορούσε παλιόρουχα και ήταν λερωμένος. Σε κάποιο σημείο συνάντησαν λάσπη. Τότε ο λερωμένος πήρε λάσπη και λέρωσε τον άλλο που ήταν καθαρός. Ο κακός άνθρωπος θέλει και οι ενάρετοι να γίνουν σαν κι αυτόν, δηλαδή κακοί. Γι' αυτό να προσέχετε στη ζωή σας και να διαλέγετε ως φίλους σας τους ενάρετους
-Γέροντα, τι χρειάζεται για να ξεπεράσεις τον πόνο; 
-Παλικαριά, βία χρειάζεται. 
-Και τον ανυπόφορο πόνο πως τον αντιμετωπίζει κανείς;  
-Αν είναι κοσμικός, με το τραγούδι, αν είναι πνευματικός άνθρωπος με την ψαλμωδία. 
  • Κορυφαία όμως είναι η ακόλουθη:
    -Παιδιά μου, αυτή η ζωή είναι σαν το Γυμνάσιο των παιδιών. Να αγωνιστούμε να πιάσουμε τη βάση.       
    -Γέροντα, η βάση στο Γυμνάσιο είναι 10.Αν πιάσουμε 8,5 τι θα γίνει;                                       
    -Ε, ευλογημένε! Πιάσε εσύ 8,5 και θα σου ρίξει ο Θεός μια κλωτσιά και θα σε βάλει στον Παράδεισο!!!

    Ο τάφος του αγιασμένου Γέροντα βρίσκεται στη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. 
    Ας έχουμε την ευλογία του!
    Καλημέρα σας και καλό μήνα!



     




Related Posts with Thumbnails